torsdag 20 februari 2014

Hållbar palmolja

Att bli klok på palmolja är inte helt enkelt och att helt undvika palmolja verkar närmast omöjligt.
Palmolja används i allt från mat, hudkrämer, tvättmedel, ljus, tvål, chips, raklödder, tandkräm, biobränsle, choklad - ja listan kan göras oändlig. Det är inte helt lätt att läsa sig till om det finns palmolja i en produkt då den ofta står under vegetabiliskt fett eller olja. Men vad är det som gör palmoljan så omdiskuterad i jämförelse med andra oljor och ska all palmolja undvikas?
Varken Världsnaturfonden eller Naturskyddsföreningen tror på bojkott av palmolja utan menar att det egentligen inte är palmoljan i sig som är problemet utan hur/var den odlas. Hållbara palmolja ska komma från odlingar som inte ligger på mark där ur- och regnskog skövlats för att ge plats åt oljepalmsodlingar.

Den ökade efterfrågan på palmolja har lett till att allt fler finner sin försörjning i att odla oljepalm vilket i sin tur ställer krav på ökad mark för odling. Sedan odlingarna av palmolja tog ordentlig fart på 80-talet har enorma arealer av artrik regnskog totalskövlats i syftet att bereda plats för oljepalmodlingar. Ön Sumatra som ursprungligen var helt klädd i regnskog har under de senaste 25 åren skövlats och idag återstår knappt 29%. Oljepalmen är upp tilll 10 gånger mer produktiv per ytenhet än t ex solros och raps samt kräver mindre vatten, gödning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter. I Sydostasien räknar man med att 4,5 miljoner människor försörjer sig på att odla oljepalm och i Indonesien produceras 40% utav palmoljan utav småbrukare.

RSPO "Roundtable of sustainable palm oil" är en global organisation som startades på iniativ av bl a Världsnaturfonden. RSPO är en sammanslutning av branscher vilka alla har intressen i palmoljeproduktionen som arbetar för att ta fram normer för en mer hållbar produktion. Hållbar inte enbart ur ett miljöperspektiv utan även ekonomiskt och socialt. Här kan du se vilka företag som samarbetar med RSPO.

2015 verkar vara året som många företag satt som mål för att enbart använda sig av certifierad hållbar palmolja i sina produkter. ICA, Axfood, Mondelez (ägare av Marabou) och Coop är några av dessa företag. Andra företag som t ex Santa Maria är medlemmar i RSPO sedan 2004 och detta företag var dessutom ett av de första livsmedelsproducenterna i Europa som köpte certifikat för certifierad palmolja.
Väljer man KRAV-märkta produkter innehållande palmolja ska oljan inte "enbart" vara hållbar utan den är även odlad utan kemiska bekämpningsmedel.

Känner du dig ringrostig gällande palmolja? Du är inte ensam. 
Enligt denna rapport  är det bara hälften av de tillfrågade som har kännedom om palmolja.




6 kommentarer:

  1. Jag såg ett program på Tv för något år sedan, som handlade just om utvinning av palmolja. De visade hur regnskog skövlades och orangutangernas hem för svann de hade ingenstans att ta 'vägen'. Det var så fruktandsvärt sorgligt och ledsamt att se hur människor gör så fast de själva ser att det är fel, för de måste ju leva de med, så det är en tråkig historia som går i cirkel. Dessa orangutanger har ju också ett sådant ledsamt ansiktsutryck , men jag tycker de är så vackra och ett tänkande funderande 'min'. Vår dotter Tina har varit en längre tid i Indonesien och sett mkt av både elände och kärleksfulla hem, både bra och dåliga 'saker'. Även dessa underbara orangutanger. Det vulkanutbrottet som bröt ut i två omgångar i januari
    där hade hon och Paul varit och vandrat. Tur de är hemma nu, (Irland), vi ska åka till dem i april några veckor.
    Så detta som du nu beskriver har vi både sett om och läst, man blir ledsen i ögat.
    Men det är viktigt att många får reda på vad som händer i vår värld.
    Kram/ Eva

    Ps. Så trevligt med ett pris, även om det var länge sen. du kan väl publicera den på bloggen. Du kanske inte minns eller har den i minnet ?!

    SvaraRadera
  2. Jag har heller ingen riktig kläm på det där med palmolja men nu fick jag ju litet bra information hos dig. :)
    Hemskt med denna skövling av regnskogar och andra skogar på vår planet. Skövlingen har upprört mig under de senaste 25 åren. Min pappa och jag hade ett projekt (när han levde) där vi försökte påverka olika grupper och myndigheter att plantera träd. Och vi stödde faktiskt en man i Sydafrika som hade en organisation som planterade träd.
    Träd måste vi ha. De behövs för så många viktiga funktioner i naturen.
    Jag skulle kunna skriva mycket men det får räcka för idag.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Tycker det är jättebra att du inte tar upp palmolja på ett ensidigt sätt och säger "det är dåligt", utan också nämner att det finns människor vars försöjning baseras på dessa grödor och även att palmer ändå är ett väldigt resurseffektivt sätt att få fram olja på.

    Det är en balans mellan ekonomi och hållbarhet som vi ännu inte riktigt fått kläm på, men det är en av de viktigaste problemen vi behöver lösa inför framtiden. KRAV är bra till mycket, speciellt eftersom deras regler omfattar så mycket mer än bara själva produkten, hållbarhet är en minst lika viktig punkt som kemikaliefritt :-)

    SvaraRadera
  4. Det är inte lätt det här med palmoljor... tack igen för att du hjälper till att reda ut begreppen...

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg i detta snåriga om palmolja! Fick fler infallsvinklar. Tack!

    SvaraRadera
  6. Precis som du säger är det inte alldeles enkelt det här med palmolja. När vi åker över gränsen till Malaysia är det i princip bara palmodlingar man ser hela vägen och det är ju så många människor som lever på det här. Samtidigt vet man vilket pris naturen får betala på många platser. Om det skulle gå att reda ut varifrån det är "ok" att använda palmoljeprodukter skulle det ju vara underbart, för precis som du säger så är det troligtvis väldigt svårt att undvika produkten helt. (även om jag skulle önska att jag kunde...)

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!