tisdag 14 oktober 2014

Äkta eller "naturlig" vanilj

På en fest jag var på för ett tag sedan åt vi hemgjord vaniljglass. När vi mumsade och njöt av glassen var det en av gästerna som bestämt påstod att man kan använda koskit för att utvinna vaniljsmak!!! Jamen det är ju en skröna, tänkte jag. Ändå kunde jag senare inte låta bli att kolla om det fanns någon sanning bakom det hela - och det stämmer!!!!!! Vaniljsmak och vaniljdoft kan verkligen utvinnas ur kodynga!!!!!

Men hur i hela friden kan man få kodynga att lukta och smaka vanilj?
Tydligen var det japanska forskare som kom på idén att låta kossorna tugga i sig Lignin som finns i bl a gran men även i andra växter och sedan låta dyngan genomgå någon form av uppvärmningsprocess och härigenom framställa vaniljdoft. Uppfinningsrikedomen är verkligen imponerande.
Nu anses det dock vara etiskt fel att använda denna sorts "vanilj" i livsmedel men däremot inte inom hudvårds- och kosmetikaindustrin.

Efter denna information sneglar jag misstänksamt på min stora favorithudkräm med Vaniljdoft från Desert Essence, hmmmmmmm är det kobajs i den må tro??? (Det är kanske därför den heter Spicy Vanilla).


Visserligen låter det ofräscht med vaniljdoft från kodynga, men å andra sidan - är det bättre att framställa det syntetiskt? Från kossorna är det ju om inte "äkta" vanilj så i alla fall "naturlig" vanilj. Hundraprocentig återvinning minsann.

Av all den vaniljsmak som används över hela världen så är det endast 2-3% som kommer från Vaniljorkiden resten är konstgjord vaniljsmak.

Det börjar se om som om jag är återförsäljare för Desert Essence. Klickar alltid hem någon vara när jag handlar hos iHerb. Älskar deras handkräm Pumpkin Spice, finns på Jordklok








söndag 5 oktober 2014

Göra som på den gamla goda(?) tiden - Avkalkning

Här kallar vi dem husmoderstips, de där sakerna våra far- och morföräldrar gjorde för att spara några kronor när det inte fanns pengar att handla för. Att använda det som fanns till hands.

I Spanien kallas de för "trucos de posguerra" ("tricks från efterkrigstiden"). Spanien hade det tufft både under och efter inbördeskriget och hos äldre personer sitter den tiden fortfarande djupt inrotad. Min svärmors mor var specialist på att ta till vara på precis allt. Även om hon hade goda ekonomiska omständigheter la hon inte ut för något i onödan.
Som väldigt ung blev hon änka och ensamstående mor till 2 flickor och för att försörja sig och döttrarna drev hon en liten livsmedelsbutik. Många av hennes kunder hade det ekonomiskt väldigt svårt, men hon lät dem handla på krita helt övertygad om att de skulle betala det de var skyldiga. När hon såg att det rörde sig om personer som hade det riktigt dåligt ställt tog hon inte betalt alls.
Denna fantastiska människa som blev nästan 100 år gammal var godheten själv, helt oförmogen att se annat än gott hos andra människor. Hon var snål mot sig själv men hennes givmildhet och omtanke mot alla andra var helt gränslös - och hon var som sagt en hejjare på husmoderstips.

Men till saken!! Det finns massor vi kan göra för att leva lite mer ekologiskt och miljövänligt. Ta till vara på det vi har, undvika kemikalier, återanvända. Göra som våra far- och morföräldrar helt enkelt, gå tillbaka till rötterna (oj vad jag var poetisk idag, måste vara höstnostalgi).

Tillhör du de som fortfarande använder avkalkningsmedel till kaffekokaren så skippa detta!! Plocka fram en citron eller ättiksflaskan i stället. Blanda 1/2 - 1 dl ättika eller citron med 5 dl vatten och använd detta som avkalkning. 

Ättika på mormors handbroderade duk.
Hennes väggskåp har fungerat som odlingslåda även i sommar.

söndag 21 september 2014

Är fötterna goda?

Skogen är verkligen överfull med svamp just nu!! Kan inte sticka ut näsan genom dörren utan att komma hem med ett gäng svampar. Efter en liten sväng ut i skogen har jag kommit hem med cyckelkorgen full med Fjällskivling.

