söndag 23 mars 2014

Biologiska bekämpningsmedel

Får varje vecka ett mail av odlarna vi köper grönsaker av, i detta berättar de om vad de gör på sina odlingar. Internet har verkligen revolutionerat den ekologiska odlingen här, tidigare var det näst intill omöjligt att hitta ekologiska grönsaker. Vi brukade åka till Frankrike, några stenkast bort, för att där köpa Spanska grönsaker, helsnurrigt. Men via internet kan de småodlare som finns i trakten nu marknadsföra sina produkter direkt till konsumenterna.

I sista mailet skrev de lite om biologiska bekämpningsmedel, hade inte riktigt kläm på hur dessa fungerar så det var intressant läsning. Denna odlare var för några år sedan tvungen att sluta odla potatis pga en skalbagge som förstörde hela potatisskörda men även gav sig på auberginerna och tomaterna. Tack vare en ny produkt som kommit ut  bestående av "jästsvampar och bakterier" kan de nu hålla denna lilla bagge i schack. Så nu ligger de på knä igen och sätter potatis för glatta livet.


Det är inte bara vid Medelhavet som man har bekymmer med skadedjur på potatisodlingarna. Svensk konventionellt odlad potatis besprutas i snitt 7 gånger/sommar men kan vid mycket regn besprutas hela 12 gånger!!

Intresset för att använda biologiska bekämpningsmedel har ökat tack vare den ökade miljömedvetenheten.
Men ett av de första lyckade fallen av biologisk bekämpning utfördes faktiskt för mer än hundra år sedan i Kalifornien. En sköldlus hade på något sätt kommit från Australien till Kalifornien och orsakade stora skador på citrusträden. Vid undersökningar i Australien hittade man en nyckelpiga som gärna åt sköldlöss och importerade denna till Kalifornien.

De biologiska bekämpningsmedel som finns i Sverige måste vara godkända av Kemikalieinspektionen för att få säljas och användas. De spindeldjur, insekter eller nematoder som används för biologisk bekämpning måste vara naturligt förekommande i svensk miljö och får inte ha skadliga effekter på ekosystemet

Nyttodjur.se som säljer biologiskt växtskydd för hemträdgården har även information om de vanligaste skadedjuren. Via deras sajt förstod jag att det var Ullöss som jag hade på ett citrusträd jag planterade för några år sedan. Hela trädet var fullt med små ulliga, klibbiga insekter och en svart "sörja". Hade aldrig sett något liknande, provade med såpavatten men det var helt omöjligt att bli av med denna ohyra. Så till slut fick jag klippa ner det.

Fortfarande sticker det så tappert upp bland singelgruset och när man rör vid de små bladen luktar de ljuvligt av citrus. Nu när det är så pyttelitet har Ullössen inte något intresse i att husera på det.


 "Nyttodjur" in action.

10 kommentarer:

  1. Intressant! Här dröjer nog ett tag innan vi kan sätta någon potatis......, men våren verkar vara på G nu!
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Man vill helst blunda med öronen när man hör om all besprutning. Då känns det litet bra att odla själv sommartid iallafall.
    Läste att du odlar 22 sorters tomater! Var har du alla? Är det någon sort du föredrar framför någon annan?

    SvaraRadera
  3. Härliga bilder! Aldrig att jag köper giftig potatis. För mig gäller egenodlat eller eko. Helt klart! Vi sätter potatis i veckan! :-)
    Kram på dig! Maria

    SvaraRadera
  4. Vi har förberet vår potatisodling i helgen. Skall hämta sättpotatis imorgon. Vi är självförsörjande, ger bort och säljer en del så det blir en hel del potatis. Att köpa fulpotatis vore som att hälla gift i maten så nej tack.
    Som ekologisk odlare använder jag enbart det absoluit nödvändigatse och det är samma som nyttodjurs sortiment. Funkar HELT perfekt. KAn VARMT rekommenderas. Hade sköldlöss på ett lagerträd som fick en samling nyttodjur - som ny! Men det tar tid så det är inga quickfix alltid - men varför måste det alltid gå så förbannat fort?

    Sköt om dig!
    Malin

    SvaraRadera
  5. Har precis hittat hit och upptäckt massor med spännande inlägg på din blogg! Tack för en härlig och intressant frukostläsning!
    /Marina

    SvaraRadera
  6. Det är rent otroligt så många bekämpningsmedel som används. Läste nyligen att uppemot 184!! olika bekämpningsmedel kan användas för jordgubbar som odlas här i Kalifornien. Jag köper numera alltid ekologiska jordgubbar.
    Tur att det finns andra alternativ.
    Kram!!

    SvaraRadera
  7. Intressant läsning! Ska lägga ett bokmärke hos nyttodjur.se även om det inte blir så stora problem med sjukdomar och skador i en villaträdgård. Det mesta burkar gå att avhjälpas med gamla beprövade odlingsknep. Räddade tomaterna i drivhuset från ett litet ohyrsangrepp med hjälp av bra-att-ha-nässlorna som jag odlar i en korg. Lät dem dra i ljummet vatten under natten och duschade tomatplantorna med detta i outspädd form och vipps... efter ett dygn eller så var ohyran borta. Såna knep gillar jag - man blir så lycklig när det är enkelt och funkar!

    Allt gott
    /Anette

    SvaraRadera
  8. Skrämmande med alla gifter som sprutas på både frukt och grönsaker! Så bra om man kan använda biologisk bekämpning och att en del faktiskt gör det. Köper bara ekologiskt odlad potatis... vi är bara två personer i hushållet och jag kommer aldrig att köpa "vanlig" potatis mer... Odlar lite egen potatis och lök, men tyvärr räcker det bara över sommaren...
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Vår lokala affär har precis börjat ta hem ekologiskt potatis. Den har sålt så bra att det skall utöka sortimentet, KUL!!!

    SvaraRadera
  10. Tänk om alla kunde tänka några steg längre och värna om vår miljö! Jag försöker skola maken i att handla ekologiskt även om jag inte uttryckligen skriver "köp paprika endast om den är ekologisk" på handlarlistan. Det handlar ju inte bara om oss som äter utan främst miljön som helhet och de som arbetar med besprutade grönsaker och dylikt.

    Hoppas att du får en fin dag!
    //Linda

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!