tisdag 11 november 2014

2 steg framåt och 1,5 bakåt i tvålköket

Har lite mycket omkring mig för tillfället och det blir inte mycket tid till ekobloggande. Däremot lyckas jag alltid få tid över för att göra tvål. Vet att jag delar mitt tvålintresse med många andra så jag kör på om mitt tvålande.

Vissa gånger blir det så bra och andra katastrofartat. I våras gjorde jag en Liljekonvaljsdoftande tvål på bl a sheasmör och kokossmör, med grön lera (som är mer grå än grön). Var riktigt nöjd med resultatet, tvålen är verkligen toppen. Det är dessa gånger jag känner att jag tar ett stort steg framåt!!


Efter liljekonvaljstvålen och med självförtroendet på topp tänkte jag att jag skulle göra en blåbärstvål färgad med Indigopulver. Idén var en tvåfärgad tvål, blåbär nere och grädde på toppen liksom. Men i sista stunden blev jag överförfriskad i mitt skapande och fick för mig att ha bivax i tvålmassan - illgul bivax. Så tvålen blev varken blå eller vit, däremot luktar den ljuvligt av blåbär.


Ja, ena gången blir resultatet så bra att man får lyckorus av stolthet och knappt kan sova på natten efter man fått till den där fantastiska tvålen. Andra gånger har man lust att slänga ut resultatet genom fönstret (utan att öppna fönstret innan). Sista tvålen jag gjorde skulle bli en lilafärgad tvål med grapefruktdoft, men något gick väldigt, väldigt snett med det hela - resultatet talar för sig själv!!!


Hmmmmm, hur lyckades jag med detta??? Frustrerande är bara förnamnet. Men alltid lär man sig något nytt, har läst något om att man kan smälta ner "misslyckade" tvålar och göra ny tvål(?).

Det är när jag haft dessa frustrerande upplevelser som jag brukar slicka mina sår genom att sätta mig vid datorn och klicka hem lite nya tvålar av folk som verkligen kan det här med att göra tvål. Ett bra ställe att hitta tvålmakare på är hos Soapmakers.

Tvålarna nedan kommer från Diva Soap i Makedonien. Tvålen bak till vänster är faktiskt gjord speciellt för mig!! Fick själv välja doft och ingredienser, varje tvålnörds dröm!!

Det går att läsa om tvålen här, den där "special lady" man kan läsa om - det är jag det.

Visst är de helt fantastiska! Perfekta presenter att ge bort till tvålälskande vänner (när man inte själv lyckas få till egna "ge-bort-tvålar"). Det kanske kan verka dyrt att skicka tvålar från Makedonien, men fraktkostnaden för att skicka upp till 500 gram, motsvarande 4 tvålar, är ca 50 kronor.

Ett annat land jag beställer många tvålar från är England som också har väldigt rimliga fraktkostnader. Tvålarna här kommer från BubbleOff, den översta luktar så gott av mandarin så man får lust att ta ett bett i den. Underbara tvålar, enda nackdelen med dem är att man fastnar inne i duschen, man kommer knappt ut. Snudd på omöjligt att sluta rulla runt dessa tvålbitar mellan händerna.


Det är så mycket som ska stämma med en tvål, den ska vara vacker och lagom hård, dofta gott, löddra och vara skön att tvätta sig med och inte vara uttorkande. Men skam den som ger sig, övning ger färdighet så jag fortsätter envist med mitt tvålande.11 kommentarer:

 1. Jag var inne på båda tvålsidorna. Den första såg mer ut som ätbara saker. Likaså din som jag fattade att du inte är nöjd med. Den ser litet ut som glass som legat bortglömd i frysen. Jag hoppas jag fattade rätt så du inte tycker jag är oförskämd.
  Mandarintvål låter mums. Jag har virkat små påsar med stora hål, så kan jag hänga upp påsen med tvålen i duschen. Det tycker jag fungerar alldeles utmärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom. Tycker det var väldigt snällt att säga att denna fula tvål (den 3:e uppifrån) ser ut som glass.:)

   Radera
 2. Ja, så är det väl med allt hantverk.... Ibland blir det pannkaka av alltihop, men det är väl det som är tjusningen med det hela.
  Helt underbart vackra tvålar du visar!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Mycket vackra tvålar. Visste inte ens att det fanns såna, men det kan ju bero på att jag är överkänslig mot dofter.
  Det verkar dock kul att göra egen även om detointe kan lyckas jämt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 4. My soaps again on your blog! Thanks so much, dear! Although Google doesn't translate quite well, I got the picture of what you were saying. In fact, it translates crowns to $, so I was like WHAT???? 50 bucks for 4 soaps! She's made a mistake!

  I didn't understand what happened to the bees wax soap,but if you have any questions on it, feel free to ask, please! I see you are very determined to make fine soaps on your own, that's very nice. I told you it was addictive, welcome to the world of soapholics!

  O, remember when you asked me last year if I could make a soap with pomegranate juice? Well, I made it this year! I haven't put it on the blog yet, but it's with lanolin and lavender, peppermint and orange essential oils blend. The colours are also natural- alkanet and curcuma.

  Thanks again for featuring my soaps, it's exciting to read about them on others' blogs!

  SvaraRadera
 5. Ha ha . . ja just det, en tvål nörd är du, hi hi . . .. men alla är vi nörda i olika 'ämnen'.
  Någon tvål har jag aldrig gjort, tror nog inte heller det är min 'grej', men att få titta på när någon jobbar på som sjutton med sin hobby, hade varit intressant.
  Förstår att du blir själa-glad när du lyckas och dödligt förb ... när det går 'åt skogen'.
  Men för hela friden öppna fönstret innan du slänger ut det misslyckande, *fniss*
  Dina tvålar ser verkligen mkt vackra ut, jag riktigt känner doften av dem.
  Fortsätt kämpa på, du blir 'bättre och bättre dag för dag', som i sången.

  Har ni någorlunda väder i södern, här som en vanlig trist mörk november.
  Må så gott, kram/ Eva

  SvaraRadera
 6. De ser helt fantastiska ut! Nu blev jag riktigt sugen på att testa att göra en alldeles egen tvål...så någon gång kanske...!

  SvaraRadera
 7. Den andra bilden uppifrån ser ut som en bakelse. :)
  Jag tittar gärna på dina bilder men skulle inte kunna ha en doftande tvål tyvärr. pga överkänslighet.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Säger som Anne-Marie... den andra uppifrån ser ut som en bakelse! Synd att datorn inte kan förmedla dofter...
  Kram

  SvaraRadera
 9. Åh jag bara MÅSTE få tummen ur och testa att göra tvålar, fattar inte att det skall vara såå himla svårt att komma till skott! ;)
  Blir lika inspirerad varje gång jag ser hur du experimenterar och donar.

  SvaraRadera
 10. Åh, vilka vackra tvålar! Ja, alla utom en då ;) Det har öppnat en butik här som heter Lush som gör egna tvålar. Och annat också. Att gå förbi den är ett nöje - doften är oslagbar!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!