torsdag 23 januari 2014

Lush tvål

Det är faktiskt inte så länge sedan jag hörde talas om Lush för första gången. Hur jag missat Lush, tvålnörd som jag är, vet jag inte riktigt. När jag var i Stockholm i höstas passade jag på att gå in i en Lushbutik med idén om att jag skulle komma ut fullpackad med härliga tvålar.
Men jag blev ganska så besviken då jag i hela deras sortiment av kallrörda tvålar enbart fann ett par som inte innehöll sulfater. Lush är väldigt öppna med att de använder SLS och SLES i sina produkter, men jag trodde inte att de använde det i så gott som alla sina tvålar. 

Jag köper mängder av tvål från när och fjärran. Tvål är en passion för mig, ryser av välbehag av enbart ordet tvål. Har dessutom så smått börjat göra tvål själv och vet att bra tvålar löddrar även utan sulfater. Så jag blev lite fundersam på varför Lush använder SLS/SLES i så många av sina produkter och skickade iväg ett mail till deras kundservice med min frågan och fick följande svar:

"Lush använder Sls i vissa produkter för att det finns ingen forskning som visar att det är farligt på något sätt. Våra tvålar är inte heller uttorkande eftersom vi tillsätter en massa med härliga ingedienser i dem. Man kan göra sls utav flera olika komponenter och vi använder väldigt milda. Det som gör sls effektivt är att det tvättar bort smuts och fett väldigt effektivt och milt.
Men Lush är fortfarande öppna för att göra nya försök och så fort det kommer ut något på marknaden som motsvarar våra förväntningar så kommer vi att testa det".

Alla de tvålar jag trodde jag skulle köpa när jag gick in i Lushbutiken blev kvar där inne. Kom bara ut med en ynka liten tvålbit. Tvålen jag köpte var Figs and Leaves Soap, en tvål som verkligen fallit mig i smaken, tycker den är jättebra. Den "tvättar bort smuts och fett väldigt effektivt och milt" trots att den inte innehåller SLS. (Ja enligt deras svar tillsätter de ju SLS just av denna anledning). Doften var jag inte så förtjust i först, men nu tycker jag den luktar riktigt gott. Dessutom är tvålen full med små kärnor/frön av fikonen som ger en skön peelingkänsla. 

Så nästa gång jag går förbi en Lushbutik så hoppar jag nog in och köper en bit till av denna fikontvål.Övriga tvålsortiment kommer jag däremot inte att prova, inte förrän de är sulfatfria. Men Lush verkar hänga sig fast vid att SLS "inte är farligt på något sätt" så det kommer nog tyvärr ta sin tid innan de enbart marknadsför sulfatfria tvålar. Här kan du läsa mer om Lush och sulfater

3 kommentarer:

 1. Om inte annat så får man väldigt mycket inspiration när man har vart i en Lush-butik; vilka oljor som känns bra, dofter man gillar, skrubb eller inte skrubb osv. Det är bara att mentalt anteckna tills det är dags för tvålandet hemma :-)

  SvaraRadera
 2. Trist att Lush inte har kommit längre än att nästan alla tvålar innehåller sulfater! :(
  Men kul att du iallafall hittade en du gillar utan :)
  Ska definitivt kolla in den nästa gång jag är i närheten av en Lushbutik!

  SvaraRadera
 3. Lush finns tydligen i Göteborg som butik. Har du hört talas om Tvåleriet? Finns i Aneby. Kan inte se att de har SLS/SLES, men jag kanske inte läst tillräckligt noga.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!