tisdag 30 juli 2013

Stolt vitlöksodlare

Vilken fantastisk vitlök jag har dragit upp ur jorden!!! Förmodligen är jag just nu Smålands stoltaste vitlöksodlare? Hade aldrig provat på att odla vitlök tidigare och var lite fundersam när jag stoppade vitlöksklyftorna i jorden i höstas - kommer detta verkligen att funka? Och jajamensan, det funkar alldeles perfekt. Så alla vitlöksälskare som ännu inte odlat egen vitlök, detta måste ni bara prova. Lätt som en plätt!!


Inspirationen fick jag (som oftast) av Lena Israelsson, den kvinnan borde få Nobelpriset i grönsaksodlingslitteratur.

Plantera vitlöksklyftorna i september/oktober, de ska hinna rota sig innan tjälen tränger ner i jorden. Stick ner klyftor ca 5-6 cm djupt med rotänden nedåt. Sedan är det bara att rulla tummarna tills det blir sommar och det är dags att dra upp vitlöken ur jorden. Det bästa är att använda närproducerad vitlök och plantera dessa klyftor. Jag planterade två olika sorter, en rad med spansk vitlök och en med vitlök från trakten. Den spanska blev det inte något av, men vitlöken av den närproducerade blev jättegod. Perfekt till all-i-oli!


 I slutet av Maj såg det mer ut som att jag odlade Purjolök.

8 kommentarer:

 1. Grattis! Egen vitlök... det är inte alls illa! Provade för några år sedan och visst gick det bra, men de blev väldigt små... skulle kanske haft mer tålamod :)

  SvaraRadera
 2. Skördade aldrig min vitlök förra året.... I år har jag massor av vitlök, väldigt tätt!!! Men den är väldigt god!

  SvaraRadera
 3. Gott med vitlök och tack för din fina kommentar.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag (vi) älskar vitlök, ibland måste man behärska sig av att ta en smak bit, något viktigt möte eller närkontakt med folk.
  För tyvärr luktar det inte lika gott som det smakar.
  Vi har också något år satt vitlök och det blev ätbart av dem.
  Jag satte nåt år vitlöksklyftor i ros-rabatten då höll sig lössen borta. Men i år blev det inget sådant bara vanliga gula lökar.

  Grattis, nu blir det tsatszki och alioli varje dag, jag kommer.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 5. Vitlök (& vanlig) lök är så tacksamt för oss nybörjare. Man blir stolt & glad när det blir nå´t. Nu är vi iaf två stolta vitlöksodlare i Småland, KUL!!
  Kram från EL

  SvaraRadera
 6. Mina föräldrar odlade vitlök i trädgården i Enebyberg och fick massor av vitlök. Mycket godare än den man köper i affären.
  Kan tänka mig att du är stolt. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Visst är det skönt att odla egen vitlök! Man känner sig duktigt rik när man drar upp dem och inser att de klyftor man satte i höstas, har mångdubblats och smakar så gott, så gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Fortsätt odla vitlök!
  Varför säger sig själv och om du vill lära dig mer så läs hos mig.
  www.postannelund.chilipeppar.com

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!