torsdag 28 februari 2013

Säkrare mat från jord till bord

Att köpa ekologiska livsmedel garanterar tyvärr inte att produkterna är helt fria från kemikalier. Vi kan t ex få i oss tungmetaller och andra kemikalier som kan ha läckt ut i livsmedlet från förpackningsmaterialet. För att vi ska få säkrare mat från jord till bord har ett svenskt företag tagit fram ett speciellt testinstrument som ska kunna informera oss konsumenter i butiken eller i hemmet om ett livsmedel är kontaminerat med pesticider, tungmetaller, etc.

Det handlar om en spektrometer som kopplas till en smartphone, denna sänder ut en stråle som känner av egenskaperna på det livsmedel vi vill kolla upp. Datan skickas till en server där infomationen från livsmedlet kollas upp i ett spektrabibliotek och sänder tillbaka ett svar till mobilen. I svarsmeddelandet ska det finnas information om livsmedlet som  exempelvis "kontaminerad, avstå inköp" eller "lägg päronet i vatten 1-2 dagar och testa igen".

Detta låter ju jättefiffigt, samtidigt får jag en känsla av "Hjälp, jag hinner inte med i tekniken"! Hade artikeln varit skriven 1 april hade jag nog katten trott att detta var ett skämt. Jättebra att vi får möjlighet att kolla upp de livsmedel vi köper. Men samtidigt kan man undra hur vi lyckades hamna här? Där vi behöver använda oss av teknologi för att kunna förlita oss på att maten vi äter är OK.


                                                                                           

9 kommentarer:

 1. Vi har precis varit och handlat mat för helgen....
  Man vet nog inte alla ggr vad det är i maten man äter!!
  Ha en fin helg!!
  Kram bia

  SvaraRadera
 2. Det är så mycket fusk i livsmedelsbranschen
  så man baxnar. Jag handlar lite hipp som
  happ, men försöker vara miljömedveten.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 3. Kul att du kikade in till mig :)
  Tänk vad mycket som man äter, som man inte har en aning vad det innehåller??? kanske tur det :)
  Kramen♥ å välkommen åter

  SvaraRadera
 4. Helt otroligt vad tekniken går framåt med stormsteg. Detta hade jag ingen aning om och har nästan svårt att tro att det är sant :) Men det är ju verkligen toppenbra!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 5. Det låter onekligen som en science fictionfilm :) Kram!

  SvaraRadera
 6. Teknologin ligger ju alltid tusen steg före mig. Jag vill kunna läsa på förpackningen och kunna lita på det som står. (som de flesta andra). Det känns inte alltid som att teknologin kan ge klara besked. Iallafall inte för mig. Men kanske för kommande generationer som är helt inne på datatekniken och allt vad det innebär. Jag önskar att jag levde på jordbrukssamhällets tid!!!!
  <3

  SvaraRadera
 7. Önskar jag bodde på landet och kunde odla själv =)
  Vilken dröm.
  Hoppas du får en toppen dag! Kram

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Det är ju en början att försöka köpa någon ekologisk produkt i mataffären varje gång man handlar mat.
  Ha en fin Söndag!
  Kram Anette

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!