Man ska tydligen kunna ta till vara på foten till denna svamp. Koka buljong, torka den, etc. Har googlat runt en del och läst i svampböcker men blir inte klokare för det över hur jag ska göra eller hur det blir bäst.
Någon som har tips?


måndag 8 september 2014

Fruktförmedling

Har du frukt i din trädgård som du inte riktigt vet vad du ska gör med och som bara ligger där och ruttnar bort? Eller tvärt om, vill du gärna ha frukt men inte vet vart den finns?

Gå då in här på Äkta varas "Rädda Fallfrukten". Där kan den som ha fruktträd eller bärbuskar lägga in annons så att andra kan komma och plocka. Via denna länk kommer man till "Fruktförmedlingen" en karta med platser i vårt avlånga land där man ser vart man kan plocka frukt. Fiffigt va!!


söndag 31 augusti 2014

Glyfosat

Läste i min lokala tidning att ett par hästar tros ha blivit förgiftade av bekämpningsmedlet Glyfosat och att ett sto mist dräktigheten av misstänkt förgiftning.

För den som inte tidigare hört ordet är Glyfosat den aktiva ingrediensen i bl a Roundup som är ett av världens vanligaste ogräsmedel och som finns på marknaden sedan mer än 40 år tillbaks. Personen som tog fram kemikalien, John Franz, fick utmärkelsen National Medal of Technology and Innovation för sin upptäckt.
På svenska sajtet marknadsförs Roundup som "ett medel som är särskilt framtaget för att döda ogräset ända ned till rötterna". Glyfosat ansågs tidigare vara ett "säkert" bekämpningsmedel och EU gjorde i början av 2000-talet bedömningen att medlet hade måttlig till låg giftighetsgrad. 

Men idag varnar både miljörörelsen och foskarvärlden för att glyfosat kan ge allvarliga negativa hälsoeffekter och skador på miljön. Glyfosat påverkar biologin och kemin i marken vilket ger en rad effekter såsom sämre kvalitet på matjorden och ökad sårbarhet mot växtsjukdomar. Hälsoeffekterna omfattar ökad cancerrisk, neurologiska skador och fortplantningsstörningar. Argentina är ett av de länder i världen där man använder mest Glyfosat, i de provinser där besprutning sker har fosterskadorna ökat med nästan 4 gånger och antaletet barn som diagnostiserats med cancer har trefaldigats. Utvecklingen har följt produktionskurvan av grödor som besprutas intensivt.

Sedan mitten av 90-talet marknadsförs specifikt framtagna GMO-grödor, exempelvis majs och sojabönor, utav företaget Monsanto. Dessa grödar har en genteknik som är resistenta mot glyfosat och kallas "Roundup Ready" (RR). Genom att odla  "RR" har lantbrukarna möjlighet att bespruta fälten med bekämpningsmedel Glyfosat och döda ogräset utan att grödorna påverkas.

Men i USA och Kanada är man nu mitt i en process där man undersöker kemikaliens påverkan på miljön, även EU håller på med en ny genomgång av glyfosat vilken ska vara klar till nästa år. Ska bli intressant att ta del av resultatet.


Nej det här är ingen upplyftande läsning alls, men lite "hum" bör vi  ha om vilken skit (ursäkta) som sprutas ut i vår miljö, ofta har vi dessa kemikalier närmare inpå oss än vi kanske tror. Det är lätt att vaggas in i tron att de små lokala odlarna vi har omkring oss inte använder kemisk bekämpning.

I våras cyklade jag förbi en hallonodling här på min kant av Småland och blev lite fundersam när jag såg odlaren i full "biodlarutrustning". Ja, det var i alla fall vad jag trodde att han hade på sig. Men vid en närmare blick såg jag att han höll på att bespruta sina plantor och att döma av utstyrslen var det inget ekologiskt bekämpningsmedel som användes. Denna odlare menar att de "bara" sprutar med bekämpningsmedel innan frukten kommit igång med att växa och att detta skulle vara harmlöst. Men medlet kommer ju i alla fall ut i naturen, ut i vattendragen, ut i luften.


I fallet med de förgiftade hästarna jag läste om i lokaltidningen misstänker man att de fått i sig Glyfosat via dricksvattnet. Undersökningar håller på att göras om flera områden är drabbade av giftet och polisanmälningar gällande miljöbrott samt djurplågeri har lämnats in.

