Men hur i hela friden kan man få kodynga att lukta och smaka vanilj?
Tydligen var det japanska forskare som kom på idén att låta kossorna tugga i sig Lignin som finns i bl a gran men även i andra växter och sedan låta dyngan genomgå någon form av uppvärmningsprocess och härigenom framställa vaniljdoft. Uppfinningsrikedomen är verkligen imponerande.
Nu anses det dock vara etiskt fel att använda denna sorts "vanilj" i livsmedel men däremot inte inom hudvårds- och kosmetikaindustrin.
Efter denna information sneglar jag misstänksamt på min stora favorithudkräm med Vaniljdoft från Desert Essence, hmmmmmmm är det kobajs i den må tro??? (Det är kanske därför den heter Spicy Vanilla).
Visserligen låter det ofräscht med vaniljdoft från kodynga, men å andra sidan - är det bättre att framställa det syntetiskt? Från kossorna är det ju om inte "äkta" vanilj så i alla fall "naturlig" vanilj. Hundraprocentig återvinning minsann.
Det börjar se om som om jag är återförsäljare för Desert Essence. Klickar alltid hem någon vara när jag handlar hos iHerb. Älskar deras handkräm Pumpkin Spice, finns på Jordklok.
Jag såg ett test om vaniljsås i ICAkuriren. Det var inte många med vaniljkorn i.
SvaraRaderaUtter lär bajsa så att det doftar viol, så varför inte förädlad koskit. Jag håller med om att det kan väl inte vara värre än det som är helt konstgjort.
Ja, vad tycker man om det? Suckar mest...
SvaraRaderaMan framställer även vanillin ur rötad gran. Ibland när man håller på med gammal ved som blivit liggande, så kan man känna den tydliga doften av vanillin... alltså rutten granved...
Ha det gott!
Kram
Spännande! Och visst är den första reaktionen att det låter väldigt äckligt, men sedan när man betänker alternativet så kanske inte ändå...
SvaraRaderaIntressant. Har aldrig hört talas om detta.
SvaraRaderaMen varför inte.
Man kanske ser på sin hudkräm på ett litet annorlunda sätt. ;)
Kram!
Ingenting förvånar mig längre, i 'dagen samhälle' kan allt hända och göras.
SvaraRaderaFörr i tiden sa de gamle att världen har förändrats och blivit galen.
Det kan man väl fortfarande påstå tycker jag, fast vi lever i 'teknikensunder'.
Äkta vanilj vill man ju självklart ha, men då blir ju priset givetvis högt.
Men man väljer ju själv - det är ju en smaksak - eller jag menar en doft känsla man har och får. Förresten varför heter det smak, på det man inte smakar på . . . .
Hoppas allt är bra hos dig, kram/ Eva
Nu förstår jag varför jag, tvärsemot alla andra, faktiskt gillar doften av nygödslad åker. Och någonstans i bakhuvudet dyker det upp bilder från stammar i Afrika som använder kodynga som hårstyling. Eller har jag drömt det?
SvaraRaderaKram/ Kerstin
Här lär man sig alltid nåt nytt! Föredrar nog ändå min hemmagjorda vaniljsås med riktiga prickar i.
SvaraRaderaAllt gott
Anette
Det är säkert kobajs ;-)
SvaraRaderaHar ni åkt söderut än? Det börjar dra ihop sig...
Kram Maria