tisdag 18 november 2014

På väg mot svält?

Det är väl inte många som undgått att höra om de svenska forskarna vid SLU som säger sig kommit fram till att Ekologisk odling är vägen till svält. För de som inte tagit del av vad forskarna hävdar i sin artikel så menar de bland annat:

Att konsumenten varken får bättre livsmedel eller bättre miljö genom att köpa ekologiskt odlad mat.
Att ekologiska livsmedel inte är giftfria
Att ekomaten inte är nyttigare än konventionellt odlad mat
Att ekoodlingen inte ger lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvatten
Att ekoodling inte är klimatsmart

I artikeln står det däremot inte något om vilken åsikt forskarna har om den påverkan kemiska bekämpningsmedel kan ha på vår natur eller hur den kan påverkar vår hälsa.

Det behövs debatt, det behövs forskning men forskarnas artikel känns väldigt enkelspårig och trångsynt, som att enda möjligheten är att sluta med ekologiskt odlad mat eftersom den är raka vägen till svält - punkt/slut. Men det kan ju omöjligt vara den enda lösningen!?

Kritik mot artikeln lät heller inte vänta på sig utan fick svar utav andra forskare från SLU som planerar en artikel. De menar att de kritiska forskarna gjort "grova och enkla förenklingar" och att man inte ska dra slutsatsen att detta är SLU:s syn på ekologisk odling.
Även Naturskyddsföreningen har gett Svar på tal om ekologiskt och svält. De menar att forskarna som uttalat sig missat den stora bilden och att övriga forskarvärlden är eniga om att vi står för stora utmaningar där jordbruket måste ställa om.

Söt liten rackare som är lyckligt ovetande(?) om människans dumheter.

6 kommentarer:

 1. Jag har inte heller riktigt orkat följa hela debatten, det låter lite konstigt tycker jag. Men det kanske är så att man skulle ta och försöka förstå vad det hela handlar om mer exakt...tills dess ska jag nog fortsätta handla så ekologiskt som möjligt...

  SvaraRadera
 2. Undrar vem som beställt undersökningen.......????!
  Jag kommer fortsätta att välja så giftfritt som möjligt!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Det har funnits liknande studier och artiklar här i USA.
  Tror att Monsanto till stora delar (här i USA) ligger bakom mycket av det som publiceras. De vill ta över alla odlingar och göra allt till GMO.
  Det senaste i deras försök att "ta över" är GMO potatis.
  Man blir väldigt trött faktiskt.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag har följt det där lite grann. Och fnyst och förfasats. De här gubbarna (forskarna) har hållt på en längre tid och fortfarande inte fått medhåll från sina forskarkollegor. Jag kallar dem idioter, typ ;), och anar en dold agenda.

  Jag hade planer på att skriva om detta själv häromdagen och läste på en del. Men nu ska jag läsa vidare i din blogg.

  Hälsningar
  Krönikören (vegetarian och sån typ av fullblodsekolog som du är)

  SvaraRadera
 5. Jo visst läste jag det och man undrar verkligen. Det borde ju vara kloka människor, men det låter konstigt. Jag tror fortfarande på sunt förnuft även om man ska ta till sig av rön också.
  Jag läste på ett ställe att dammsugning var bättre än våttorkning. Anledningen var att avloppen inte kan ta emot alla gifter som finns i dammet som då hamnar i avloppsvattnet. Men det i dammsugaren hamnar ju också i naturen även om inte i vattnet direkt. Men annars tror jag mer på våttorkning.
  Det är faktiskt inte helt lätt att göra rätt.

  SvaraRadera
 6. Tror inte på de forskarna! Jag fortsätter med mina ekologiska varor som vanligt...

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!