torsdag 7 mars 2013

Odla eget frö

Så äntligen kom jag till skott och beställde fröerna till sommarens odling. Det kändes nästan som att en tyngd föll från axlarna när jag tryckte på beställaknappen. Pust! Det är verkligen jätteroligt att beställa fröer, problemet är bara att jag aldrig kan bestämma mig, vill bara ha mer och mer. Hittade denna inspirerande artikel om att odla eget frö och har i sommar tänkt odla fler grönsaker från "egna" frön. Det enda jag egentligen provat tidigare är egen paprika och det fungerade bra. Är det någon som odlar eget frö tar jag väldigt gärna emot tips och inspiration om era erfarenheter.

Är du kanske sugen på att prova en ny salladssort till sommaren så rekommenderar jag verkligen Bataviasallad.  Kika in här så finns det flera sorter Bataviasallad att välja mellan. Mina stora favoriter är Marvel of Four Seasons och Maravilla de Verano, krispiga och fantastiskt goda.

Vid en av turerna ut i trädgården förra sommaren fick jag nästan hjärtsnörp då detta lilla gosedjur låg och väntade på mig i gräset. Fick verkligen anledning till att prova mina röstresurser vilka fungerade alldeles ypperligt. Stackarn ringlade iväg och syntes inte till mer resten av sommaren. Var lyckligt ovetande om att vi har så här stora ormar i vårt avlånga land.Halva nöjet:
Planeringen runt sommarens odling, här i samarbete med världens bästa odlingsinspirationskälla Lena Israelsson (visserligen enbart i bokform).

9 kommentarer:

 1. Haha... ja, ett gosedjur var det nog.;-) Hugamejsan.
  Kram Stina

  SvaraRadera
 2. Hej Annelie! Men nu blev jag ju nyfiken på "tomàquets de penjar"! Kan man tigga om några frön för att pröva? Kanske jag har nåt du vill ha? Se http://bondjantan.blogspot.se/p/tomater-2013.html Hör gärna av dig: johnna.gilljam@gmail.com

  Jag håller med om att Lena Israelsson är en bra inspirationskälla. Har beställt hennes senaste bok och väntar på den. Jag har två böcker av henne sen tidigare och de är återkommande läsning.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hos mig inger alla slags ormar rysningar.
  Även snokar ger mig den känslan, fastän jag vet att de inte är giftiga.
  Ändå tycker jag förstås att de har sitt berättigande i naturen.
  Omkring vår gård finns rätt gott om snokar, så jag ser dem då och då och måste medge, att jag har vant mig till en del.
  Den där snoken, på din bild, ser onekligen ovanligt stor ut och är dessutom fullproppad med något stort byte.

  SvaraRadera
 4. Kul att du tittade in hos mig! Intressant blogg du har. Kommer att titta in då o då.
  Lena

  SvaraRadera
 5. Egna fröer måste vara fantastiskt att ha. Har man det klarar man sig även om det skulle bli ont om mat.
  Det var en stor orm! Här i norra Kalifornien har vi giftiga spindlar (black widows), skorpioner och skallerormar. Har haft alltför nära kontakt med både spindlarna och skorpionerna - utan skador som tur är. Kram!

  SvaraRadera
 6. Men fy, nu var jag tvungen att lyfta fötterna högt *skrattar* Klarar inte ormar, och den där ser ju stoooor ut.
  Men vad skoj att beställa fröer. Är ju så skoj att odla och plantera. Vad skoj att du gillade webb butiken med te, jag jobbar där och tycker själv det är en riktigt härlig butik =)
  Stor kram

  SvaraRadera
 7. Va härligt med egna fröer :)
  Va mysigt att man verkligen kan börja planera och plantera inför den kommande våren och sommaren.. :)
  Men fy vilken orm, va stor den är.. Jag skulle ha svimmat av rädsla :)
  Stor kram o fin fredag till dig.
  Jessica

  SvaraRadera
 8. Jag brukar plocka frön från mina chiliplantor och tomatplantor på hösten, torkar dessa och lägger dom i ett kuvert. Det var flera år sedan jag köpte frön. Lycka till med odlingen! Yvonne

  SvaraRadera
 9. Kul med fröer.
  Okul med ormar.
  Jag lyfte instinktivt fötterna från golvet när jag läste ditt inlägg. Fyyyy! Hoppas verkligen jag slipper se något liknande i min trädgård. Då flyttar jag till lägenhet ;)

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!