söndag 21 september 2014

Är fötterna goda?

Skogen är verkligen överfull med svamp just nu!! Kan inte sticka ut näsan genom dörren utan att komma hem med ett gäng svampar. Efter en liten sväng ut i skogen har jag kommit hem med cyckelkorgen full med Fjällskivling.

Man ska tydligen kunna ta till vara på foten till denna svamp. Koka buljong, torka den, etc. Har googlat runt en del och läst i svampböcker men blir inte klokare för det över hur jag ska göra eller hur det blir bäst.
Någon som har tips?


7 kommentarer:

 1. Tyvärr så tillhör inte den svampen någon av de som jag har plockat, men jag har förstått att den är fantastisk god! Jag håller för övrigt med, det är svårt att närma sig skogen utan att komma hem med svamp i någon form

  SvaraRadera
 2. Nu blir jag avundsjuk. Svamp som är så trevligt att plocka. Och gott.
  Har tyvärr inga tips.
  Pga torkan här finns nog ingen svamp alls.
  Dessutom hade vi en katastrofal brand i Weed den gångna veckan som förstörde delar av staden. De är jämnade med marken.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Den svampen tillhör faktiskt en av de få jag plockar, när jag hittar någon.
  Jag tror att jag kommer ihåg att jag läst att man kan torka foten (i delar förmodligen) och när den ska användas, att man krossar så det blir smul - till sås, färs eller något. Men det är ju konstigt att du inte hittar det.

  SvaraRadera
 4. Skulle också vilja veta hur man gör. Har hört att man kan torka den men aldrig provat.

  SvaraRadera
 5. Jag vet att Anki med Bildbloggen är duktig på svamp.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 6. Grattis till fina svampskörden! Tyvärr hittar jag inte fjällskivling så ofta och inte fler än de kan ätas upp på en gång, men andra svampar torkar jag som tex svart och gul trumpetsvamp, trattkantareller, Karl-Johan, förr även murklor.
  Brukar skiva tunt och torka på tidning men nu hörde jag att trycksvärtan kan reagera med svampen så senast blev det ett par omgångar i ugnen. Svag värme, högst 50°, luften på eller luckan en cm på glänt. Titta till plåten efter några timmar så den torkar jämnt. Vänd om det behövs. Praktiskt att torka under natten. Torkapparat med gallerhyllor funkar också, men samma sak där, titta till och flytta om racken beroende på hur effektiv torkningen är. Förvaras sen i tättslutande burkar. Till såser och buljonger smulas svampen direkt ner i anrättningen som smaksättare. Till andra maträtter kan man blötlägga svampen nån timme och sen använda den som vanligt.
  Lycka till!
  Anette

  SvaraRadera
 7. Lyckliga du! En av mina favoriter :) Foten torkar jag och gör svampmjöl av... perfekt som svampkrydda. Nu brukar jag sällan hitta fler åt gången än att de konsumeras på direkten. Tycker de blir goda att panera och steka... gott till stekt potatis och så lite grönsaker till... och saltgurka :) Har provat att styckfrysa hattarna råa, men tyvärr tar de mycket plats. Det viktigt att de inte tinar helt före tillagning för då blir de väldigt sladdriga.
  Här har vi haft ett uselt svampår... såå trist!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!