söndag 31 augusti 2014

Glyfosat

Läste i min lokala tidning att ett par hästar tros ha blivit förgiftade av bekämpningsmedlet Glyfosat och att ett sto mist dräktigheten av misstänkt förgiftning.

För den som inte tidigare hört ordet är Glyfosat den aktiva ingrediensen i bl a Roundup som är ett av världens vanligaste ogräsmedel och som finns på marknaden sedan mer än 40 år tillbaks. Personen som tog fram kemikalien, John Franz, fick utmärkelsen National Medal of Technology and Innovation för sin upptäckt.
På svenska sajtet marknadsförs Roundup som "ett medel som är särskilt framtaget för att döda ogräset ända ned till rötterna". Glyfosat ansågs tidigare vara ett "säkert" bekämpningsmedel och EU gjorde i början av 2000-talet bedömningen att medlet hade måttlig till låg giftighetsgrad. 

Men idag varnar både miljörörelsen och foskarvärlden för att glyfosat kan ge allvarliga negativa hälsoeffekter och skador på miljön. Glyfosat påverkar biologin och kemin i marken vilket ger en rad effekter såsom sämre kvalitet på matjorden och ökad sårbarhet mot växtsjukdomar. Hälsoeffekterna omfattar ökad cancerrisk, neurologiska skador och fortplantningsstörningar. Argentina är ett av de länder i världen där man använder mest Glyfosat, i de provinser där besprutning sker har fosterskadorna ökat med nästan 4 gånger och antaletet barn som diagnostiserats med cancer har trefaldigats. Utvecklingen har följt produktionskurvan av grödor som besprutas intensivt.

Sedan mitten av 90-talet marknadsförs specifikt framtagna GMO-grödor, exempelvis majs och sojabönor, utav företaget Monsanto. Dessa grödar har en genteknik som är resistenta mot glyfosat och kallas "Roundup Ready" (RR). Genom att odla  "RR" har lantbrukarna möjlighet att bespruta fälten med bekämpningsmedel Glyfosat och döda ogräset utan att grödorna påverkas.

Men i USA och Kanada är man nu mitt i en process där man undersöker kemikaliens påverkan på miljön, även EU håller på med en ny genomgång av glyfosat vilken ska vara klar till nästa år. Ska bli intressant att ta del av resultatet.


Nej det här är ingen upplyftande läsning alls, men lite "hum" bör vi  ha om vilken skit (ursäkta) som sprutas ut i vår miljö, ofta har vi dessa kemikalier närmare inpå oss än vi kanske tror. Det är lätt att vaggas in i tron att de små lokala odlarna vi har omkring oss inte använder kemisk bekämpning.

I våras cyklade jag förbi en hallonodling här på min kant av Småland och blev lite fundersam när jag såg odlaren i full "biodlarutrustning". Ja, det var i alla fall vad jag trodde att han hade på sig. Men vid en närmare blick såg jag att han höll på att bespruta sina plantor och att döma av utstyrslen var det inget ekologiskt bekämpningsmedel som användes. Denna odlare menar att de "bara" sprutar med bekämpningsmedel innan frukten kommit igång med att växa och att detta skulle vara harmlöst. Men medlet kommer ju i alla fall ut i naturen, ut i vattendragen, ut i luften.


I fallet med de förgiftade hästarna jag läste om i lokaltidningen misstänker man att de fått i sig Glyfosat via dricksvattnet. Undersökningar håller på att göras om flera områden är drabbade av giftet och polisanmälningar gällande miljöbrott samt djurplågeri har lämnats in.

Så fortsätt nobba besprutat och välj ekologiskt så att vi kan fortsätta att röra oss fritt ute i naturen utan att riskera att vi, eller våra fyrfotade vänner, blir förgiftade.

6 kommentarer:

 1. Jag har för mig att det förr inte fanns att köpa för vanliga personer. Men att proffsodlare kunde köpa. Det är i såfall skillnad nu, för det görs ju rätt mycket reklam för RoundUp. Det är skrämmande, när man misstänker att så stora djur som hästar dör.

  SvaraRadera
 2. Visst blir man fundersam när odlare besprutar iklädda skyddsmundering från topp till tå...det känns ju inte som om man skulle vilja få i sig det som finns i flaskorna precis... Nej, det är nog så att vi bör lära oss att välja de frukter och grönsaker som inte är vackrast och blankast när vi handlar.

  SvaraRadera
 3. Du redogör för allt så tydligt och klart och intressant att läsa att forskningen nu börjar få lite på fötterna om hur farligt det är.
  Lite längre fram i höst kommer en del vall i vår by att förvandlas till knallgula fält som lyser i kvällssolen, min första tanke brukar vara: mmm, så vackert... Men snabbt kommer nästa tanke: å shit, det är ju roundupat, sen kommer olustkänslorna och illamåendet.
  Jag tror Roundup kommer att bli vår tids största giftskandal, värre än hormoslyren på sin tid.
  I vår by sprutar som sagt bönderna glatt och slår sig på bröstet, för i Sverige använder vi ju inte alls lika mycket gifter som i övriga världen. De må vara sant, men då skulle man också kunna säga att det är ok att snatta i affären för det finns ju många värre tjuvar.
  Det bästa vi kan göra är att bara använda och fråga efter ekologiska produkter och om det inte finns, inte ens på nätet, då kan vi protestera genom att avstå från köp helt, kanske lite obekvämt ibland, men allra värst för de ojusta producenterna.
  Tack för ett som vanligt bra och viktigt inlägg.
  Undrar om jag kan få använda din text lite längre fram i höst tillsammans med en bild på besprutad vall? Anger förstås källa och länkar.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 4. Monsanto är ett av de mest hatade företagen i USA.
  USA har många GMO-grödor och Monsanto utvecklar grödor och bekämpningsmedel ihop så att de kan ta över större och större odlingsytor.
  Roundup lär också vara en möjlig orsak till den alltmer utbredda glutenintoleransen.
  http://www.motherearthnews.com/real-food/gluten-intolerance-from-roundup-herbicide-zw0z1402zkin.aspx#axzz3C89RYr9U
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hu, usch vad hemskt! :( Min mamma berättade nyligen att ett ställe som vi brukade plocka jordgubbar på varje sommar när jag var liten hade så giftiga bekämpningsmedel att paret som hade odlingen hade dött på grund av allt gift i samband med jordgubbsodlingen :(
  Hur långt ska det behöva gå innan världen får upp ögonen för faran med GMO, giftiga bekämpningsmedel och en himla massa annat liknande liksom?!?

  SvaraRadera
 6. Titta på slutet av den här Danska videon, 3 minuter, grisar som matats med GMO!
  https://www.youtube.com/watch?v=ad2B7bFg4oQ

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!