onsdag 2 april 2014

Var försiktig med deodoranten!

Att välja ekologiska alternativ är inte särskilt svårt med det utbud av ekoprodukter som finns. Men något jag tycker är krångligt, och jag tror inte jag är ensam, är att hitta bra ekologiska deodoranter. De luktar gott och lovar väldigt mycket i sina beskrivningar men är ibland ganska så oeffektiva.
Så enkelt det var förut när man inte riktigt brydde sig om vad som fanns i produkterna utan bara köpte en deodorant utav "bra märke" som luktade gott.

Så varför ska man vara försiktig med vilken deodorant man använder?
Jo för att många deodoranter förutom parabener, triklosan och uttorkande alkohol även innehåller aluminiumklorid som är en förening mellan aluminium samt klor och misstänks kunna orsaka cancer.

LdB-deodorant som innehåller aluminiumklorid

Via deodoranter med aluminiumklorid får vi i oss stora mängder aluminium. En undersökning som gjordes på hudvävnad från kvinnor som genomgått mastektomi visade att de som använt antiperspirant, som innehåller aluminiumklorid, hade rester av detta i hudvävnaden. Koncentrationen av aluminiumklorid var högre i hudvävnaden runt armhålan. Med detta inte sagt att aluminiumklorid orsakar bröstcancer, men det visar ju utan tvekan på att den ackumuleras i hudvävnaden och inte försvinner när vi tvättar oss.

Många märken säljer kristalldeodorant av potassium alum som ett alternativ till vanlig deodorant. Det finns dock en del teorier om att kristalldeodoranten inte är helt fri från aluminium.
Kristalldeodorant och Urtekrams Nordic Birch

Nej det där med att hitta en bra ekodeodorant som man är riktigt nöjd med är som sagt inte helt enkelt. Men skam den som ger sig, det är bara att fortsätta att prova deos tills man hittar en som är bra. 

Mellan varven grejjar jag med hemmagjorda varianter. Har du aldrig provat på att göra deo själv så finns detta recept på ett enkelt stift innehållande kokosolja, majsena och bakpulver. Själv så föredrar jag flytande deodorant och just nu använder jag receptet nedan som fungerar hyfsat bra.

1 dl vatten blandas med 1 msk linfrö och värms i kastrull, det ska inte koka bara stå halv-varmt och dra några minuter innan det silas av. Blanda ner 1 msk bikarbonat och 3 droppar ricinolja och eventuellt några droppar eterisk olja. Ricinoljan kan man hoppa över, men den gör att deon blir oljigare och inte känns så uttorkande. Häll vätskan i en återanvänd rollonflaska och skaka före användning. Den är ganska så vattnig så man få vara lite försiktig vid användandet annars hamnar den på alla platser utan just i armhålorna.


10 kommentarer:

 1. Det var länge sedan jag slutade med "vanliga" deodoranter.
  Använder numera en Thai deodorantsten.
  Ibland känns det nästan övermäktigt att inte få i sig farliga saker. Jag lägger ner en hel del tid faktiskt på att hitta bra alternativ.
  Kram!!

  SvaraRadera
 2. Om jag har letat! Massor, men att hitta just deo utan aluminiumklorid är näst intill omöjligt! Jag inbillade mig att alla märken som saluförde sig som "biologiska" skulle vara utan, men ack vad jag bedrog mig... Och här är det näst intill omöjligt att ens tänka tanken att vara utan. (Jag försöker numer hitta de som verkar ha minst av det ämnet, men om jag lyckas, det är frågan...)

  SvaraRadera
 3. Inte lätt att hitta bra deo... lusläser innehållsförteckningar och försöker välja det minst skadliga... ska testa ditt recept... :)

  SvaraRadera
 4. Jag tänkte också prova det där att göra egen. Men jag måste även tipsa om en köpedeodorant i krämform som luktar jättegott "Green Love Lime&Lemongrass". Jag har köpt den från Softskin.se och jag tror det är en bra, naturlig produkt. Vet dock inte hur den är om man svettas mycket, själv är jag den frusna typen som klarar mig ganska bra utan deo :-) Ibland har jag bara använt bikarbonat som puder typ och det funkar också bra. Ha en skön helg! Kram
  /Liv

  SvaraRadera
 5. Oj, å mycket onyttigt det finns. Såg igår på apoteket olivdeo. Tänkte köpa, men nu får jag nog läsa först. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Nu glömde jag. Jovisst är det jordärtskockor. Har man satt en gång, så har man. Ville ha en bild på grönsaker o det var den enda jag hade.

  SvaraRadera
 7. Försöker hitta bra ekologiska hudvårds produkter till ansiktet. Just nu kör jag Yvonne rydings....ha en toppen lördag, kram

  SvaraRadera
 8. Ja så är det nästan med allt, man köper det som finns och erbjuds.
  Har använd sparsamt i minst 50 år av olika sorter, den bästa för mig är
  Aloe vera dry, Den kladdar inte utan håller sig länge, jag är som tur ingen 'svettare'

  Ha de bra/ Eva

  SvaraRadera
 9. Ja, det är en ständig jakt på dessa deodoranter ;) På mina barns skola har vi till och med fått hem ett brev där man uppmanar föräldrarna att prata med sina barn om detta. Det är så många barn i låg ålder som sprayar så mycket deo på sig att vissa elever har fått astmatiska problem. Själv har jag förbjudit detta för mina barn, så länge det går.

  SvaraRadera
 10. Jag såg en gång en tjej på Youtube som testade att gnida en citron i armhålan istället för vanlig deo. Enligt henne funkade det ganska bra! :D

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!