söndag 2 februari 2014

Kålåret 2013

Om jag ska göra en sammanfattning av året som gick så var år 2013 ett riktigt kålår. Kål som i grönsak vill säga.

Ungefär samtidigt som jag började lekskolan bestämde jag mig för att kål nej det är minsann inte gott, utan riktigt, riktigt äckligt. Denna åsikten har jag sedan hållt stenhårt fast vid. På sin höjd åt jag lite kålpudding eller Nasi Goreng ibland, annars var kål hårt bojkottat. Så jag kan verkligen säga att 2013 gick i kålens tecken, det var året jag gav kålen en chans. Det började med att jag hittade ett recept på Grönkålsgratäng till vilket jag köpte "grönkål" som visade sig vara Savoykål. Gratängen blev jättegod och kålnyfikenheten var väckt.

Svartkål, "plastig" eller inte?

Svartkål hade jag inte hört talas om, god smak fast kanske lite "plastig". Använde den när jag gjorde pesto och inte hade basilika hemma, gott!! Spetskål var också en smakupplevelse, som vitkål fast kanske lite mjukare och med mildare smak. När sommaren gick mot sitt slut och salladssässongen var över provade jag med salladskål istället vilken visade sig vara riktig god. Provade att odla Bok Choy som ju är jättegod till asiatiska maträtter, men den rackarn gjorde inget annat än gå i blom och blev uppäten av insekterna.

Katt och savoykål med samma vikt, nästan 4 kg.

Blomkålen har jag också försonats med. Att bara fräsa små blomkålsbuketter med vitlök, rivna morötter och purjolök är jättegott. Dessutom kan man göra mjölfri pizzabotten av blomkål på detta vis:
Kör 2,5 dl riven blomkål i mikrovågsugnen ca 5 minuter. Blanda sedan med 1 ägg, oregano och 2,5 dl mozzarella. Bred ut på plåt och in i ugn 225º 10-15 minuter. Lägg därefter på önskad fyllning och in i ugnen 10-15 minuter till.

En av kålsorterna jag inte provat än är rödkål som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Har någon något gott tips kanske?

Är det fler "kålvägrare" där ute så bli kålätare ni också. När kålvärlden väl öppnar sig är den riktigt spännande, finns hur mycket gott som helst att upptäcka.

Trevlig söndag önskar en fd kålvägrare!


6 kommentarer:

 1. Älskar alla sorters kål! Problemet är alla kålfjärilar.....
  Bekantade mig med svartkål i somras. Väldigt gott!
  Broccoligratäng tillhör annars mina favoriter.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Jag ser fram mot den tid när jag bor på ett ställe, är helt ledig/pesionär och kan ägna mig åt att jaga kolfjärlislarver hela dagarna. Då ska jag odla massor med olika sorters kål, minsann! Om ett år ....
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du börjar uppskatta kål! Det är ju en gröda som varit med ända sen medeltiden (hihi) som botar sjukdomar och väcker döda till liv (hihi)
  Jag gillar all kål, precis som du säger, det är ju gott! Och så enkelt på nåt sätt. Har du smakat majrova, mmmmh! Kålsläktet är stort och fullt av gottigottgott. Palmkål/svartkål är ju så snyggt också.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Jag är en riktig kålälskare! Gäller all kål och alla kålrätter... utom kålsoppa med frikadeller - det går bara inte! Samma med min man... och den gemensamma nämnaren i avogheten heter elaka "mattanter" i skolan... de idkade tvångsmatning och det har satt sina spår... men som sagt allt annat gillar jag :)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag har heller inte heller älskat kål. Delvis sedan skolans kålsoppa med frikadeller. Och så är det ju lukten. Nu tycker jag det är rätt gott, men inget som jag tänker på först när jag ska välja festmat.

  SvaraRadera
 6. Man vänjer sig ;-) Numera tycker jag kål är fantastiskt gott, men det har jag inte alltid gjort. Du måste prova hackad förvälld svartkål som man bryner på i lite smör med krossad vitlök, slår på grädde och låter puttra ihop. Godast av allt till pasta :-)
  Apropå sopsorteringen så tycker jag också siffrorna låter lite för positiva. Fast på vår `gata´ är nästan alla duktiga..bara en med knökfull soptunna.
  Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!