fredag 14 februari 2014

Tomater, tomater, tomater

Håller på att planera kommande sommars grönsaksodling. Tycker halva nöjjet med odlingen är just planeringen och "förarbetet".

Helt tveklöst finns det en grönsak som sticker ut och som går som en röd tråd i årets odling - tomaten. Kan inte äta en god tomat utan att börja plocka ur frön som ska ner i jorden. För tillfället är jag uppe i 15 olika sorter. Dessa tomater ska jag ha inne i mitt lilla nätta växthus på ca 10 kvadratmeter!!! Förmodligen lär jag får sitta utanför i år och titta in? Fast förra året hade jag 52 ordentliga plantor där inne och fick även plats med ett par stolar, fotpallar och bord. Finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Bland de nya sorterna jag ska ge mig på i år finns Currant Sweet Pea, Cherokee Purple, "Paprikatomat"  (typisk i våra trakter av Katalonien) och RAF-tomat. 
  
Raf-tomat (resistent mot svampsläktet Fusarium)

Raf-tomaten är inte Royal Airforce egen tomat utan förkortningen står för Resistente al Fusarium. Tomaten, som är en sorts bifftomat, är ljuvligt god. Söt och saftig som drömmen själv. I Spanien finns företag som  t ex Soloraf vilka ägnar sig åt att enbart säljer Raf-tomater och leverera dessa hem till kunden. Raf-tomater är en riktig dyrgrip och kan kosta upp mot 7€/kg. Har läst att de för att bli så söta behöver en del salt, så det blir till att åka ner till havet med ett par vattendunkar med jämna mellanrum. 

Att odla tomater som kommer från en helt annan plats är lite spännande. Förra året odlade jag Tomaquets de penjar och tanken var att hänga upp tomaterna på snören och ge bort till vänner och bekanta för att de skulle ha "färska" tomater mitt i vintern. Men tomaterna blev så goda, så de han aldrig komma upp på något snöre....... 

Katalanska Tomaquets de Penjar, odlade i Småland

Jag hade aldrig tidigare odlat ampeltomaten Hundreds & Thounsands. Denna lilla goding visade sig vara en tacksam planta som agerade tomatfabrik. Den växte ur mina amplar på löpande band, så till slut blev det till att borra upp hål i en liten metalltunna, stoppa i tomaten och hänga upp tunnan i taket.

Hundreds & Thousands,
 som orsakade en och annan svordom där den hängde i "huvudhöjd".

Förra sommaren var första året jag hade växthus. Aaaaaaaaaaaaahhh vilken lycka! Att äntligen kunna mumsa på tomater innan frosten kom. Ljuvligt!! Enda nackdelen var att helt plötsligt hade jag "inte tid" med annat än att vara inne i mitt lilla växthus, allt annat bortprioriterades.

Marmande bifftomater, trodde inte de skulle "växa till sig" så fort som de gjorde.

Det finns så klart en massa annat på årets odlingslista, förutom tomater. Sallad, gurka, ampeljordgubbe, rödbetor, morötter, mangold, spenat, och vitlök. En del "nyheter" har jag också planerat in, ska ge mig på zucchini, kålrabbi, majrova, chili och lök - grödor jag aldrig odlat själv. 

Jag gnällde förra sommaren i ett av mina inlägg om att mina ampeljordgubbar inte växte så snabbt som jag ville. Men ibland får man ge sig till tåls så att säga, för när de väl började växa var det ingen hejd på att ploppa upp söta små jordgubbar. 

Ampeljordgubbe Rainbow Treasure

Visst längtar man efter att få trycka ner händerna långt, långt, långt ner i jorden??!!
Får pippihud bara av tanken. Men den som väntar på något gott...............................

 

9 kommentarer:

 1. Härligt med tomater! Inte lätt att få plats med allt man vill ha!
  Längtar så att komma igång med odlingen!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Tror inte att det går att köpa goda tomater nuförtiden. De har knappt någon smak och verkar alltid omogna. Och tycks heller knappt mogna om man låter dem ligga. Så underbart att du kan odla själv. Minns tomater vi odlade i trädgården i Enebyberg. De var solmogna och var mycket goda.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag har också bara ett växthus på 10 kvm och jag får inte plats att sitta. Inte skulle jag få plats med så många tomater. Även om jag hade velat.
  Jag petar också ut frön ur tomater och physalis.

  SvaraRadera
 4. Hej tomatvännen!
  Jag har blivit helt såld på hängtomater/vintertomater, så pass att jag har beställt fler! Och nu ångrar jag att jag inte tog alla sorter de hade ;-) Resonerade länge med mig själv att det var bra att bara ta nååågra eftersom jag inte kommer att få plats.
  Det blev i alla fall följande nykomlingar:
  TOMÀQUET de penjar CAN BOGUNYÀ
  TOMÀQUET de penjar MALLORQUÍ
  TOMÀQUET de penjar PETIT del RAMALLET
  och det fanns fler.... om du törs; http://www.lesrefardes.com/

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 5. Känns igen att all tid går åt till att tjyva o vattna o rensa o fixa... det är ju kul fix och man får mycket igen när det väl är dags att smaka på allt! Känner igen den katalanska tomaten, finns här ibland.
  I fjor skippade vi tomatodlingen helt just i brist på tid. En droppslang kan iofs underlätta arbetet med vattningen som är det moment som tar längst tid tycker jag. I år hoppas jag att vi ska ha några tomatsorter ändå. Har mina favoriter :-) plus en mörkröd/brun jag tagit frön på här. Får se hur tålig den är som utomhustomat. Chili blir det absolut, det blir det första jag hänger mig till när vi kommit hem. Det och pelargonerna.
  Så gött att läsa om ditt nyfunna intresse för odling och grönsaker! Man måste prova för att se vad som passar ens förutsättningar bäst!
  Trevlig lördagskväll på dig! /Maria

  SvaraRadera
 6. Jag älskar tomater, helst ska de vara solmogna. Ja då måste man ju ha en egen odling (det har jag inte haft) ja och solmogna blir de bara på sommaren.
  Den är så kort i Sverige, skulle då behöva ett växthus m.m.
  Men någon liten planta kan jag väl skaffa mig, jag får se . . . .
  Lyckans dig som får njuta av denna fantastiska grönsak - eller fruktsak . . . . .
  Må gott kram/ Eva

  SvaraRadera
 7. Åh, vad jag känner igen mig... så höll jag också på förr - med massor av olika tomatsorter och så fullt i växthuset att man knappt kom in... trevliga minnen :)
  Numer står det oftast tomt... används bara för uppdragning av lite sommarblommor på våren/ försommaren. Kombinationen växthus - husbil funkar inte så bra...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Typiskt, jag skrev en lång text som försvann med nåt felmeddelande... Men iallafall, här ska också odlas tomater, mums! Kram
  /Liv

  SvaraRadera
 9. Prova att lägga lite gödsel till sparrisbuskarna så kanske de vill ge lite större skörd? Man kan ju alltid prova :-) Där jag gick idag hade någon plockat för någon vecka sen så det tog en stund att få ihop en bunt. Men lite amma känsla som att plocka svamp. Man kan nästan inte sluta när man väl börjat "se" dem.
  Nu måste du berätta om hur du upplevde majrovan!
  Kram Maria

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!