måndag 25 februari 2013

Ett ögonblick som gjorde intryck

Att frukt och grönsaker besprutas med kemikalier är väl inget nytt. Men för mig var det något som jag under lång tid valde att ignorera, jag satte dövörat till och fortsatte köpa besprutat. Det blir ju liksom enklast så, att blunda för det som är obehagligt. Men så var det en händelse som fick mig att på allvar börja fundera på detta med besprutning och användningen av kemikalier.

Vi satt en ljuvlig sommarkväll ute på terrassen med ett glas fylligt gott rödvin och njöt i fulla drag, både av vinet och av stunden. Så i denna paradisliknande stund hördes ett avlägset surrande. Ljudet kom närmare och plötsligt hade vi en helikopter precis över huset, det såg nästan ut som om piloten hade tänkt parkera på taket och komma och dricka ett glas vin med oss. Men så satte den kurs mot det lilla vinfält som ligger bara ett hundratal meter bort. Där släppte den ut sin last över vinodlingen, lyfte sedan och flög vidare. Snacka om live-version i hur besprutning av vindruvor går till! När helikoptern försvunnit sneglade vi på våra vinglas och plötsligt var det där fylliga oekologiska rödvinet inte lika gott längre.

Just vindruvor, dessa fantastiska småttingar som används både i fast och flytande form, är ett av de livsmedel som besprutas mest. Mer än 70% av de vindruvos som analyseras innehåller rester av bekämpningsmedel, i en del paket med vindruvor har det funnits rester av 20 olika bekämpningsmedel. Finns det bekämpningsmedel i vindruvor så finns de ju såklart även i russin och prover som gjorts t ex på Eldorados sultanrussin har visat innehålla hela 26 olika pesticider.
Väl värt att tänka på när man står vid fruktdisken, russinhyllan eller vid valet av en flaska vin.
5 kommentarer:

 1. Oj! Visst vet jag att det besprutas men att det går spåra till så många gifter på vindruvorna hade jag ingen aning om. Jag har ju iofs inte heller tagit reda på det. Jag tänker ofta på vad det är vi stoppar i oss egentligen och barnen i första hand... Där jag bor är ekologiska frukter och grönsaker vansinnigt dyra. Ofta dubbelt så dyrt. De säger att det beror på de långa transportsträckorna och många säger att det inte lönar sig att köpa ekologiskt ur miljösynpunkt. Det är ändå illa med tanke på transport, avgaser och annat. Själv känner jag mig förvirrad.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det förvirrande. Den ene säger si den andra så, vad ska man tro? När ekologisk frukt och grönsaker dessutom är jättedyrt så blir det ju helt enkelt att man väljer det billigare alternativet. Bra att det finns organisationer som t ex Naturskyddsföreningen som gör att det fokuseras mer på detta. Kanske ser vi i framtider mer obesprutade livsmedel till bättre priser?

   Radera
 2. Jag är som ovan, förvirrad??!!!
  Jo jag vet att det besprutas, och jag som älskar vindruvor, verkligen älskar.. Russin kan kvitta, det är inte gott!
  Ditt "plast inlägg" om P05 P06 osv jag röjde i köket men jag hade "bra" plaster... puuuuh!
  Ärligt, detta är jätte intressant men vad ska man äta egentligen??
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 3. Ja ibland verkar det som att allt vi stoppar i oss är "farligt". Risken är nog stor att vi till slut rycker på axlarna åt alltihop.
  Toppen att resultatet av din plastjakt var positivt.

  SvaraRadera
 4. Usch! Då stämmer det som jag har fått höra sen barnsben av min mamma. Jag fick aldrig köpa vindruvor för henne, hon sa alltid att de är bara fulla med gift. Detta har jag även fört över till mina barn, utan att jag visste om det stämde eller inte. Men då fortsätter jag på den linjen.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!