måndag 4 februari 2013

Grönkålen som visade sig vara Savoykål

I höstas hittade jag ett recept på grönkålsgratäng som såg gott ut. Köpte ett grönkålshuvud och provade, mmmmmmmmmmmm vad gott det var!! Skickade vidare recept och en bild på "grönkålen" till min mamma och fick då veta att min grönkål i själva verket var savoykål. Vad gjorde man utan mammor?



Men det var ju för väl att jag köpte fel! Nu är jag helt fast för savoykål, en kärlek som utan något som helst tvivel kommer att hålla livet ut. Kålen är god i grönsakssoppa, rödbetssoppa eller bara fräst med vitlök och lök. Har sett att många gräddstuvar den, låter också gott. Här är receptet på gratängen ifall någon blir sugen:

Savoykålsgratäng:
Finskuren kål (ca 10-12 blad, skär bort de hårdaste bitarna av själva stammen), 2 vitlöksklyftor, 1 lök, 4 ägg, 2 dl grädde, 1/2 dl riven ost
Bryn kål med lök och vitlök tills det har fin färg. Salta och lägg i en form. Blanda grädde och ägg med riven ost, häll blandningen över kålen. Laga i ugn 200º ca 30 minuter.

En annan favorit är kålsoppa:
400 gr kål, 1 lök, 7 dl vatten, 1 buljongtärning, 2,5 tsk asiatisk soja, 100 gr fläsk/bacon.
Stek kål och lök brungult, tillsätt övriga ingredienser och koka 10-15 minuter.

Har du ännu inte provat denna fantastiska grönsak så gör det bums, du kommer inte att ångra dig. Den går att laga på tusen sätt, är nyttig och billig, kan knappast bli bättre.

2 kommentarer:

  1. Den där gratängen lät god, det måste provas ! Men attans nu blev jag ju hungrig här i nattmörkret ;-) Lämnade lite tomattips i kommentarsfältet hos mig när du var inne häromsistens och frågade.
    Visst är Lena Israelssons böcker inspirerande, lycka till med odlingarna till sommaren.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen Lisa!! Guld värda. Ska prova någon av de mörkare sorterna Black sweet cherry eller Chocolate Cherry. Till slut kommer jag ha så mycket plantor inne i mitt lilla växthus att jag ine själv kommer att få plats:) Ha det så bra!

      Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!