tisdag 9 april 2013

Fylla på ordförådet

Det kan ibland verka snudd på omöjligt att hitta hudprodukter som inte innehåller någon form av ohälsosamma kemikalier. Visst känns det ibland som att ALLT är farligt och giftigt. Men riktigt så illa är det ju faktiskt inte, visst finns det gott om bra och rena produkter. Man får helt enkelt fylla på sitt ordföråd med nya ord som ofta är rena tungvrickare och läsa innehållsförteckningen lite mer ingående än tidigare.

För den som ännu inte riktigt fått kläm på de kemiska tillsatser som används flitigt i hår- och hudprodukter så hade Kostrådgivarna i vintras artikelserien "Vad har du i badrumsskåpet". Det är 4 artiklar som handlar om parabener, mineraloljor, PEG (polyetylenglykol) och sulfater. Bra läsning för att få veta mer om varför en del tillsatser bör undvikas och vilka dessa är.

När jag upptäckte att min handkräm sedan många år innehöll 2 parabener testade jag en av Desert Essence handkrämer och blev jättenöjd. Nu har jag även provat deras Hand & Body Lotion Spicy Vanilla Chai som jag hört mycket positivt om. Även den visade sig vara riktigt bra, lagom krämig och mycket snabbabsorberande och med en lite annorlunda doft av vanilj och kryddnejlika. Det enda negativa med Desert Essence produkter är att de luktar aningen för starkt, inte direkt något för de som tycker om doftfri hudkräm.


Självklart måste kvaliteten på förpackningen undersökas - vilket syns i tubens högra hörn på första bilden.
Det gick bitvis vilt till under fotosessionen.....


8 kommentarer:

 1. Jag blir fullkomligt störd av alla farliga tillsatser. Parabener har varit vanligare förr och jag trodde inte att de fortfarande var tillåtna. Jag vet att man har plockat bort de farligaste men vad vet vi om vanlig Helosan till exempel? Måste kolla upp detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan 20 parabener finns på EUs lista över tillåtna konserveringsmedel i hygienrodukter, helt otroligt.
   Sist jag tittade på en Helosantub (den blåa) fanns det propylparaben i den. Men det kan ju så att de har ändrat i ingredienslistan......


   Radera
 2. Gillar katten tuben, så måste den ju vara ok!!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Har helt slutat med parabenprodukter. Ibland blir man mörkrädd när man ser vissa listor med ingredienser.
  Har förstått att Desert Essence har rätt starkt luktande produkter - inte bara handkrämer utan även shampoo och annat.
  Katten testar verkligen tuben. ;)
  Kan du köpa till exempel från USA och få skickat utan problem till antingen Spanien eller Sverige? Har funderat på det där ibland med tullen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar mycket från Iherb som ju har toppenpriser, dessutom hittar jag där saker som är svåra att hitta här. Risken finns att de "fastnar" i tullen och man måste betala tullavgift. Men det har inte hänt mig än varken till Spanien eller Sverige.

   Radera
 4. Tack för att du öppnar mina ögon mer och mer... försöker undvika farliga tillsatser så gott det går, men måste nog skärpa mig när det gäller hudvårdsprodukter.
  Härliga bilder på katten som testar tuben :)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning... Jag stod senast igår vid schampohyllan på ica och försökte hitta något som åtminstone hade en yttepytteliten miljömärkning men det fanns inte en enda schampoflaska med det. Jag skulle önska att man kunde hitta bättre produkter till rimligt pris i sin lokala affär och inte heller behöva ha en gedigen utbildning i kemikalier för att kunna köpa sånt som inte innehåller dåligheter för kropp och miljö. Man blir förbaskat frustrerad ibland.

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga bilder! Själv provade jag en ny lotion med vaniljdoft som skulle vara naturlig. När sonen fick en kram frågade han varför jag luktade korv!? Hmmmm...

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!