onsdag 1 maj 2013

3%

Visste ni att utav all potatis som odlas i Sverige är enbart 3% ekologisk? Men denna lilla blygsamma siffra har jag förmodligen höjt med några decimaler då jag släpat hem en säck med 25 kilo potatis! Har lite svårt att hitta ekologisk potatis i affären så jag kontaktade en KRAV-odlare i trakten. Frågade om han hade ekologiska potatis kvar och jajamensan, 4 olika sorter att välja och vraka mellan. Är riktigt dålig på potatissorter så jag googlade runt och valet föll på Amandinepotatis som är en "fastkokande delikatesspotatis av mandelpotatistyp". Tänk vad mycket nytt man lär sig, inte enbart har jag skaffat mig ekologisk potatis så det räcker och blir över á 6 kr/kg utan även blivit lite av en potatisexpert på kuppen. Nu har vi väl potatis så det räcker ett tag, dessutom ska jag själv odla potatis så här blir det minsan till att hetsäta för kung och fosterland.

Potatis är en av de grönsaker som besprutas allra mest, i regel 7 gånger per sässong men under regnsomrarna kan de besprutas upp till hela 12 gånger. För dig som vill men som inte har kommit till skott med att köpa ekologiskt odlad potatis så kan du läsa en intressant artikel här.

2 kommentarer:

  1. Härligt med riktig potatis! Brukar spara en del som sättpotatis från föregående år! Otäckt att med all besprutning!
    Ha det gott!
    Lena

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket potatisen besprutas. Jag saknar färskpotatis. Det finns inte här där jag bor och det verkar dåligt överhuvud taget i USA. Vi har en potatis med rött skinn som jag brukar köpa. Tycker jag inte ser särskilt mycket ekologisk potatis här trots att det finns mycket annat som är ekologiskt. Det blir många rätter med potatis i sommar. :) Kram!

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!