fredag 5 april 2013

Fast eller flytande tvål?

Ja det är frågan. Visst finns det en massa bra tvål i flytande form men för egen del använder jag allt mer fast tvål. Till stor del för att innehållsförteckningen är så mycket kortare, de innehåller (oftast) inte mer än det som behövs för att en tvål ska fungera som tvål. En annan positiv aspekt är att det blir mindre plast med fasta tvålar.
En av favoriterna är Urtekrams Rostvål, en riktigt skön tvål som i doften påminner om torkade rosenblad. Kostar lite mer än 20 kronor och håller hur länge som helst. För de som tvättar håret med tvål fungerar den också bra.
Så är det ju så spännande att köpa fasta tvålar. För mig är tvåltillverkning ett hantverk, utan tvekan vattenlöslig konst och varje tvål som införskaffas ger upphov till riktiga lyckorus.

I tvålsamlingen trängs nu bl a spansk jasmintvål, engelsk kaffeskrubbtvål och nässeltvål, svensk trätjäretvål och grekisk mjölk- och honungstvål. (Tur jag jag inte valde att samla på Rolexklockor). Framför denna låda tillbringas många-långa-sniffande stunder och ofta är tvålarna halvt söndertummade innan de väl kommer under kranen.
När man dessutom får tag på så här vackra tvålar, ja då går tvålnörden igång ordentligt. De kommer från Diva Soap i Makedonien och är inte bara vackra utan underbara i duschen. Innehållsförteckningen är något längre för de här tvålarna då de innehåller spännande ingredienser som yoghurt, grädde, getmjölk och citrusjuice. De är så ljuvliga att det nästan tar emot att blöta ner dem.
Trevlig helg önskas av en tvättäkta tvålnörd!

(PS. Alla tips om bra tvålar tas med stor förtjusning emot)

14 kommentarer:

 1. Älskar riktiga tvålar!!!
  Förresten, den enda tvål som tar bort färgen från fingrarna, när man håller på med tomatplantor är Palmolive turkosfärgade....
  Ha en fin helg!
  Lena

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också fasta tvålar, helst med olivdoft. Men just nu har fastnat för en serie som heter rapsodine som jag skrev om på min blogg :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Så fina tvålar! Jag vet inte hur jag skulle kunna börja använda dem. Det skulle bli ett problem för mig tror jag. Tvållagret skulle öka och aldrig börja krympa. Tur kanske, ibland, att jag är allergisk mot ganska många dofter. Blir tyvärr inga tvålar här förutom någon välkänd.

  Ja skorstenen... Njaa tyvärr måste jag säga att snön inte har krympt ett endaste dugg :)) Tur ändå kände jag ikväll när vi var ut på en härlig skidtur i solen :)

  Kram och trevlig helg till er!

  Ann-Louise

  SvaraRadera
 4. Jag har också övergått allt mer till fast tvål efter en kort tids tvålförvirring. De är ju så dryga och även eko-tvålar är ju riktigt billiga! Det är så att man förstår att någon tänkte "hm, hur kan vi sälja mer tvål? Vi spär ut den med vatten och gör den flytande, så går det åt mer. Och så sätter vi ett högre pris när vi ändå är igång"

  SvaraRadera
 5. Använder i stort sett bara "riktiga" tvålar... härlig känsla att rulla dem i handen och känna doften. Har inte någon riktig favorit - men de måste lukta gott och ge ett skönt skum. Har en kompis som samlar på tvålar - jättebra när man ska köpa present åt henne. En ny tvål och hon blir jättelycklig :)

  SvaraRadera
 6. Å jag går också igång på tvålar. Dina är jättevackra! Jag älskar att få tvålar och ge bort tvålar funkar alltid. Måste erkänna att jag inte varit jättenoga med att välja en bra tvål utan gått på doften och färgen tror jag.
  För rättså längesen slutade jag använda flytande tvål och jag är helt fast på riktiga tvålar.
  finatvalen.se handlar jag på.
  Fin helg önskar jag dej! Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga tvålar! Man får ju lust att äta upp dem =)

  Har fasta tvålar som bara ligger och väntar på att ta över när den flytande tagit slut, vilket brukar gå rätt fort...Tidigare hade jag en fast olivtvål som varade i evigheter, nästan så att jag fick slösa lite extra för att jag ville ha en ny sort att dofta på....=)
  Fortsatt trevlig helg till dig!

  SvaraRadera
 8. Hjälp vad många olika tvålar du har, men vad jätte spännande att "hitta" så otroligt häftiga ingredienser i tvålar.
  T.ex. engelsk kaffeskrubbtvål, (läste jag rätt ?!)
  Ha ha ha samlare av rolexklockor, den var bra *fniss*
  Må väl i alla dina tvålar.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 9. Härligt med "riktiga" tvålar , finns så många ljuvliga i både doft och utseende

  SvaraRadera
 10. Thank you so much Annelie, for this lively feature! I'm so happy to know that you've been enjoying my soaps. I'm going to prepare an offer for all my future customers from abroad, which will be affordable (like 17.5-18 EUR for 4 soaps and shipping-does it sound good?), so I hope more people could have a chance to try my soaps.
  I will check out your blog,but translator really sucks!

  SvaraRadera
 11. Jag tycker om fasta tvålar allt mer också.De är hållbara, fina, riktiga :)

  SvaraRadera
 12. Har du testat tvålar från LUSH?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig provat Lush men nästa vecka ska jag till Stockholm och tänkte jag skulle in och shoppa lite tvål i en av deras butiker. Kan tänka mig att Lushs butiker är ett paradis för alla tvålnördar.

   Radera
  2. I'm really looking forward to hearing your impressions on Lush soaps. Besides their rocket prices, they are not 'all natural', as marketed, and I found them very drying for my skin. Can't wait to listen to your opinion!

   Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!