Anledningen till att jag ville skriva lite om pa amb tomàquet (förutom lite smygreklam för Katalonien) är själva tomaterna som man i regel använder sig av. Dessa tomater som är lite speciella kallas "tomàquets de penjar" (penjar=hänga). Tomaten har ett ganska hårt skal och är väldigt saftig vilket gör den perfekt för att ha på brödskivor. Det som är det mest otroliga med denna tomat är att den håller sig i flera månader. Jag plockade frön ur tomater som jag köpte i mars i år och dessa hade skördats i september, 6 månader tidigare!
När tomaterna är nästan mogna plockas de av plantorna, hängs upp på snören (därav namnet) och håller sig sedan i flera månader. Har frågat flera odlare om tomatsorten har något speciellt namn men får enbart svaret "tomàquets de penjar" (underförstått: tidernas dummaste fråga). Har några plantor i mitt växthus som trivs alldeles utmärkt, ska bli roligt att se om jag kan hänga upp tomaterna på ett snöre.
Bladen är något annorlunda än bladen på "vanliga" tomatplantor
Pa amb toàquets är jättegott till t ex grillen. Så fram med brödskivor, tomater, vitlök, oljekanna och sätt lite katalansk piff på den svenska grillaftonen.
Ser väldigt gott ut! Smakade något liknande i Slovenien eller kanske Kroatien för några år sedan... Spännande med de där tomaterna - hoppas du får många att hänga upp :)
SvaraRaderaKram
Det lät väldigt gott! Har aldrig hört talas om sådana tomater. Spännande!!!!
SvaraRaderaKram Lena
Jag dreglar redan, mums vad gott, har ätit nåt liknande.
SvaraRaderaSolmogna tomater, åhh såå gott!
Måste du visa detta nu när jag ska lägga mig, finns inget i kylen
av det du visar, suck!
Japp jag ska flytta till Katalonien, fniss.
Kram/ Eva
Mums vad gott =) Låter som något jag kunde tänka mig nu. Är hungrig....hoppas du mår fint. Kramen =)
SvaraRaderaLåter riktigt smarrigt! =)
SvaraRaderaSV: Väntar spänt på slut resultatet av din tvåltillverkning.. =)
Åhh hjortron är supersmarriga! Det bara måste du testa! =)
Kramar
Sanna