söndag 6 april 2014

Stoftmoln från Sahara

Några gånger varje år, i regel i april-maj, händer det att det drar in stoftmoln över Spanien vilket leder till att det regnar sand över oss. Tidigare i veckan hade vi en av dessa dagar då precis allt var täck med ett lager jättefin sand. Denna gång var det högre mängder sand än normalt som hamnade i Katalonien och för att ge en idé om mängden sand det handlade om kan man jämföra med att det på ett område stort som en fotbollsplan kom mer än 30 kg sand.

Stoftmolnen kommer från Sahara och formas av ett fint sandpulver. På 5-7 km höjd rör de sig ofta mot Kanarieöarna, Iberiska halvön och Storbritannien, men även hela vägen till Amerika. Här under är en bild från NASA som visar hur ett stoftmoln drar sig mot Mexikanska Golfen.Dessa stoftmolnen smutsar inte bara ner på ett helt otroligt sätt utan kan även innebära en hälsorisk. Förutom sand bär de även med sig bakterier, olika mineraler, rester av bekämpningsmedel och sporer. Personer med luftrörsproblem uppmanas ofta att hålla sig inomhus när ett stoftmoln är på gång. De påverkar även miljön och man tror att dessa moln på vissa platser är orsaken till att enorma mängder fisk dör varje år genom algblomning. 

Läste tidigare idag att rester av detta stoftmoln även har dragit in över södra Skandinavien från Storbritannien nu under helgen. Expressen har rubriker om att "Nu är blodregnet på väg in över Sverige". Man tror dock inte att molnet kommer märkas särskilt mycket eftersom det nu är så pass uttunnat. 


Tidigare ren bil som blev skandalöst smutsig på bara ett par timmar. 

10 kommentarer:

 1. Oj! Att så mycket sand flyttar på sig årligen. Måste vara märkligt att vara med om.

  SvaraRadera
 2. Usch, verkar inget bra! Här i Sverige märker vi nog inte så mycket av det!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Det är otroligt att vindarna kan föra med sig så stora mängde sand.
  Jag minns ett år när en vulkan i Indonesien hade ett utbrott och enorma mängder aska kom ut. Det året hade vi ingen riktig sommar i Sverige.
  Och detta visar ju solklart att allt vi släpper ut i luften kommer till andra platser.
  Kram!!

  SvaraRadera
 4. Tänk om vi åtminstone kunde nöja oss med det som naturens egna krafter står för och skickar runt i världen, utan att själva bidra med en massa extra...

  SvaraRadera
 5. När jag bodde i Schweiz på 80talet så var sandvindar vanligt.
  I alperna blev snön gul! Nere i Lausanne där jag bodde kom en fönvarmliknande vind ibland som gjorde allt hopplöst sanddammigt. Jag vill minnas att det var mistralvindar som kom lite för norr ut som gjorde detta.
  När en vän och jag var på Grand Canaria hände det också. Då var det läskigt mycket och hon som hade linser i ögonen fick slipskador på ögonen som gjorde att hon aldrig mer kunnat ha linser! Det var monstruöst smärtsamt för henne.
  Nåväl - what goes around comes around...
  Kom ihåg det där med skyltarna till stararna!
  Ha en fin vecka
  Malin

  SvaraRadera
 6. Usch!
  Det läste jag faktiskt om. Otroligt vilka krafter.

  SvaraRadera
 7. Ja detta brukar ju hända då och då både större och mindre stormar. jag minns så väl för rätt många år sedan så fick även Sverige mycket av den 'varan'. Inte så speciellt trevligt. På något vis bör mänskligheten plantera 'stoppande växtlighet' men det är lättare sagt en gjort.
  Tack för du påminner, hi hi . . . ja jag vet om mangolden den ska vi äta av i år.
  Vi har såna planer, oj oj . . . bara vi inte 'förta oss' med alla dessa tankar, *fniss*

  Snart kommer ni väl 'hem' och njuter av den Svenska härligheten.
  Må gott/ Eva

  SvaraRadera
 8. Sandmoln låter inget vidare! Det har vi som tur är inte drabbats av nån gång vad jag vet, här innersta Småland. Stormar får vi desto fler.

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 9. Ja, naturen är mäktig. Jag har faktiskt märkt av det två gånger i Sverige, dock inte så kraftigt, men man har kunnat se röd sand på bilen.

  SvaraRadera
 10. Här på Öland blåser alltid den fina sanden omkring. Det märks på fönsterrutorna och framför allt i snön som aldrig är riktigt vit och som blir stenhård ibland av sandblandningen.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!