söndag 10 augusti 2014

Ekologisk mascara

Var för ett tag sedan hemma hos min mamma på lite fika. Blev nästan rädd när jag såg henne, så svullen var hon runt ögonen. Hon hade varit på middag dagen innan och för ovanlighetens skull använt mascara. "Vill man vara fin få man lida pin" menade hon och sa att hon ofta får klåda i ögonen när hon använde mascara.

Nu vet inte jag om anledningen till klådan var att den mascara hon använde från IsaDora innehöll Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Methylparaben samt Phenoxyethanol!! Alla dessa konserveringsmedel i en och samma mascara, otroligt. Det enda som egentligen verkade vara bra med mascaran var att den hade en väl synlig innehållsförteckning. Många mascaror har ingen innehållsförteckning på själva "tuben" eller så har den sådan minimalisk text att den inte går att läsa. Det verkar som att man måste googla sig in på de olika märkenas sajter för att där läsa innehållsförteckningarna. Visst är det väl lite konstigt att det trots alla normer och regler som finns får säljas produkter som inte har en tydlig ingredienslista. Just mascara säljs ju ofta utan själva kartongen dessutom.

Mascaran från IsaDora åkte självklart i soptunnan på en gång (inte helt utan protester) med löfte om att jag skulle fixa en ny.
Då jag inte kan särskilt mycket om smink så tittade jag in på Naturligt Snygg och fick lite tips om märken där. Nu har mamma en ny mascara av märket Benecos som hon använt flera gånger, hon tycker den är jättebra och har inte haft klåda i ögonen sedan hon började använda den. Hon behövde dessutom inte ens lämna tomtgränsen för att skaffa en ny, den fanns här hos Puremakeup, kostnad 89 kronor frakt inklusive.

Så var försiktig med vad du använder, låt det inte bara gå "i farten och utav gammal vana".

                                                      Benecos Super Long Lashes Mascara


4 kommentarer:

 1. Ja jag antar att man skulle bli mörkrädd om någon berättade exakt vad det är allt smink innehåller. Saker som många glatt kletar på sig utan att tänka över huvudtaget.För egen del har jag börjat tänka lite mer på senare tid när det gäller produkter som jag ska ha på kroppen på något vis, men jag får väl erkänna att när det gäller just smink är jag rätt dålig på det, men det beror troligen på att det är så ytterst sällan jag använder något i sminkväg, så jag får väl skylla på det...;)

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag inte själv har haft ont av smink, har jag inte tänkt. Men jag känner någon som har besvär, så jag ska tipsa. Och det är ju inte fel att byta själv heller, även om man inte haft bekymmer.

  SvaraRadera
 3. Har på senaste tiden fått klåda i ögonen av mascara. Kanske skulle testa en lite miljövänligare sort!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 4. Usch! Men, vad bra att du fick din mor att slänga den och hittade en ny naturlig fungerande mascara! :)
  Jag har haft "tur" tidigare när jag använde konventionella mascaror på så sätt att de inte har irriterat mina ögon konstigt nog.
  Nu där emot har mitt problem i flera år varit att hitta en naturlig mascara som inte svider i ögonen, eftersom det alltid gör det (kajalpennor också) och därför leder till att jag i princip aldrig kan använda mascara :(
  Fick en mascara på köpet med en tidning nyligen, Lumene natural code, den funkar tack och lov utan sveda :) Men är i stället ganska svår att tvätta bort och går heller inte att hitta någon innehållsförteckning för, inte ens på nätet! Men ska vara runt 90 % naturlig om jag minns rätt, parabenfri också iallafall....

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!