söndag 9 februari 2014

Att dra ett strå till stacken - Återvinn (mer)

Det finns en massa små saker vi alla kan göra för att så att säga dra ett strå till stacken och en av dessa är ju definitivt att återvinna så mycket som möjligt.
Läste en intervju med Gustav Fridolin (Miljöpartiet) i vilken han hävdade att hela 9/10 svenskar källsorterar, att 3/4 förpackningar återvinns och att 4/5 av alla tidningar återvinns. Det låter ju som bra siffror, men kan de verkligen stämma?  När jag pratar med släkt och vänner så är det väldigt många som slänger allt bland hushållssoporna.

För några år sedan, innan jag fått in miljötänket i skallen, fick vi och alla andra invånare i "vår" lilla katalanska by ett tackbrev på posten från borgmästaren. I brevet informerades vi om hur mycket plast, papper, glas, etc som återvunnits i byn under året som gått samt hur detta skulle återvinnas. Denna information blev det som gjorde att vi började källsortera, vilket vi tidigare inte gjort. Ibland behöver man en spark i baken för att komma igång och tänka lite.

För att återgå till det som Fridolin sa i intervjun om att enbart 1 av 10 svenskar inte källsorterar. Jamen då bor helt säkert denna tiondel på vår lilla, söta grusväg i Småland? För när det är dags att dra ut de små tunnorna till vägen varannan måndag så är vår tunna den enda som har locket stängt. De andra tunnorna är så överfulla att de inte går att stänga.

Men några som verkligen är överlyckliga över att grannarna inte återvinner och att locken är halvöppna, ja det är skatorna. De är överlyckliga!!!!! Vilken fest de har varannan måndag. De hoppar runt bland de öppna tunnorna och dra ut skräp så att  det ser ut som ett slagfält. Allt ska testas, mums!!!!!  Skatmåndagsmys var 14:e dag.......Jippie!!!!!!

Ja visserligen är det ingen skata, utan grannens tupp som står där uppe på taket 
i solen väl medveten om hur stilig han är.8 kommentarer:

 1. Försöker sortera det mesta. Sedan vi fick möjlighet att sorter plastförpackningar har verkligen innehållet i soptunnan minskat!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tror att de flesta svenskar är rätt duktiga på att källsortera. Det är en del av den svenska kulturen numera.
  Här i USA är det sämre överlag. Bättre i större städer och där jag bor inte särskilt bra.
  Fin han är tuppen! :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Låter som en dröm att 9 av 10 källsorterar... hm... undrar som du om det stämmer. Om jag tittar på soptunnorna i samhället så har jag samma erfarenhet som du - skatorna har kalas och jag har även sett råttor mitt på ljusa dagen!
  Själva sorterar vi allt... men det har jag ju redan berättat...
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är rätt roligt att källsortera, men att 9 av 10 skulle tycka det, det tror jag inte. Jag tror jag har sett en redovisning på hur mycket glas, plåt osv som sorterats här. Det är bra.
  En seglivad myt är ju att allt blandas i sopbilen ändå - vilket absolut inte kan vara sant.
  Jag irriterar mig våldsamt på mjölkförpackningarna med plastskruvlock. Annars går det mesta bra.

  SvaraRadera
 5. Ja, jag är då jättenoga med källsorteringen. Men det finns de i min närhet som inte är lika bra, som fortfarande tycker att det de gör eller inte gör spelar någon roll. Jag försöker påverka... Har också en känsla av att det är delar av den äldre generationen som struntar i att källsortera, de har inte vuxit upp med det och tror fortfarande på gamla skrönor sen åttitalet att allt ändå blandas till slut. Så där skulle nog behövas en spark i baken av en borgmästare. Det skulle vara bra om befolkningen skulle få SE att återvinningen fungerar och hur den fungerar, vilket jag själv har gjort. Det gör det lättare att motivera sig själv till källsortering.

  SvaraRadera
 6. Eftersom vi eldar med ved har vi en panna för det där mycket eldas upp där.
  Skatorna behöver inte vänta på 'sopmat' här, de får mycket andra rester av oss,
  så de är så tacksamma, *fniss*
  Här matas alla fåglar plus våra egna 'pullor', som ger oss fina ägg som tack.
  Många kan och vill gärna sopsortera men det gäller att den kommunen man bor i kan ta hand om soporna själva. Men det går framåt för varje år.

  Tack för en trevlig läsning om dig, du var intressant !!!
  Ha de gott, kram/ Eva

  SvaraRadera
 7. Med tanke på hur full vår återvinningsstation alltid är tror jag de flesta är rätt så duktiga på att sortera. Jag ser ofta skol- och dagispersonal här sortera sopor på återvinningsstationen med barnen. Det är bra, då får de in tänket och kanske även sätter lite press på föräldrarna :)
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Läste hos Maria ;-) Du måste prova Kålrabbi, Superschmelz ! Kan bli stor som en handboll utan att bli träig, jättefin att lagra och supergod i råkost eller lagad.
  Kram från Lisa

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!