lördag 29 mars 2014

Det går framåt på ekofronten!

Ja det gör det verkligen! Efterfrågan på ekoprodukter ökade ordentligt under 2013. Coop var den som ökade sin totala försäljning av ekovaror mest, med mer än 23%. Coop har ju onekligen ett brett urval av ekologiska varor med nästan 300 Änglamark-märkta produkter vilka alla även är märkta antingen med Krav, Ecolabel, Svanen eller Bra Miljöval. Har alltid varit lite av en ICA-nörd men det har blivit att jag handlar mer och mer på Coop.

Under 2014 års första två månader har åtgången på svenska ekogrönsaker varit så stor att det knappt inte finns morötter eller potatis kvar i handeln utan vi får vänta till nästa skörd. Nu ska även Lidl satsa mer på ekologiskt, en av de första i raden av ekosatsningar är att de under mars månad har börjat sälja ekomjölk av eget varumärke i sina butiker. Visst är det uppiggande med positiv ekoläsning! Att vi blir fler som väljer ekologiska varor och tjänster.


Choklad, vem älskar inte choklad?? Väck mig mitt i natten och fråga om jag vill ha choklad och jag far upp som en raket klarvaken i ett nafs. Ekologisk choklad har också dykt upp mer och mer och flera butiker säljer choklad av sina egna varumärken. Här är receptet på min favoritchokladmousse, med créme fraiche i, tyckte det lät mystiskt innan jag provat.

120 gr mörk choklad, 2 dl Vispgräde, 1 dl Crème fraiche.
Smält chokladen tillsammans med hälften av grädden. Vispa resten av grädden med crème fraichen till tjock konsistens. Vänd ner grädden/crème fraichen i chokladröran och häll upp i skålar. Låt stå i kylskåpet en stund.
5 kommentarer:

 1. Coop är duktiga på ekologisk varor!!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Härligt att det blir mer och mer ekologiskt i våra svenska affärer. Här kan jag inte direkt påstå att de varorna står tätt på hyllorna...

  SvaraRadera
 3. Jag kan också vara väldigt svår på choklad. Med grädde och creme fraiche kan det bli ännu bättre.

  SvaraRadera
 4. JAg var ett Konsum-fan tidigare men efter att under många år väntat på bussen vid en butik i Stockholm och läst deras extrapriser inför helgerna, tappade jag sugen lite. Det var bara chips, läskedrycker och annat onyttigt vecka efter vecka. Där jag bor nu är det 10 mil till en Coop men vi har en förträfflig ICA med en hel del ekologisk mat + alla våra möjligheter här att köpa närproducerat.

  SvaraRadera
 5. Men så bra att det blir mer ekologiskt även i Sverige. Har saknat det faktiskt under mina besök. Här i USA har vi ju väldigt mycket mera ekologisk mat i alla affärer.
  Mörk, ekologisk choklad. Mmmmm. :)

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!