torsdag 16 januari 2014

Avgifta modeindustrin

Har tidigare skrivit om att tester som gjorts på skor och kläder visat att flera av dessa innehåller giftiga kemikalier. Nu pågår kompanjen "Avgifta modeindustrin" som drivs av Greenpeace. Denna organisation har på eget bevåg gjort tester på barnkläder och skor, inhandlade från olika märken i hela världen. 82 plaggs testades, 76 visade sig innehålla minst en farlig kemikalie.

Visst känns det hopplöst och nedslående att läsa om att våra kläder innehåller giftiga ämnen, helst vill man sticka huvudet i sanden och inte höra mer. Men tack vare påtryckning från organisationer som Greenpeace har flera klädmärken, däribland H&M, åtagit sig målet att eliminera kemikalierna från sina kläder och skor.

Vill du skriva under för en giftfri framtid så klicka här.
8 kommentarer:

 1. Det är inte riktigt klokt. Jag vet inte hur mycket som försvinner i tvätten. Mer efter varje tvätt förstås. Men de som tillverkar står ju i det hela tiden.
  Litet tidigt att börja med frön, men 6 frön är väl OK. Sedan ska jag vänta.

  SvaraRadera
 2. Inte en enda dag för tidigt att börja kolla upp modeindrustrin.
  Det har pågått alldeles för länge redan, många får kli och husutslag och fattar inte varför. Det borde vara värst för småbarm m.m men även de som jobbar och sliter med färger har fått konstiga sjukdomar. Det har de också talat om länge. Men inget händer. De skiter i folket i andra länder, vi i väst världen får ryta till, om det hjälper.
  Det handlar ju givetvis om pengar, som det gör med allt.
  Greenpease de är fenomenala till att 'rädda världen', men alla måste hjälpas åt.

  Hoppas att du har de gott i Katalonien, här är det svinkallt, som det ska en vinter.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 3. Självklart, borde det vara!!
  Jag läste också att särskilt svarta och mörkblå kläder innehåller mest gifter... de färger jag har mest av och nära kroppen..!
  Jag köper nästan aldrig kläder men jag får tänka på att handla eko i framtiden.
  En helt annan sak: Vi hittar inte Calcots hur vi än letar. Det finns vanlig purjo och salladslök och vi har tittat både på lokala grönsakshandlare och större butiker. Har du någon teori?
  Ha det bra, kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ps. Länken går ej vidare till att underteckna. Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmmm, konstigt. När jag klickar kommer jag till länken: http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/miljogifter/Detox-Fashion-Manifesto/

   Radera
 5. Ja, det är inte klokt! Man blir ju så trött på alla gifter i allt.
  Jag tvättar oftast allt jag köpt innan jag använder det. Hoppas att det hjälper lite. Jag hörde att vissa jeans tar minst 7 tvättar innan de blir giftfria. Och tänk allt gift som rinner ut med tvättvattnet... Hemskt!

  SvaraRadera
 6. Oj! Detta är himla viktigt, inte minst för de små..

  Tack snälla! Vi har det underbart med vår skatt Arwe <3 Jennie

  SvaraRadera
 7. Visst är det så man blir mörkrädd....Men skönt att fler och fler får upp ögonen.
  Kram och njut av dagen

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!