tisdag 25 februari 2014

Inburade äppelträd?

Man lär så länge man lever.....och jag har precis lärt mig en del om äppelodling av vår frukt- och grönsaksodlare.
Vi bor i en del av Katalonien där det odlas väldigt mycket äpple. Under de sista åren har man vid många odingar börjat hänga nät över träden. Man liksom stänger in hela odlingarna i nätburar.
Egentligen har jag inte reflekteras så väldigt mycket över varför man "burar in" sina äppelträd. Trodde det gjordes för att hålla fåglarna borta. Men det är inte fåglarna man vill hålla borta utan en fjäril, la Carpocapsa. Tydligen ställer denna fjäril till mycket elände på äppelodlingarna genom att lägga sina ägg inne i frukterna, maskarna mumsar sedan i sig stor del av frukten under tiden de växer.
La Carpocapsan är ett gissel främst för de ekologiska odlarna, eftersom man inte använder kemiska besprutningsmedel på sina odlingar. Kemiska besprutningsmedel är annars väldigt effektiva på denna insekt och används i stora mängder på äppelodlingarna.


Som vår odlare sa så förfular näten landskapet lite, men tack vara dessa kan ekoodlarna ägna sig åt äppelodling utan att oroa sig över att fjärillarna förstör hela skörden....... och vi kan äta närproducerade, ekologiska äpplen.

Nät som ännu inte rullats ut

Har alltid slagits av hur raka och perfekta linjer äppelträden står i, tänkte att de som planterade förmodligen var perfektionister. Men tydligen används en speciell maskin till att plantera träden, en maskin som märker ut med laser vart varje träd ska planteras, gräver hålet samt planterar trädet. Arbetet som förr var tungt och tidskrävande görs nu på några timmar.

Visst stämmer det man säger på spanska: Nunca te acostarás sin saber una cosa más, för man går ju sällan och lägger sig utan att under dagen har lärt sig något nytt.

8 kommentarer:

  1. Ja, så fick jag också lära mig något nytt!
    För mig är det kålfjärilarna som ställer till det....
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Ja det stämmer nog om man tänker efter...Nog har man säkert lärt sig något under dagen även om det kanske inte känns som så.

    Verkligen inte lätt att vara ekologisk odlare eller vad jag ska säga. Jag köper helst ekologisk mjölk men bönderna här har fått det än svårare att klara sig då de får ännu mindre bidrag och färre köper den ekologiska mjölken.

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
  3. Jaha så där kan man också göra förstås. Alltid är det något 'kryp' som ska förstöra.
    Om det är en maskin som gräver och planerar så kanske det är en robot som plockar ner äpplena också. För vad jag ser så är det enorma planteringar som sker

    Hur är våren hos er nu, den måste väl vara långt gången ?!
    Må gott/ Eva

    SvaraRadera
  4. Intressant. Och som jag säger, man lär sig alltid något nytt när man antingen skriver eller läser bloggar.
    Vad bra att man utvecklat en metod som gör att det går att odla utan de otäcka kemikalierna.
    Kram!!

    SvaraRadera
  5. Aha, hade ingen aning om detta. Men hur kan fjärilen lägga äggen inne i frukten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan man ju undra...... Får ta ett vidare snack med min "äppelinformatör" om detta.

      Radera
  6. Det är väldigt roligt, att man lär sig något nytt nästan varje dag. Den fjärilen var en riktig fuling på många sätt. Vi har ju sådana också fast kanske inte just den sorten. Jag läste att man skulle spola sina äppelträd med vattenspridaren just när blomningen faller. Om man gjorde det under hela tiden då blommorna faller, varje dag, skulle även skadeinsekterna spolas bort. Det låter bra, fast jag har inte provat.

    SvaraRadera
  7. En av anledningarna till att det är så kul med bloggar är just detta... man lär sig något nytt varje dag... visst är det underbart!
    Hellre ett nät över äppelodlingen än att de sprutar ut gifter... mycket, mycket bättre!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!