onsdag 5 februari 2014

Vinylhandskar

Tänkte skriva lite om vinylhandskar, ett viktigt tema då många använder dessa dagligen i sitt arbete.

Vinylhandskar görs av Polyvinyl klorid (PVC) som är ett hårt material, för att göra handskarna mjukare används mjukgörande kemikalier, oftast någon form av ftalater. Ftalater, som anses vara hormonstörande, kan tas upp av huden på personen som använder handsken och även vandra över från handskarna till livsmedel.

Ett test som gjorts på 14 olika vinylhandskar visade att 11 handskar hade höga halter av ftalater.
Vinylhandskar från Överskottsbolaget visade sig innehålla väldigt höga halter av ftalaten DEHP vilken finns med på EUs lista över särskilt farliga ämnen och som är förbjudet i barnavårdsprodukter. Trots detta rekommenderar Överskottsbolaget på sin förpackning att handskarna kan användas vid blöjbyten på barn! Den vinylhandske som i testet visade sig ha lägst halter av ftalater är av märket Evercare, det är även den enda förpackning där det finns en varning i vilken man avråder användarna från att hantera feta livsmedel vilket i studier visat sig ha lättare att ta upp ftalater.

I Japan är det mer än 10 år sedan vinylhandskar förbjöds inom livsmedelsindustrin, detta efter att forskning visat på en koppling mellan ftalathalterna i färdigförpackad mat och användandet av vinylhandskar. Livsmedelsverket, som man tycker borde göra egna kontroller av de vinylhandskar som används inom livsmedelsindustrin, menar dock att det är tillverkarna av handskarna som ska garantera att de uppfyller kraven för livsmedelshantering. Men testet visar att det på 9 av de 14 testade förpackning finns Gaffel- och glassymbolen som garanterar att produkten är lämplig för livsmedelshantering, detta trots att de innehåller höga mängder ftalater.

Använder du vinylhandskar och vill veta vilka handskar som är bäst/sämst i test så gå in här. Under mätvärden från analysen finns DINP och DEHP, som är förkortningarna på två vanliga ftalater.


5 kommentarer:

 1. Egentligen är jag inte förvånad. Vad som gör mig förvånad är att man kan tänka sig ha handskar då man byter blöja på sitt barn.
  Och handskar då man torkar någons tårar.

  SvaraRadera
 2. Inte bra! Så ofta som jag har haft handskar i mitt jobb...
  Då menar jag de två arbeten som jag haft: förskola och restaurang. Alltid handskar.
  I restaurangyrket har man handskar helatiden.Det handlar om 8 timmar per dag. På förskolan har man handskar när man byter blöja. Dvs ofta.

  Dessutom har det ju visat sig att kvitton är giftiga. Tänk så många kvitton jag tagit i varje dag när jag jobbat i kassan. Och sedan varit tvungen att rulla hela dagens kvittorulle i mina händer när jag stängde. Jag stängde varje kväll i flera år. Så mycket gift att jag inte orkar tänka på´t. Men att även alla dessa handskar jag haft på mig ständigt skulle vara giftiga är ju sorgligt att få veta. Ja, ja cancer har jag ju fått. Vem vet var den kom ifrån. .
  Det blev många tankar från mig! ;-)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Spot on! Viktigt och riktigt, gillar bilden!
  Ha en riktigt skön fredag och helg!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Usch! Bra att du skrev om detta.
  Är visserligen inte förvånad,men har samtidigt inte tänkt på det när jag har använt mig mer och mer av sådana här handskar de senaste åren, tack och lov inte så att jag har haft dem på mig länge eller när jag har handskats med mat, mer för att bespara mina händer i från att torka ut så att de spricker och kliar av för mycket handtvätt.
  Kommer att minska på detta avsevärt nu iallafall och dessutom skippa de från Ö o B som jag brukar köpa.

  SvaraRadera
 5. Det var intressant, har aldrig reflekterat över det. Själv använder jag engångshandskar väldigt ofta i jobbet på äldreboendet jag jobbar på. Usch!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!