söndag 23 november 2014

Städmästare

Det verkar ha blivit inne att köra program på TV som går ut på att bli mästare på något - matlagning, sy kläder, baka. När jag hörde att den senaste varianten var att utse en städmästare kändes det som om måttet var lite rågat. Ska man tävla i städning?

Hur som helst hamnade jag framför TVn och "Sveriges städmästare" förra måndagen. Utan att gå in på om jag tycker programmet var bra eller mindre bra så fick jag en hel del rengöringstips, miljövänliga dessutom. Att man kan använda mjölk eller vitt vin till att ta bort rödvinsfläckar hade jag inte en susning om. När jag fått en rödvinsfläck har jag rusat efter salt och vräkt upp en liten nätt pyramid på fläcken, något man tydligen inte bör göra eftersom salt gör så att rödvin fäster ännu mer.

Så i morgon tänker jag faktiskt krypa upp framför TVn igen och lyssna på vad de två sympatiska damerna som utgör juryn har att lära mig för nya små tricks inom städvärlden. Sitta där i soffan och äta chokladpraliner medan de tävlande står uppställda på rad och gno och gneta så svetten lackar för att bli landets städmästare.

7 kommentarer:

 1. Jag har inte sett det, för jag tyckte också det verkade fånigt. Tävling i städning är fånigt, men att få bra städtips är ju bara bra. Min mamma tyckte att det var så mycket tips att hon knappt hann med.

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot "Miljömästarna" eller liknande... http://aktivadagar.com/2014/november/program-jag-vill-se-pa-tv-och-arets-julkalender-2.html

  SvaraRadera
 3. Det finns nog många goda råd och tips i det programmet, men de goda råden har redan funnits sen länge.
  Har en gammal bok från 40-talet om just städ - rengörings tips, min mors, den har jag tittat i någon gång då och då. Särskilt när man gjort i ordning bland böcker med denna har jag behållit kvar. Just detta med mjölk är inget nytt, men vet man inte,
  nä så vet man inte. Man kan behöva lite goda tips som inte kostar så mkt, hur gjorde man 'förr i tiden' när inte 'tabort' fanns.
  Det är samma sak som mediciner, natur- preparaten har ju alltid funnits.
  Nä jag har inte sett programmet mer än reklamen, säkert finns det mkt för någon att lära sig.
  Men håller med att det blivit mycket 'mästare' tävlingar i allt.
  Jag är ingen 'gumma som kan gno', men gillar att ha rent men inte till överdrift.
  Alltså jag är ingen pedant, jag har ett levande hem.
  Javisst min gubbe kan också dammsuga, hi hi . . . .

  Ha det så bra Annelie.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 4. Visst kan man fundera över om det inte finns någon hejd på grenar man kan göra tv av där man ska rösta ut varandra, och om det inte är folk som bakar, städar eller syr då är det snickare, läkare och kockar som är arga...

  SvaraRadera
 5. Vad skall de komma på härnäst ifråga om tävlingar. Helt otroligt egentligen.
  Bra i alla fall att få tips som kan komma till nytta.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Har inte sett programmet, men vet att de brukar komma med miljövänliga städtips i andra sammanhang... oftast gamla hederliga husmoderstips, men även en del nya som jag inte läst om tidigare...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Två själar och en tanke! Det råkade handla om städning och städprogram även hos mig idag - fast ur en helt annan vinkel ;) Vitt vin på rött vin hade jag hört. Annars verkar citron och ättika vara någon sorts universalmedel. Men balsamvinägerfläck på vit tröja som bara tål 30 grader - vad gör man då?

  Trist det där med sulfaten hos Lush. Jag ska fråga nästa gång. Det verkar vara det bästa man kan göra: fråga och fråga och fråga så att frågorna till slut kommer från många led och slutligen hos dem som beslutar.

  Ha en bra kväll!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!