söndag 2 mars 2014

Dynamisk datummärkning

Inom EU kastas årligen ca 179 kg mat/person och man räknar med att var 3:e matkasse som bärs hem hamnar bland soporna utav anledningen att bäst-före-datumet har passerat. Många följer strikt den märkning som står på förpackningen och mycket mat som fortfarande är fullt ätlig kastas. EU-parlamentet har satt upp målet att detta enorma matsvinn ska halveras fram till 2025.

En grupp forskare håller på att utarbeta konceptet med dynamisk datummärkning, med inriktning på kött, fisk och mejeriprodukter eftersom dessa produkter har högt ekonomiskt värde och hög miljöpåverkan. Går allt som planerat ska vi konsumenter inom tre år, med hjälp av mobiltelefonen, kunna läsa av om ett livsmedel fortfarande är ätbart eller ej istället för att förlita oss på förtryckta datum. Det här låter ju praktiskt, men hur fungerar det??

Ett chip/sensor som sitter på förpackningen ska läsa av information om temperatur, tidpunkt och bakterietillväxt. Denna information skickas till en databas som räknar ut det verkliga bäst-före-datum för produkten och skickar tillbaks denna information till förpackningen. Skulle t ex temperaturen någonstans i kedjan blivit för hög förkortas hållbarhetstiden. Systemet bygger på kopplingen mellan temperaturbelastning och hur snabbt mikroorganismer tillväxer i ett livsmedel.

Innan maten hamnar i våra kylskåp kan den ha passerat upp till femton olika aktörer så risken är ju ganska stor att något går fel någonstans. Eller vem har exempelvis inte någon gång funderat på om maten i kassarna man haft i den varma bilen på väg hem från affären har påverkats av värmen i bilen?  Med dynamisk datummärkning ska vi kunna rikta mobiltelefonen mot förpackningens chip och läsa av när de olika livsmedlen senast bör förbrukas och om de fortfarande är ätbara.

Ja, teknologin går verkligen framåt med rasande fart!!! För ca ett år sedan skrev jag inlägget "Säkrare mat från jord till bord" om en spektrometer som ska kunna läsa av om ett livsmedel innehåller pesticider, tungmetaller, etc. I somras provåts den första hamburgaren av laboratorieodlat kött.

Jag kommer ihåg min farfar som, när det var matdags, stoppade in hela huvudet i skafferiet och stod och hummade och sniffade på alla burkar och byttor där inne. Efter en bra stunds hummande och sniffande åkte det som luktade som om de hade kortast "bäst-före-datum" fram på bordet. Undra vad han skulle ha haft att säga om dessa "konstiga mackapärer"??

9 kommentarer:

 1. Den där tekniken blir jag snurrig av, det händer så mycket och så snabbt så man hinner inte med att uppdatera hjärn-kontoret. Jag säger alltid att det är på gott och ont den där tekniken, men den ska vara i lagom doser.
  En rolig farfar du hade, jag tror också han skulle få lära sig ett och annat, även om han hade hummat om de moderna tiderna, *fniss*
  Må så gott i södern, kram/ Eva

  SvaraRadera
 2. Hjälp!!!!! Jag tror jag odlar så mycket som möjligt själv och sen litar jag på mitt omdöme......
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Vad hände med det sunda förnuftet och förmågan att använda syn, smak- och luktsinnet? Vi får hoppas att alla dessa datorer och teknikprylar inte går sönder för då blev det väl katastrof! Men jag tror det där med datummärkning gör att många kastar mat helt i onödan...
  Ha det bra, kram /Liv

  SvaraRadera
 4. Tekniken börjar bli litet väl sofistikerad tycker jag.
  Instämmer med de andra här i kommentarsfältet - var skall detta sluta?
  Och som sagt, man kan nog undvika att kasta mycket mat om man bara har sunt förnuft och bra omdöme.
  Tror att din farfara var klok han. :)
  Kram!!

  SvaraRadera
 5. Ja herregud man borde vart dö för längesen, sån massa gammal mat som man smällt i sig, hehe ;-) Näsan är bästa instrumentet.
  Glömde ju svara dig om tomaterna....har du chans att få tag i frön åt mig ? till vad hette de nu igen....pinjar nånting ;-) Betalar såklart för frön och porto.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Hm... ja, man undrar ibland... vart är vi på väg? (och då menar jag inte samma som i tv- programmet :))
  Här kastas inte mycket... ja i stort sett ingenting... För mig är det väldigt konstigt att kasta mat... kanske för att jag är uppfostrad så att mat kastas inte... så var det bara!
  Sunt förnuft och att inte lockas av erbjudanden som ta tre - betala för två - om du inte redan i förväg vet att det kommer att gå ¨åt...
  Den äldre generationen är nog lite bättre på att lukta sig till när maten inte längre är bra... ja, jag vet inte säkert, men jag tror det...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Trams, tror jag han skulle säga. Jag har sett gamla personer knacka knäckebröd i bordet, innan de börjat äta. För att skaka ut mjölbaggarna.
  Sunt förnuft är nog det bästa.

  SvaraRadera
 8. ...ja vad säger man...håller med de andra här i kommentarsfältet.

  SvaraRadera
 9. Jag håller också med... Men det kanske är så att fler och fler tappar omdömet och därför behövs en app. Snart finns en app som talar om om det är filé eller inte... man kan ju bara äta filé (obs ironi) Man får ju tänka på att allt handlar om pengar och konsumtion på den sidan älven........... Jag fortsätter att lita på mitt alldeles perfekta lukt- och smaksinne! :-D Igår åt vi lever idag blir det kycklingskrov.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!