lördag 20 april 2013

All-i-oli

Sakta men säkert går det mot sommar och snart kommer väl grillarna att glöda för fullt. Tänkte jag skulle avrunda veckan med lite allioli-inspiration, för något godare till grillen finns väl knappast? Här kommer ett litet lätt "recept" för dig som brukar köpa allioli, så slipper du de E-nummer som ibland finns i den köpta.

All-i-oli är de katalanska/valencianska orden för vitlök-och-olja och "riktig" allioli innehåller enbart detta. Jag är överförtjust i allioli men när den enbart är gjord på vitlök och olja så tycker jag det är alldeles för starkt. Nu använder de flesta även ägg, det blir krämigare och mildare. Ska man göra allioli på traditionellt vis är det mortel som gäller och då få man stå och röra för glatta livet.


Men enklaste är ändå att ta fram mixerstaven och den där avlånga tillbringaren som ofta följer med staven, som har samma mått nertill som själva vispen.

Häll i 1 dl olja (tänk på vilken olja du använder så att det inte blir för stark smak av olja) och 1/2 - 1 vitlöksklyfta, ta ut den lilla"grodden" som finns inne i klyftan, det är den som gör att vitlök ofta "repeterar" (som man säger här), kläck i ett ägg och salta. Sätt ner mixerstaven ända ner i botten så att den täcker ägg-gula samt vitlök och mixa på maxeffekt. Efter några sekunder lyfter du lite försiktigt på staven medan du fortfarande mixar och då hörs i regel ett litet "klack" som är ljudet av att alliolin har "fluffat till sig". Klart!! Denna röran brukar räcka till 2 riktigt alliolisugna personer.
Något som också är gott att göra är "patates amb allioli" dvs blanda allioli med kokta kalla potatis, mums!!

Så lite allioliskrock så här på slutklämmen. Enligt gammalt skrock kan kvinnor som har mens inte göra allioli, då skär sig alliolin helt. Så förr i tiden tog kvinnorna sin lilla mortel under armen och gick in till grannfrun för att få hjälp med att få ihop alliolin.

Trevlig helg!!

10 kommentarer:

 1. Mums... tack för receptet :)

  SvaraRadera
 2. Vad gott! Tack för receptet!
  Här har vi ett strålande vårväder idag. Så nu ska jag ut o röja allt som gömt sig under snön....;)
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 3. Tack för receptet!
  Har inte grillat någonting ännu i år. Men den som väntar på något gott... :)
  Kramen i solen♥

  SvaraRadera
 4. Vad gott! Synd att jag inte läste det här igår då vi premiärgrillade för året, får pröva detta nästa gång. Och just blandat med potatis som du skrev lät ju helt ljuvligt =)
  Ha det gött!

  SvaraRadera
 5. Tack för receptet allioli är super gott och hemgjord ska de vara. Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 6. Har nog aldrig ens provat att göra allioli men det låter verkligen gott och hemlagat är ju så mycket godare och man slipper alla de där otrevliga tillsatserna. Kram!

  SvaraRadera
 7. Detta låter ju riktigt mumsigt =)
  Tack. Ha nu en härlig måndag. Kramen

  SvaraRadera
 8. Hemmagjort är bäst, vad det än gäller. Men det blir nog ingen
  Allioli för mig, jo jag älskar äta det, men den "rörande" jobbiga
  arm rörelsen blir liksom "to much for my". Min högra arm,axel m.m.
  är inte den bästa, går på sj.gympa så måste lyda om vissa rörelser
  Men tack för receptet ändå, det är alltid bra att ha.
  :=0 Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är där mixerstaven kommer in, klart på 2 röda sekunder. Inga jobbiga armrörelser alls:) Bara att trycka på knappen.

   Radera
  2. Vad gott, detta skall absolut provas till sommargrillningen!

   Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!