torsdag 6 mars 2014

Fram med tvättnötterna!

Vi verkar vara en hel del som provar tvättnötter i hopp om att aldrig mer behöva använda tvättmedel? Men efter ett par frustrerande tvättar med några tvättnötter i en påse där kläderna verkade lika ofräscha efter tvätten som före så har tvättnötterna åkt in i skåpet. Blev jättebesviken när jag testade första gången för ca ett år sedan, men det var innan jag provade att använda nötterna i flytande form.

I tvättmaskinen använder jag 4-6 msk flytande tvättnötter och det bådde löddrar och blir rent. Men att gå över till att enbart använda dessa nötter är inget jag tror är aktuellt för  mig. Däremot kommer jag alltid har ett gäng hemma för att använda med jämna mellanrum.

100 gram nötter i 1 liter vatten, koka upp och låt stå och dra ett dygn, sila av och förvara i kylskåpet.

De avsilade skalen hamnar i en flaska med varmt vatten och fungerar som diskmedel för några dagar.

Tillhör du de frustrerade som har ett gäng tvättnötter liggande långt inne i ett skåp till ingen nytta, så fram med dom! Ge dom en chans i flytande form.

13 kommentarer:

 1. Hej ! Nu blev jag verkligen förvånad, över din dåliga erfarenhet av Tvättnötter!
  jag tvättar nästan uteslutande med "nötter" och ser ingen skillnad i renhet mot tvättmedel. jag är jättenöjd med mina. Jag använder inget sköljmedel heller o det känns skönt att slippa. Vad kan de olika resultaten bero på ? Tråkigt att det inte funkar för dig. Mirjam

  SvaraRadera
 2. Jag är också nöjd med mina. Men kraftigt smutsat (jeans t ex), men även lakan o handdukar känner jag att jag vill tvätta i tvättmedel. Men de används. Fast jag har bara haft mina i tvättmaskin.

  SvaraRadera
 3. Nyfiken på tvättnötter, men har aldrig testat... Är många negativa eller finns det även många positiva erfarenheter?? Är det skillnad på nötter och nötter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På de inlägg jag gjort om tvättnötter kommer det alltid kommentarer om erfarenhet av tvättnötter. En del tycker de är som att tvätta i vatten, andra tycker det fungerar bättre än tvättmedel..... Ja, man undrar verkligen om det är skillnad på nötter och nötter.

   Radera
 4. Förr i tiden, ja för länge . . . sedan fanns det ju bara det som 'togs ut' av naturen, alltså blev det såpa, (något från träden) Hur det då framställdes kan jag inte, men googlar man finns svaret där.
  Det med tvättsvamparna som du skrev om då, det var där jag läste din blogg och skrev den 1:a kommentaren till dig. För jag har några tvätt-nötter själv men aldrig använt. ja man måste testa sig fram, det förstår jag kan behövas ibland.

  Ha de gott/ Eva

  SvaraRadera
 5. Intressant! Jag tror faktiskt att jag har några stackare längst i ett i ett skåp. Tack för tipset!

  /Anette

  SvaraRadera
 6. Hade några missöden med att jag fick bruna fläckar, som inte gick bort, på ljus tvätt när jag använde nötterna. Använder nu flytande tvättnötter som jag skickar efter från Grön Gåva. Superbra! Bara i nödfall jag fått ta till Vanish vid envetna fläckar. Jag är så glad över att slippa vanligt tvättmedel och sköljmedel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara roligt att titta in på din blogg Beatrice, men jag kommer tyvärr bara till din "profil" och inte till själva bloggen........

   Radera
 7. Okej, jag ska göra det! Jag ska ta fram dem och göra flytande medel nu, nu har de hängt klart i garderoben!!
  Tack för spark i baken.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Har aldrig provat dessa nötter men vet ju att du tidigare berättat om hur de fungerar.
  Jag håller mig till "Miracle Soap" - som jag skrev om rätt nyligen på min blogg. Den har iHerb om du vill prova. Den kan användas till all slags tvätt (disk, tvätt av kläder, biltvätt, dusch osv). Och den är faktiskt litet av ett mirakel eftersom saker och ting blir rena som man inte trodde skulle bli rena.
  Kram!!

  SvaraRadera
 9. Har aldrig provat. Känner mig skeptisk..

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 10. Var på tekniska museet i helgen och där visade de en tvättmaskin som var designad enkomt för tvättnötter. Det stod som info att det var väldigt viktigt med tajmingen för när tvättnötterna blandas med vattnet/tvätten. Kanske det förklarar allas olika upplevelser om hur bra det blir tvättat. Ni har ju säkert helt olika tvättmaskiner och beroende på hur de är konstruerade så funkar de olika bra med tvättnötter.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!