måndag 15 april 2013

Tvättnötsutvärdering

Efter att nu ha använt tvättnötter under några veckor kan jag nog säga att jag tycker de är ganska bra - i flytande form.
Började med att stoppa ner några stycken i en tvättpåse som jag la in i tvättmaskinen men det kändes nästan som att tvätta i enbart vatten. Så istället la jag 50 gram tvättnötter i 5 dl vatten, kokade upp detta, lät det stå och dra ett dygn och silade sedan av nötskalen. Vätskan har jag förvarat i en burk i kylskåpet och använt som diskmedel, tvättmedel, biltvättmedel och fönsterputs.

De avsilade skalen la jag i en liten kanna, hällde vatten över och hade diskmedel för flera dagar.

 
Så här såg det ut i tvättmaskinen med ca 4 msk flytande tvättnötter. När jag provade med hela tvättnötter i tvättpåsen fanns det inte tillstymmelse till lödder.

Kan inte säga att dessa nötterna var någon stor AHA-upplevelse, men jag kommer definitivt ha en påse hemma i framtiden och använda dem som flytande rengörings- och tvättmedel och som diskmedel vilket jag tycker att de fungerar bäst till.

10 kommentarer:

 1. Intressant att höra om nya slags rengöringsmedel. Jag har använt, under många år, något som heter Miracle Soap. Den är miljövänlig (enligt företaget) och är faktiskt inge överdrift betr. namnet. Jag har fått ut fläckar som jag aldrig trodde att jag skulle få ut. http://www.miraclesoap.com/soap.html
  Den kan användas till allt egentligen. Jag brukar tvätta kläder och rengöra badrummet med denna "mirakeltvål". Och den är väldigt dryg - bara litet behövs. Kram!

  SvaraRadera
 2. Bra utvärdering! Jag har själv undrat över hur man kan använda dem mer än i tvättmaskinen och har haft samma känsla av att det är som att tvätta i bara vatten. Konstigt att de inte vill löddra där dock, kanske att man måste tvätta varmare för att de ska vilja löddra?
  Ha det! /Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick lite känslan av att nötterna helt enkelt inte hann luckras upp och börja löddra under den "korta" tiden i maskinen.

   Radera
 3. Spännande... har många gånger tänkt prova, men inte kommit till skott...
  Nu ska jag googla på Anne-Maries Miracle Soap :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket bra tips! Detta ska testas!
  Må gott
  Kram Sandrab

  SvaraRadera
 5. Halloj... något vajsing med senaste inlägget - 3% - får inte fram det inlägget utan kommer hit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade riktigt skrivarglöd igår så jag lyckades trycka på "publicera" istället för "spara"......

   Radera
 6. Ska prova det här med att koka tvättnötterna, verkar fungera bra. Hur mycket är 50 g tvättnötter i t.ex. deciliter? Jag saknar en köksvåg och så tycks mina vänner också. så är jag urkass på att uppskatta vikter. Jg antar att det blir rätt många deciliter, de väger ju inte så mycket? Schysst med svar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag i sommarstugan för tillfället och har varken våg eller tvättnötter här så jag kan inte ge exakt svar. Men jag har för mig att 50 gr tvättnötter var runt 15 tvättnötter eller rättare sagt tvättnötsskal för det var det jag använde mig av. Lycka till, hoppas det fungerar!/Annelie

   Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!