torsdag 21 mars 2013

Bästa kalkborttagningsmedlet

Vi har väldigt kalkrikt vatten här hemma vilket leder till att kranar och inte minst duschväggarna av glas genast blir fläckiga. Har använt en massa olika medel mot kalk men inte hittat ett bra kalkborttagningsmedel, tills vi provade med citroner. Pressar 1-2 citroner i en juicepress, häller i lite vatten och gnider bort kalken med hjälp av en trasa. Fungerar jättebra och hela badrummet luktar ljuvligt av citron efteråt. Har även använt ättika som också fungerar bra, men det luktar ju bara så illa.

Naturen konkurerar ut starka rengöringsmedel, härligt!

Här blir det inga citroner pallade inte! Labradoren "Floc" vaktar troget sitt kära Citronträd. Lite som Ferdinand och korkeken.

På tal om rengöringsmedel. Något som funkar alldeles utmärkt att använda för att få alumium till att blänka lite extra är Gin. Kommer ihåg när jag första gången såg en kyparen ta ner en ginflaska och hällde en skvätt över bardisken av aluminium för att sedan putsa den skinande ren med en trasa. Fast i vårt avlånga land blir det ju ett väldigt dyrt rengöringsmedel.


8 kommentarer:

 1. Oh tack för tipset, har provat alla möjliga och omöjliga medel, citroner har jag däremot inte testat . Ha en fin kväll .

  SvaraRadera
 2. Citroner är både fina och goda och renande för kropp och hus.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Citronsyra hällde jag i diskmaskinen för att motverka kalk och det funkade jättebra. Det är kanske billigare än citroner om man inte har ett citronträd hihi!
  Annars kan man ju köpa kommersiellt odlade citroner till rengöringsmedel, de innehåller ju en del bekämpningsmedel enligt DN igår. Så kan man ge de giftfria till sig själv.
  Trevlig kväll/Maria

  SvaraRadera
 4. Både citroner och ättika funkar bra, men som du skrev, citron doftar bättre!!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Alltså... duschväggarna är riktig PEST att få rent från kalkfläckar, har provat med allt möjligt, sist blev det kalkosan som var det enda som hjälpte. Men citron har jag inte provat, det får bli nästa gång :-) Tycker det är svårt att avgöra vad som är bäst också, importerade citroner så här års är ju inte så klimatsmart heller. Det är komplicerat att vara helt miljövänlig.
  /Liv

  SvaraRadera
 6. Vilket bra tips! :) Tycker inte om de vanliga rengöringsmedlen och citroner luktar som sagt mycket bättre än ättika. Vi har också hårt vatten. Och citroner gör dessutom oss människor basiska om man dricker citronvatten till exempel. Och är man basisk lär man klara av till exempel infektioner mycket bättre. Kram!

  SvaraRadera
 7. Vi har två flaskor gin, kanske ska ta en till rengöring, den har stått i skåpet ett bra tag ;)
  Ja hellre fräsch citrondoft än stark Ajax!

  Trevlig kväll

  SvaraRadera
 8. Hahahaha gin ja men gud så roligt! Kanske duger det med vilken fulsprit som helst? Alkohol menar jag... fniss. Jag köper hushållssprit i Danmark som är ett ypperligt billigt rengöringsmedel till typ allt som skall bli rent. Använder det sparsamt men gärna vid fönsterputs - swchwosch blink rent!

  Ps älskar en god GT så inget ont om GOD gin.

  Pss jag tycker att ättika luktar jättegott så där tappade du bort mig pyttelite.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!