fredag 8 februari 2013

Calçots

Äntligen Februari, äntligen Calçots!! Denna ljuvliga lökväxt som grillas direkt på glöden och sedan, efter att ha skalat bort det yttersta brända lagret, äts med händerna tillsammans med en underbar sås gjord på rostade mandlar, olja, rostad vitlök, rostad tomat och nyores (en sorts paprika). I slutet av Januari hålls varje år en tävling i staden Valls om vem som kan äta mest Calçots. Vinnaren brukar lyckas få i sig nästan 300 stycken! Wow, mitt personliga rekord ligger på typ 18.


Nyplockade Calçots

Nuförtiden är det med Calçots som med semlor eller julskinka, man kan köpa dem nästan året runt. Som godast är dem dock under Januari-Mars. Har du någon gång en resa inplanerad till Katalonien, kanske en tur till Barcelona, under denna tid så passa på att leta upp en restaurang som gör Calçotades.
Grillade "purjolökar" tänkte jag innan jag provat, det kan väl inte vara gott? Men det kan det, det är dessutom otroooooooooligt gott!!


Nyores i blöt

11 kommentarer:

  1. Jag förstår att du varit där och upplevt det hela på plats! Eller?
    <3

    SvaraRadera
  2. Bor i Katalonien sedan en himla massa år (vad tog den tiden vägen?)och är inbiten "Calçotare" däremot har jag aldrig sett tävlingen i Valls mer än bilder på TV. En massa (oftast) män med haklappar som har hela ansiktet fullt med rester av sås och grillflagor som hetsäter grillade, långa lökar...........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad underbart att bo där!!!
      Låter kul med kladdiga män med haklappar. :-)

      Radera
  3. Men måste ju titta in hos en ny kommenterare. Vilken härlig blogg. Receptet på såsen, har du den. Tänkte att man kanske kunde pröva med vanlig purjolök:) Måste säga att de fräcka paprikorna i ditt tidigare inlägg verkligen var just fräcka. Visst drar man på smilbanden men samtidigt blir jag väldigt ödmjuk inför naturen och hur allt går igen. Deltasystem som ser ut som ett blodsystem eller Ofattbart stora galaxer som kan likna något pyttelitet här på jorden tex en snäcka...jag är full av respekt.
    Ha en fin fortsatt helg.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  4. Tack Annika! Dina ord värmer denna kyliga lördagskväll. Ska absolut fixa receptet till dig. Såsen kan man ju ha till annat än Calçots, den är underbart god.

    SvaraRadera
  5. Hej på dej och kul att du tittade in hos mig.
    Nu har jag kollat hos dig och du har en intressant annorlunda blogg - kul.
    Jag kommer att titta in till dig då och då för att se vad du hittat på.
    De små gulliga paprikorna kanske man kan dippa så här en lördagkväll - eller ...?
    Önskar dig en fortsatt trevlig lördagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt med besök!!! Började blogga för att jag vill inspirera både mig själv men även andra till att tänka/leva mer ekologiskt. Till att ta hand och värna om djur, natur och oss själva. Det blir inte "eko" hela tide ha tänkt varva med lite annat värdsligt också. Ha en härlig söndag. Snart är äppelblomtiden här.....

      Radera
  6. Ah,det måste jag försöka testa ;)
    Ha en skön Söndag!

    SvaraRadera
  7. Åh det här låter väldigt gott, när du beskriver det. Helst skulle jag ju vilja resa till Kataloniena och äta det där och Barcelona har jag inte varit till ännu.

    Jag gillar purjolök också.

    Ha en fin start på veckan.
    // Lissen

    SvaraRadera
  8. Ta ett besök till Barcelona, underbar stad. Dessa "purjolökar" är egentligen inte purjolök även om de ser nästintill likadana ut. Smakar ljuvligt.

    SvaraRadera
  9. Köpte frön med hem till den här spännande löken. Odlar du den själv?
    Tänkte fråga om paprikan, hur länge ska den ligga i blöt och i vad?
    Jag tror att jag köpte några torkade nämligen...
    Man får kolla så att de inte är mögliga bara, verkar svårtorkade och hunnit mögla inuti...

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!