Så fortsätt nobba besprutat och välj ekologiskt så att vi kan fortsätta att röra oss fritt ute i naturen utan att riskera att vi, eller våra fyrfotade vänner, blir förgiftade.

onsdag 27 augusti 2014

Hemgjord Blåbärsglass

Tänkte jag skulle tipsa om ett enkelt recept på en kanongod blåbärsglass som jag hittade i Lomelinos glass. Min glassmaskin som tidigare stod och dammade igen i skåpet har aldrig jobbat som den gjort sedan jag fick händerna på den boken.

200 gr Blåbär, 0,5 - 1 dl Socker, 2 msk Vatten, ½ tsk Vaniljpulver (kan uteslutas), 1,5 dl Vispgrädde, 1 dl Mjölk,                              
           
Koka upp blåbär, socker, vaniljpulver, vatten och sjud 5 min. Låt svalna något och kör i mixer. Blanda sedan ner mjölk och grädde. Ställ in i kylskåpet tills blandningen är helt kall och kör i glassmaskinen.
           

Hemgjord blåbärsglass, oförskämt god!!




fredag 22 augusti 2014

Gäspning

Läste det här om att avkoppling, andning och gäspning.

Gäspning.
När du gäspar så tar du egentligen ett väldigt djupt naturligt andetag. Gäspning hjälper kroppen till avspänning, piggar upp och normaliserar andningen, så gäspa ofta och sträck gärna på dig som katten gör!

Utan någon som helst tvekan så måste mina fyrfotade skyddslingar ha en väldigt normaliserad andning!?







Trevlig helg! 

söndag 10 augusti 2014

Ekologisk mascara

Var för ett tag sedan hemma hos min mamma på lite fika. Blev nästan rädd när jag såg henne, så svullen var hon runt ögonen. Hon hade varit på middag dagen innan och för ovanlighetens skull använt mascara. "Vill man vara fin få man lida pin" menade hon och sa att hon ofta får klåda i ögonen när hon använde mascara.

Nu vet inte jag om anledningen till klådan var att den mascara hon använde från IsaDora innehöll Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Methylparaben samt Phenoxyethanol!! Alla dessa konserveringsmedel i en och samma mascara, otroligt. Det enda som egentligen verkade vara bra med mascaran var att den hade en väl synlig innehållsförteckning. Många mascaror har ingen innehållsförteckning på själva "tuben" eller så har den sådan minimalisk text att den inte går att läsa. Det verkar som att man måste googla sig in på de olika märkenas sajter för att där läsa innehållsförteckningarna. Visst är det väl lite konstigt att det trots alla normer och regler som finns får säljas produkter som inte har en tydlig ingredienslista. Just mascara säljs ju ofta utan själva kartongen dessutom.

Mascaran från IsaDora åkte självklart i soptunnan på en gång (inte helt utan protester) med löfte om att jag skulle fixa en ny.
Då jag inte kan särskilt mycket om smink så tittade jag in på Naturligt Snygg och fick lite tips om märken där. Nu har mamma en ny mascara av märket Benecos som hon använt flera gånger, hon tycker den är jättebra och har inte haft klåda i ögonen sedan hon började använda den. Hon behövde dessutom inte ens lämna tomtgränsen för att skaffa en ny, den fanns här hos Puremakeup, kostnad 89 kronor frakt inklusive.

Så var försiktig med vad du använder, låt det inte bara gå "i farten och utav gammal vana".

                                                      Benecos Super Long Lashes Mascara


onsdag 30 juli 2014

Byte av medborgarskap

Hörde på nyheterna att de spanska skogssniglarna inte alls kommer från Spanien utan i själva verket från Frankrike. "Det visste jag väl" hummade jag lite besserwisseraktigt i soffhörnet när jag hörde nyheten. Har alltid varit lite frågande över namnet på dessa kryp eftersom jag under mina mer än 20 år i Spanien aldrig sett en endaste ynka liten "spansk skogssnigel" trots att jag bor halvt ute på vischan.

