onsdag 3 april 2013

Spanskt försök till ökad återvinning

Pantcentraler är något som funnits i Sverige under ganska många år. Vem har inte matat in burkar och flaskor i dessa maskiner som ofta omges av en inte helt angenäm doft av avslagen öl?
Nu ska man även i Spanien prova återvinningsmaskinen, som plats för detta har man valt den vackra byn Cadaqués här i Katalonien. Efter några veckors användning ska en utvärdering göras för att besluta ifall det kan vara aktuellt att införa detta system i Spanien. Förhoppningsvis ger det positivt resultat och kanske kan i framtiden en stor del av all plast, metall och glas som kastas i soporna istället återvinnas. Enbart i Katalonien med en befolkning på ca 7,5 miljoner görs det av med 9 miljoner dryckesförpackningar varje dag! Utav dessa 9 miljoner är det enbart 3,5 miljoner förpackningar som återvinns, resterande 5,5 miljoner hamnar i soporna eller ute i naturen. Hissnande siffror!

Avslutningsvis en bild på en bukett nyplockad Lavendel. Det har ju inte direkt något med återvinning att göra men är ju bra mycket trevligare än en bild på ett berg fullt av plast- och glasflaskor.
Trevlig lill-lördag!!9 kommentarer:

 1. Det lät underbart! Nyplockad lavendel!!!
  Min lavendel ser inte alls ut så....;)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Men fy så mycket skräp det blir! Människan är verkligen en miljöförstörare på många sätt. Kan tänka mig att det kommer ta tid för Spanien att tänka om. Om det kommer att bli sortering där. Jag menar, många gånger så behövs en lång inkörsperiod och många tycker det är onödigt och besvärligt. I Sverige har vi ju haft det länge nu och många sorterar ändå inte.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 3. Jag undrar vad siffran är i olika delar av Kalifornien. Återvinning här är i "babystadiet" jämfört med Sverige. Olika delar av staten har olika bra återvinning. Finns inget homogent system alls som i Sverige.
  Lavendel är så vackert, så också din bukett. Och den luktar gott. :) Kram!

  SvaraRadera
 4. Lavendel är så vackra♥
  Snart kanske vi får plocka fina blommor från trädgården :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 5. Underbara, doftande lavendel... tar ett tag innan de blommar här kan jag säga - om de ens överlevt...
  Hoppas verkligen det kommer att fungera med återvinningsförsöket! Helt förskräckligt hur mycket skräp det blir!
  I vår kommun fungerar det väldigt bra med återvinning - många returstationer och man är ju så van nu att sortera allt. Blir inte mycket kvar att lägga i soptunnan. Sopbilen kommer varannan vecka, men det skulle gott och väl räcka om den kom var sjätte...
  Tänkte på en annan sak - snälla du... bli inte arg nu, men kan du inte ta bort ordverifieringen?! Blir snart hysterisk på svårtydda ord och suddiga siffror! Om du är orolig för spam, så använd granskningen istället...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi,hi,hi!! Visste inte om att jag hade ordverifieringen aktiverad. Brukar själv sitta och småsvära över dessa små löjliga siffror på andras bloggar - och så visar det sig att jag har det själv. Tack för tipset, ska se om jag lyckas få bort eländet.

   Radera
 6. Lavendel så vackert och doftar så underbart gott.

  SvaraRadera
 7. Lavendel är underbart =)
  Jag hoppas Spanien inför detta och att fler länder hakar på.
  Kan behövas. Stor kram och ha en toppen dag!

  SvaraRadera
 8. Så fint med lavendel. De kan man väl återvinna genom att torka och antingen ha i doftpåsar eller bara som vackra buketter?

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!