fredag 15 februari 2013

Ska man aldrig lära sig?

Är det bara jag som år efter år lyckas med detta? Att köpa hyacintlökarna alldeles för sent så att de blommar 2 månader efter jul? Skulle kanske skicka en insändare till lokaltidningen om att butikerna är ansvarslösa som säljer hyacintlökarna alldeles för sent och därigenom riskerar att orsaka en djup kris hos sina kunder då det inte luktar hyacint i köket på julafton.

Nu står den i alla fall där och blommar, min vackra julhyacint precis som det stod en där vid samma tid förra året och året innan. Den luktar så rysligt gott av jul så blundar man och sniffar kan man nästan höra jultomten ho-ho-hoa i bakgrunden.

                                                       

                                                       

12 kommentarer:

 1. Så fint, då fick du en vårhyacint istället :-)Längtar efter dem i trädgården nu när jag ser din fina...Själv är jag tveksam till tvättnötter. Inte så eko om man ska skicka dem över halva jordklotet...Tvättnötterna innehåller samma ämne som rötterna på såpnejlika, den som växer som ett riktigt ogräs, du vet. Så det är bara ut och gräva upp rötter, skölja dem och använda på samma sätt. Förr tvättade man alltid siden med såpnejlikarot för det säjs vara mycket skonsammare än asklut som de tvättade med förr. Kan man ju nu med om man orkar...rent ska det tydligen bli i alla fall. Ha en fin helg !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såpnejlika låter ju jättespännande, grejjen är att jag är så fruktansvärt kass på blommor och plantor att jag knappt ser skillnad på en ros och persilja. Så mina kläder skulle definitivt inte bli rena eftersom jag förmodligen skulle tvätta dem i något som inte är såpnejlika.

   Radera
 2. Om du gräver ner hyacintlökarna som blommat över på ett sorkfritt ställe i trädgården, så kan du få njuta av dem på sommaren också. Det största problemet är att hitta ett ställe utan sorkar. Ibland "flyttar" sorkarna omkring lökarna, så att de växer i en lång rad (i sorkgångarna).
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh vad roligt med sorkgångar, aldrig hört talas om. Jag gräver ner alla mina lökar och glömmer sedan i regel bort dem. Det blir alltid en trevlig överraskning när det plötsligt växer upp en blomma. Nu har jag vackra påskliljor, pärlhyacinter och tulpaner. Underbart!!!

   Radera
 3. Hej!
  Vilken fin blogg du har! Tusen tack för din fina och omtänksamma kommentar inne hos mig.

  Många kramar

  L

  SvaraRadera
 4. Där gäller verkligen " bättre sent än aldrig..."
  För min del så fixar jag inte doften, får en sjuhelsikes huvudvärk, så jag får njuta av dem på bild (eller försöka hitta odoftande...)
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 5. Har det med klimatet att göra kanske? Här i Sverige blommar de ju snabbt efter att man köpt dem. Då står de ju kylda och när man tar hem dem in i värmen blommar de. Inte vet jag?
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Passa på o njut, hyacinten är både vacker o doftar ljuvligt. Ha en härlig lördag. Kramisar Tina

  SvaraRadera
 7. Hyacint är verkligen julen för mig, men blomma som blomma, det är alltid trevligt med grönt.

  SvaraRadera
 8. Hyacinter är fina men jag tål inte lukten, näsan rinner med en gång och huvudvärken kommer med en gång!
  Intressant blogg du har, jag ska direkt gå igenom plastpåsar i skafferiet och hudvård!

  Ha en fin kväll
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 9. Men tusen tack för receptet på såsen. Har suttit och kollat ute på nätet hos fröfirmorna och eventuellt ska jag testa att skicka efter nån extrasöt sort av paprika. Kanske man kan testa att torka dem och pröva ha till din sås. Vi får se hur det blir;) Ang hyacinter så tror jag att de egentligen är en vårblomma som vi tvingar fram blomningen på så de ska blomma när julen infaller. Människan har ju en förmåga att sätta sig själv i universums centrum;) Du får se dina blommande hyacinter som fria och naturligt blommande:)))
  Ang såpnötter så tror jag de finns att beställa här: http://www.brabutiken.se/index.html

  Kram Annika

  SvaraRadera
 10. Ja vi har ganska roligt åt det där med hyacinten här hemma. Jag tjatar om att det luktar jul i hela köket medans min man som inte har samma "julhyacintkultur" bara tycker att det luktar hyacint och inget annat. Ha det fint/Annelie

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!