söndag 16 mars 2014

Att göra tvål

Det går framåt med min nyfunna hobby/passion, att göra tvål. De första tvålarna jag gjorde var enligt recept jag fann på Google. Men så hittade jag till SoapCalc ett verktyg som räknar ut hur mycket vatten respektive kaustiksoda man behöver och gör nu enligt egna tvålrecept vilket gör det hela ännu roligare och kreativt.

Jag vet inte om det är likadant i de övriga skandinaviska länderna men för att sälja sina tvålar i Sverige måste man registrera varje tvål hos Läkemedelsverket och årligen betala avgifter för tvålarna. Förmodligen är det detta som gör att det finns relativt få tvålmakare i Sverige, det kostar för mycket helt enkelt. Tvåleriet som tidigare hade mängder med tvålar i sin webbshop säljer nu enbart rak-, tvätt- och hundtvål, anledningen är att de inte har råd att betala Läkemedelsverkets höjda avgifter för varje tvål.

Funderar du på att göra tvål så sluta att fundera och börja tvåla! Det är inte alls så krångligt som det kan verka. Youtube är ett bra ställe att lära sig mycket om tvålmakeri, sök under soap making så poppar det upp hur mycket som helst. Ett enkelt nybörjarrecept på olivtvål finns annars här.

Har mycket att lära både gällande doft och utseende, men det går i alla fall åt rätt håll. Under vägen lär jag mig för varje tvål jag gör. Försökte använda rödbeta för att få en rödlila tvål, men lut gör rödbeta gul. Så gjorde jag en mimosatvål och hällde torkade blommor uppe på tvålen, jättevackert - tills dagen därpå då luten gjort de gula blommorna helt kolsvarta.


Tyvärr inget gott till kaffet, bara tvål. Färgsatt med kakao och gurkmeja. 


Apelsintvål med egengjord eterisk apelsinolja.

Första getmjölkstvålen

Saffranstvål som luktar som en nybakad lussekatt och getmjölkstvål 
med grön lera och vallmofrön.

Det rådde lite förvirring runt Castor oil som är en väl använd olja till tvål. Gjorde först en direktöversättning med lite spanska inblandad i översättningen, Castor betyder bäver på spanska. Men självklart skulle jag inte ha bäverolja till tvålen, utan ricinolja! Så iväg till apoteket för att fixa olja. 

Väl där kom expediten med en liten flaska på ynka 0,25 dl olja i. Nä sa jag, det där räcker inte på låååååååååånga vägar, jag måste ha mycket, mycket, MYCKET mer. Minst en liter!!!!!!! Jag stod verkligen på mig, 0,25 dl räcker absolut inte!!!!! Så expediten fick göra en specialbeställning till mig. 
På vägen ut stannade jag till i dörren och frågade vad man egentligen använde ricinolja till, jag menar varför en så "löjligt" liten flaska? Jo, sa expediten, det använder man när man är hård i magen, som laxermedel..................och där hade jag stått och gestikulerat om att jag behövde STOOOOOORA mängder ricinolja. 

Ja nu kunde jag ju köra ett skämt om att mina tvålar är perfekta för skitiga händer, fast det är ju lite på dagisnivå så jag hoppar nog över det skämtet.  10 kommentarer:

 1. Synd att det inte finns doft-bloggar. Då hade man känt de ljuvliga choklad- & apelsindofterna ända hit. Man kan ju riktigt "se" hur gott det doftar om tvålarna.
  En skön & ren vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 2. Haha helt galet roligt som det kan bli!!
  Dina tvålar ser helt klart spännande ut! Apelsintvålen ser ut som kola :-)
  Fungerar de som hårtvål tro? Och säg till om du behöver en försökskanin.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Vackra och säkert väldigt nyttiga tvålar. :)
  Och ja, vad skall man säga om Sverige och alla registreringskrav. Verkar litet överdrivet tycker jag nog.
  Ricinoljan skall man nog ta i mycket små mängder såvida man inte tillverkar tvål. ;)
  Den tvål jag använder är en köpt Kiss my Face tvål med bara olivolja. Jag har alltid undrat över hur man tillverkar "saponofied olive oil". Hmmm.
  Kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar på innehållsförteckningen för Kiss My face ser du att även den innehåller kaustiksoda... det går Inte att göra tvål utan det....finns ingen tvål utan även om det låter bra !!

   Radera
 4. Tack för din kommentar hos mig, kul att du gillade mina krukor. Synd att du gav upp dina försök med leran. Hamnade på din blogg av en slump ,men gillar vad du skriver.
  Jag kommer att lägga till din blogg hos mig ,under "bloggar jag läser". Mvh MB

  SvaraRadera
 5. Oj oj vad du har tvålat-på. Denna gång blev de riktigt vackra i färgen och ser även väldigt smakfulla ut. Men som sagt inte värt att bita eller provsmaka dem, om man då just inte är hård i magen och behöver en rensning.
  En del ser ut som goda choklad kakor riktigt frästande. Men jag som älskar saffran att tvätta händerna med den tvålen och känna den goda doften hade gjort mig till en hand gnagare.
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
 6. Åh vilka fina tvålar, skulle dock bli galet chokladsugen varje gång jag såg den med kakao och gurkmeja ;)
  Har verkligen funderat på att tillverka egen tvål, hoppas det blir av någon gång!

  SvaraRadera
 7. Hej på er alla!
  Ja ,jag vet det är sent men frågan rev sönder hjärnan. Jag gjorde getmjölkstvål vilket är inget nytt , men för många är det nytt men getmjölkstvålen är det bästa och nyttigaste tvålen för både ansikte, kropp och självklart barnen. Jag kan berätta om det för den som vill veta mer om detta och getmjölken.
  Men nu till min fråga. Jag har gjort jätte fina tvålar med all ingredienser är eko varor.Hade från Eco ricin olja till macadamia olja, från sheasmör till olivolja. Gjorde allt som det ska. Har köpt t o.m termometer för att ha värmen på mjölken och oljan ska vara på det nivå de ska. Jag gjorde exakt såsom tvålmakare på nätet och t.o.m grammet på varje sak var noggrant.
  Varken färgen eller lukten blev som det blev. Det luktar lika äckligt som en död fisk som har legat i kylen och väntar på att slängas.Färgen var lila men den blev brunt när den hamnade i smeten .Doften var av lavendel doft olja och jag trodde att det skulle bli bättre denna gång med tvålmakeriet men misslyckats för andra gången.
  Var gör jag fel? Snälla hjälp!
  Med vänlig hälsning Hatice

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar svaret här för jag "kommer inte in" hos dig (hoppas du kikar in och läser). Testa med att frysa in getmjölken (frys in den mängd du behöver) så att den är helt frusen när du häller på kaustiksodan. Mjölken kommer att tinas upp av kaustiksodan medans du rör runt och sedan kan du blanda ihop detta med oljorna. På detta sätt "bränns" inte mjölken av kaustiksodan vilket kan leda till att det luktar vidrigt. Jag fryser alltid mjölken först och mina getmjölkstvålar brukar bli jättebra.
   Har också haft problem med lila färg i tvål, min blev brun som din. Har läst att just lila är en färg som ifall den inte blandas i rätt mängd så blir det ofta brunt/grått. Jag har helt enkelt slutat använda lila färg, det finns inget så frustrerande som när tvåleriet misslyckas. Lycka till!

   Radera
  2. .......och frys in getmjölken i en sådan där form för isbitar. Då är det lättare att röra runt än ifall du har mjölken i en stor klump när du häller i Kaustiksodan

   Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!