tisdag 19 mars 2013

Vegoinspiration

När jag för ett ganska så stort antal år sedan flyttade hemifrån deklarerade jag högljutt och tonårskaxigt att jag skulle börja ett nytt liv som vegetarian. Inte en köttbit mer skulle jag äta i hela mitt liv: "På måndag börjar jag!" Och jag började på måndagen......och slutade på onsdagen. På onsdagskvällen stod jag vid köttdisken på snabbköpet, vrålhungrig och med blodsockret i höjd med fotknölarna. Den vegetariska receptboken jag lånat på biblan höll inte sina löften om "enkla, goda och mättande vegetariska rätter" i allafall inte till en nyligen utflyttad tonåring med måttliga kunskaper i matlagning. Nu har det gått några år sedan mitt vegetariska uppror och nuförtiden är jag en mätt och belåten halvvegetarian+.

Nätet är fullt av inspirerande bloggar och matforum där man hittar goda recept. En av mina favoriter är veganvrak. Bloggen är inte längre aktiv men receptbanken finns kvar och är fullproppad med en massa gott. Där hittades receptet till en av våra ständigt återkommande rätter här hemma Bulgurbollar, jättegott. Vill någon testa så rekommenderas att bara använda timjan i tomatsåsen annars blir det lite väl mycket timjan över det hela (och ett ägg för de som äter detta, det blir lättare att göra bollar då). Kikärtsbiffar är en annan höjdare, serverade med remouladsås eller vitlökssås är det  riktigt gott, finns ett recept här. Kikärtor kan man ha till mycket gott, bäst blir det ju att koka egna. Saltå Kvarn har jättegoda obesprutade kikärtor, brukar köpa ett par paket och koka en riktig laddning som sedan fryses in.

Som tips till slut. Coop Konsum har som sin "ekologisk grönsak/frukt för halva priset" denna vecka svenska rödbetor. Rödbetor är ju så gott, både råa och tillagade. Har du inte testat rödbetssoppa/borstjt så gör det. Mummmmmmmmms så gott det är, med en stor klick tjock naturell yoghurt. Finns en hel radda med recept, jag gör min så här.

Hur har ni det på vegofronten?

 På Köttfri måndags hemsida finns en hel del recept och info.

5 kommentarer:

 1. Finns mycket gott vegetariskt! Tack för tipsen.
  Rödbetor är en av mina favoriter, i alla former!
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 2. Alltid bra med tips på goda recept - tack! Äter blandkost men också gärna vegetariskt. Finns det mycket ekologiskt i Spanien? Här i USA finns det mer tycker jag än vad jag sett i Stockholm. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigare var det riktigt svårt att hitta ekologiskt här, men de sisa 2 åren har det börjat dyka upp en hel del lokala odlare. Så det blir nuförtiden mycket närodlat och ekologiskt, kan ju inte bli bättre. Däremot är det svårt att hittra övriga ekoprodukter så vi åker med ganska jämna mellanrum de 6-7 milen upp till Frankrike och fyller på. Där finns jättefina ekosupermarkets som är rena drömmen. Kram/Annelie

   Radera
 3. Vi äter mest vegetariskt och det finns så mycket gott. Sällan äter vi kött men köttfärss och kyckling blir det mellan varven, och fisk såklart =) Men 4 dagar i veckan är det grönt som gäller i alla fall. Kramen

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att kött är jättegott! Men kyckling och korv går oxå för sig :)
  Men någonting man skulle ha blivit bättre på att äta... är grönsaker.

  Ha fin kväll!
  Kramen♥

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!