Men det har alltså visat sig att det som många trodde var snigeln Aron lusitanicus som huserar på Iberiska halvön egentligen är snigeln Arius vulgaris som härstammar från Frankrike. Passande namn det där, för vulgära är de verkligen. I år är de dessutom riktigt på bettet. Hittade till och med en inomhus en bra bit in i huset på väg uppför en dörrkarm!!!!! Min reaktion blev ungefär densamma som om jag hittat en stor boaorm krälandes omkring, illvrål!!! Brrrrrrrr de är så äckliga så man får rysningar av att bara höra namnet.


Superschmelz tycks vara en stor favorit







måndag 21 juli 2014

Göra egen glass

Gillar du att göra glass eller vill ha inspiration till att göra mer glass hemma är boken Lomelinos Glass av Linda Lomelino suverän.
Hittade den av en slump på biblioteket där den stod med sitt "glassiga" (där fick jag till det) omslag och bara väntade på att få följa med mig hem, vilket den ju så klart fick.

Förutom glass i alla dess former finns recept på sorbeter, sherbeter (hade aldrig hört ordet förut) och en massan annat gott. Hade inte tänkt på hur enkelt det faktiskt kan vara att göra glasstårta själv, blanda ihop en smet och hälla upp i en snygg form och sedan på med lite gott.

Deckare - släng er i väggen!!! Detta är verkligen livsfarlig läsning

onsdag 9 juli 2014

Alger som biobränsle

Vilket väder vi haft de sista dagarna! Sol, värme och ljuvligt i vattnet.
Visst är det underbart med sommar och sol, men vattnet hinner knappt bli ljummet förrän algblomningen sätter igång, i alla fall här på ostkusten. Denna sommarens algblomning tros dessutom kunna bli värre än någonsin. Vill man veta hur algsituatinen är för tillfället kan man titta här.

På tal om alger så har forskarna nu gått från att hoppas till att tro att just alger inom en snar framtid ska kunna användas som biobränsle i kommersiell fullskala. Algernas vegetabiliska olja utgör råvaran till plastprodukter, biodisel och bränslen för bil och flyg. Det är inte förrän nu som allt fler ser algerna som en hållbar energikälla för framtiden men själva idén är tydligen inte alls ny utan kläcktes i Tyskland redan runt andra världskriget.

Att utvinna bränsle från alger har flera miljöfördelar. Algerna är biologiskt nedbrytbara och kan odlas med hjälp av salt- och avloppsvatten. Ett pappersbruk utanför Kristinehamn har exempelvis byggt en testanläggning där de ska odla grönalger i brukets avloppsvatten och hoppas kunna utvinna olja som ska bli bas för biodisel, bioplast och smörjolja.
Biobränsle från alger ska även ha ett lägre utsläpp av växthusgaser än t ex etanol från spannmål. Dessutom växer algerna betydligt snabbare än många livsmedelsgrödor som används till biobränsle vilket gör att man kan producera mer olja ur alger än ur t ex raps och soja. Algerna kan även odlas på annars obrukbar och oproduktiv mark och konkurrerar därmed inte med livsmedelsproduktionen.
Så vem vet, snart kanske vi kör omkring med "alger" i biltanken?

Fast algerna ska inte enbart kunna driva bilar och flygplan utan även kunna hjälpa våra kroppar på traven. I höstas tillverkades den första svenska oljan från mikroalger som odlats i växthus. Den oljan ska inte användas som biobränsle utan säljas som alternativ till fiskolja i livsmedel och kosttillskott. Ja de är verkligen multifunktionella de där "slaijmiga" sakerna som dyker upp i vattnet så fort det börjar bli lite varmt.

Av alger gör man biobränsle och av gräs och lite annat grönt kan man fixa kompost till nästa år - om man inte har en skock gottesugna får till granne vill säga. Det är nästan slagsmål om vårt gräs trots att våra fyrbenta grannar har en alldeles fantastiskt grön skog som de betar i.

Det är alltid grönare på andra sidan.

söndag 29 juni 2014

Webbapp för Ä-märkt

Konsumentföreningen Äkta vara har precis lanserat en webbapp där man kan söka bland mer än 700 varor som är godkända av Äkta vara. Välj Ä-märkt så vet du att produkterna är fria från tillsatser och enbart innehåller de ingredienser som behövs. Så gynnar man ju även de tillverkare som producerar livsmedel fria från tillsatser - för det vill vi väl se mer av! Mat ska vara mat.

Klicka här för att komma till webbappen.