lördag 4 januari 2014

Äkta vara

Äkta vara är en sajt som ofta kommer till stor hjälp när jag vill veta mer om något färgämne, konserveringsmedel eller andra tillsatser som finns i mat. Äkta vara beskriver sig som "En ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet färre tillsatser, mer råvara - mer mat i maten". Bland mycket bra läsning på sajten finns det bl a en E-nummerguide och en lista över alla Ä-märkta varor som finns att hitta i butikerna.


När jag sist var och handlade hittade jag färger avsedda att använda i mat, till bakning, etc. Perfekt som färgsättare till mina tvålar, tänkte jag och haffade en. Det man kan äta borde man ju även kunna tvätta händerna med, var min tanke. Väl hemma läser jag följande text på baksidan av paketet "Kan ha negativ effekt på barns aktivitet och uppmärksamhet". Gick in på Äkta vara för att läsa vad jag egentligen hade köpt och fann följande information.

E122 - Röd
Användningsområde: T ex godis och rulltårta
Kända hälsorisker: Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner såsom astmaanfall, utslag och rinnande ögon/näsa. Minsstänks kunna orsaka hyperaktivitet hos barn.
Var förbjudet i Sverige före EU-inträdet. 

E102 - Gul
Användningsområde: T ex läskdryck, mandelmassa och såser.
Kända hälsorisker: Samma som E122.
Fick innan Sveriges EU-inträde endast användas i ett fåtal produkter.

E133 - Blå 
Användingsområde: T ex konserverade ärtor
Kända hälsorisker: Kan orsaka allergiska reaktioner.
(Klicka på E133 - Blå om du vill läsa de kommentarer som läsare på Äkta vara skriver om detta färgämne).


Visserligen en spansk produkt, men färgämnena finns även i svenska livsmedel

Inget ont som inte har något gott med sig. Av detta har jag inte bara "lärt mig" att vara misstänksam(mare) mot livsmedel som har starka färger utan dessutom blivit medlem i föreningen Äkta vara. 100 kronor/år kostar medlemskapet så det var ju liksom inget att tveka om.


8 kommentarer:

 1. Ja du är verkligen en som håller 'koll' på allt, om det är något jag behöver veta så är det bara att kontakta dig. Ja jag skojar inte menar allvar.
  Man hoppas ju då att den ÄKTA varan är ÄKTA.

  Tack för upplysningen som jag då inte hade en susning om.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 2. Tänk vad mycket onödiga saker man kan köpa, som dessutom är hälsovådligt!
  Inte lätt att hålla koll på allt!
  Ha det fint!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Man blir mörkrädd när det gäller tillsatser i allt. Det märkliga är här i USA att man aldrig listar färgämnen som man gör till exempel i Sverige.
  I USA har man nu bestämt att tillåta olika slags mystiska produkter i ekologiska varor - dessa andra produkter är inte ekologiska. Det är en hel vetenskap numera att veta vad man kan äta och använda i hushållet.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Bra information, kände inte till Äkta vara.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset om "Äkta vara". Mycket trevlig och nyttig läsning.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Sidan är noterad och jag ska absolut gå in där och titta!
  <3

  SvaraRadera
 7. Tack för länken till Äkta vara... man blir verkligen mörkrädd när man läser vad som finns i vår mat...
  Vet inte om du fått länken tidigare eller om du känner till Tommy Svensson och hans böcker/ föreläsningar... Han är den som fick mig att öppna ögonen ordentligt för ett antal år sedan... dessutom var han min första lärare i svampens värld... här får du länken (igen?) http://www.utbildningscenter.se/
  Tack för all kunskap du delar!
  Kram

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!