tisdag 23 juli 2013

Ansiktskräm och mineraloljor

Under de sista åren har jag varit på evig jakt efter den perfekta ansiktskrämen (finns den?). Har provat olika märken och krämer men inte hittat någon som passade mig. Så till slut blev det att jag började använda vanlig Niveakräm. Den fungerade bra och det kändes bra att använda Nivea, för inte kunde väl krämen i den hederliga blå metallburken innehålla annat än bra ingredienser, tänkte jag. Men när jag blev mer nyfiken och medveten på vad som finns i våra hudvårdsprodukter och började vände på burkar och flaskor upptäckte jag att det i ingredienslistan på Niveaburken fanns både Paraffinum Liquidum och Parrafin, mineraloljor båda två.

Ordet mineralolja låter kanske som något bra att tillföra kroppen, nyttiga mineraler i form av olja liksom, det låter ju finfint. Men mineralolja är en restprodukt från petroleumindustrin och används förutom i många hudvårdsprodukter även i t ex motorolja. Vill vi verkligen smörja in våra kroppar i detta? Ha samma olja till kroppen som till symaskinen eller sågklingan? 

Vill man undvika mineralojor är dessa en del av de ingredienser som bör undvikas:
Medicinsk vitolja, Vit mineralolja, Paraffinum, Mineral oil, Paraffinum liquidum, E905, Vaselin Oil, Liquid paraffin, Paraffin Oil, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Oleum Petrolen

Sist jag beställde varor hos BioNaturel klickade jag hem två små tuber med ansiktskräm av märket Lavera. Aloe Vera Fuktighetsfluid och Mattifying Balancing Cream med ringblomma. Efter att nu ha använt dessa ett tag är jag helnöjd, främst den sistnämna fungerar jättebra för mig. Äntligen en ansiktskräm jag är nöjd med som varken innehåller parabener, phenoxyethanol (konserveringsmedel) eller mineraloljor. Bingo!!
7 kommentarer:

 1. Jag tycker den perfekta ansiktskrämen är Weledas calendulakräm. Fantastisk. Och inget knas i den. Kraaam!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är svårt att hitta krämer som inte verkar innehålla bara en massa gifter. Jag har sedan 14-års ålder dagligen använt makeup som jag varit noga med att tvätta bort varje kväll. Har också alltid smörjt in mig i ansiktet morgon och kväll. Tyvärr tror jag att både smink och krämerna för ansiktet innehållit precis det du varnar för... Men då i den åldern tänkte man ju inte på sånt.

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 3. Jag använder rosenserien,jag tror den ska vara ren från konstigheter men man vet aldrig nu för tiden!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Hmm det där små-stilta du vet, det har jag svårt att läsa, *fniss*

  Alla dessa produkter som finns i vår värld, hade det räckt med hälften eller ännu mer. Jag använder vissa från Oriflame.

  Tack för info.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 5. Ja, det är minsann en djungel det här med krämer. Det är bara att prova sig fram, om och om igen. Kram

  ps. nu har jag lagt ut bilder från dina hemtrakter... :)

  SvaraRadera
 6. Hej! Jag har också sökt länge efter den perfekta krämen. Tycker dessutom inte om plastförpackningar (som de flesta krämer finns i). Råkade gå på en gratis hudanalys och fick höra att trots alla mina krämer får huden inte tillräckligt med fukt. De rekommenderade avokadoolja (som de själva sålde). Jag köpte oljan och märkte att huden inte längre behövde någon kräm. Avokadoolja kan också köpas i större mängder relativt billigt i matbutiken. Oljan är perfekt för att ta bort ögonsmink med (bomulstuss fuktad med vatten och olja) vilket innebär att man har två produkter i en! Jag är mycket nöjd och har använt oljan sedan vintern. Har torr hud men oljan har varit tillräcklig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste absolut testa. Har provat med kokosolja som är bra fast lite väl oljigt. Stort tack för tipset!!!

   Radera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!