söndag 26 januari 2014

Tid för Calçots

I Katalonien är vi mitt i Caçotsens högsässong. Idag hålls dessutom den årliga tävlingen i Valls som går ut på vem som kan äta flest Calçots. Rekordet i denna tävling är mer än 300 Calçots på 45 minuter. Själv brukar jag äta runt 15 stycken under samma tid!!

Så här års träffas vänner och bekanta för "Calçotades" tillsammans, antingen på en restaurang eller i någons trädgård. Att klä upp sig allt för mycket för att äta Calçots ska man vara försiktig med eftersom man äter med händerna. Calçotsen grillas över öppen eld, det yttersta skalet tas bort, "löken" doppas i en underbart god sås och äts i stil med en svärdsslukare. När man väl ätit klart har man i regel ansikte, händer och övriga kroppsdelar fulla med askflagor och sås. Visst låter det som tidernas ofräschaste middagssammankomst, men garanterat roligt har man och gott är det!! Efter att man ätit Calçots blir det i regel mängder av grillat kött och därpå efterrätt.

Såsen görs i regel på olja, rostade mandlar, tomat, vitlök, paprikapulver och nyores.
Nyores (spanska ñoras) är en sorts torkad paprika som blötläggs ett par dagar i förväg innan fruktköttet skrapas ut och blandas ner i såsen. Det är denna paprika som liksom sätter piff på en god Salsa Calçots.Vill man läsa vad Wikipedia skriver om Calçotades så titta här

8 kommentarer:

 1. Vad spännande! Låter väldigt gott!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jisses vilken dag och vilken tävling, det hade varit jätte kul att få vara med och se allt detta i verklighet. Men vad är då Calcots egentligen, en grönsak eller ???
  Vad smaker den i jämförelse med vilken grönsak ? !
  Ja jag är på allt vad nytt det bjuds på, men det har jag aldrig hört innan.
  Kul för dig att få uppleva detta, ha det så kul.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 3. Vaknade i morse, slog på datorn och möttes av detta inlägg till frukosten :-) Detta måste utforskas från vår sida sett, kollade Wikipedialänken också och längst ner på den fanns en blogglänk där man kunde se en liten film när de grillar Calcotsen.
  Jag gillar att det finns så mycket folkfester här, det skulle vara mer av sånt runt mat och dryck hemma tycker jag.
  Det ska bli spännande att se om vi lyckas hitta några råvaror här snart!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Jaha, då lärde jag mig något nytt igen när jag kom till dig. :)
  Låter gott och samtidigt "slaskigt". ;)
  Tycker 15 låter mycket p1" 45 minuter. Och 300 verkar ju helt otroligt. Hur mår man efter så många Calcots?
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Spännande! Var tvungen att följa länken för att se vad det är för läckerhet... har aldrig hört talats om detta tidigare - men nu vet jag :) Man lär sig något nytt varje dag... underbart!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Spännande med nya maträtter. Är väl därför bland annat som man åker bort. Aldrig hört om det förut, men nu lärt mig litet mer.
  Fikontvålen läste jag om. Tvättar du dig själv eller något annat med den?

  SvaraRadera
 7. Spännande det ser ut !
  Hjälp gärna till att sprida detta :
  https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?tEIabbb

  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Låter helt fantastiskt kul! Och gott! Precis min melodi. ;-) Att man blir kladdig skulle inte göra mig någonting (bara jag visste det innan förstås, haha). Åh, vad jag önskar mig bort till varmare breddgrader!!! Hur gör man för att flytta från Sverige med jobb och sjukpenning? Inte möjligt!
  Fortsätt att ha det bra i värmen & kram!

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!