söndag 29 december 2013

Att dra ett strå till stacken - 2013

Så här i slutet på året brukar TV visa "året-som-gått-program" i alla dess former. Kungafamiljen, Uppdrag granskning, etc. Här i Spanien är de flesta TV-kanaler fullspäckade med program som handlar om vad som skett under året.
Jag har blivit lite smittad av temat och tänkte avsluta året med "Att dra ett strå till stacken 2013" med de där sakerna vi alla kan göra och som jag tjatat om under året som gått. Både som en påminnelse till mig själv men kanske också som inspiration till någon annan som kanske vill men ännu inte kommit till skott med ett ökat miljötänk.

Vi gör i Sverige av med 300 miljoner värmeljus/år, mycket metall det. Kasta inte de tomma metallkopparna bland hushålssoporna, lägg de i återvinningen för metall. Men pilla bort vekesplattan först. Båda ska i återvinning för metall, men separat.

Skippa den "vanliga" plastkassen när du handlar och välj ett miljövänligt alternativ eller ta med en själv.
1 miljard bärkassar/år lyckas vi göra av med!!! Tänk alla dessa i en stor hög.

Jag var tidigare en riktig diskmedelsmarodör, tryckte lääääänge och hårt på flaskan tills jag knappt syntes bland allt lödder. Vi gör årligen av med 30 000 ton diskmedel vilket tydligen är 5 gånger mer än vad som behövs.  Så vi får helt enkelt vara lite mjukare på handen när vi trycker på flaskan.

Bomull är på många sätt en miljöbov, utav det bekämpningsmedel som förbrukas årligen i hela världen används 1/4 inom bomullsodlingen. Har man inte möjlighet att köpa kläder i ekologisk bomull kan man ju i alla fall välja småsaker som ekologisk bomull/tops. Finns både av märkena Änglamark och a la eco.

Allt fler varor av ekologisk bomull börjar dyka upp i affärerna. 

Plast, plast, plast. Den finns överallt. Har du ännu inte gått på plastjakt hemma så kör i gång!!! En del plastsorter tros vara hormonstörande. Rensa ut allt det som har en 3, 6 eller 7 i botten. Ganska många matvaror säljs i plastförpackningar med något av dessa nummer i botten.

Sist men inte minst, mjölkprodukter. Kyldiskarna är överfyllda med ekologiska mjölkprodukter, inte enbart från Arla, ändå väljer de flesta de konventionella produkterna. Tror det ofta går av bara farten. För mig är de svenska mjölkhyllorna ett paradis, vilket utbud av ekologiska produkter!!!

Många bäckar små...................................

10 kommentarer:

 1. Återigen, tack för påminnelserna!
  Får jag dela detta inlägg på fb?
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Så bra att utbudet av ekologiska varor ständigt ökar!!!!
  Ha det bra!
  Lena

  SvaraRadera
 3. Jag behöver också påminna mig... framförallt att alltid stoppa ner tygpåsarna i väskan igen så jag inte glömmer dom! Värmeljuskopparna har jag precis nu börjat spara i en låda till återvinning. Det gäller att få in rutinerna så att det blir naturligt i vardagen att tänka på vår jord. Ha det fint, kram.
  /Liv

  SvaraRadera
 4. Försöker vara så omtänksam mot naturen som jag bara kan... men är inte så insatt i det här med miljöfarliga ämnen i alltför många produkter. Är därför både glad och tacksam att du både talar om och påminner :)
  Hoppas du fortsätter även det kommande året!
  Önskar dig ett gott slut på detta år och ett Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är otroligt viktigt med miljötänk. Många bäckar små som du säger. Om alla tänker att dom kan bidra med något är vi en bra bit på vägen <3
  Tack för bra tips och ha en fin dag <3 kramen

  SvaraRadera
 6. . . . . . . . leder till en Å.
  Ja vad mycket farliga 'saker' det finns som man inte alltid tänker på.
  Men tack vara många av er 'miljötänkare' som ger oss mer ' observation' av
  allt miljöfarligt, har vi blivit mer duktigare på 'att vilja veta'.

  Vi hoppas på ett Gott Nytt År.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 7. Många fina tips där ! Det är ju de där små sakerna vi alla kan göra som faktiskt gör stor effekt. Det där med plasten till maten hade jag inte kläm på, tack, nu ska jag kika efter nummer när jag handlar, och säga till handlarn om jag hittar emballage med fel nummer ! Ett härligt 2014 önskar jag dig ! Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 8. Jag trodde i min enfald att det räckte att pilla bort vekeshållaren i värmeljus. Men var lägger man den då?

  SvaraRadera
 9. Nejdå, det är inte enfaldigt alls:)
  Man ska pilla bort den innan man kastar båda delarna i etallåtervinningskontainern eftersom vekens fäste i regel är av järn eller stål och ljuskoppen av aluminium. I återvinningen skiljs de olika metallerna med hjälp av gigantiska magneter. Skiljs inte dessa åt så riskerar aluminiumkoppen brinna upp om den följer med till järnsmältningen

  SvaraRadera
 10. Skönt då har jag gjort rätt. Det var så jag hörde en gång att man skulle göra.
  Iskonvaljer är vanliga liljekonvaljer fast uppgrävda och förvarade iskallt (antagligen) och sedan blir framdrivna vid fel tid (för en konvalj). amaryllis är ju också framdrivna för att blomma till jul. Om jag sparar mina, blommar de istället i juli.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!