söndag 19 maj 2013

Att dra ett litet strå till stacken - Bomull

Bomull är något som kan verka helt harmlöst. Vitt, fluffigt och mjukt som det i regel är - "bomullskläder är bäst" har man ju så ofta fått höra. Men den konventionellt odlade bomullen är på många sätt en riktig miljöbov. Utav all det bekämpningsmedel som förbrukas varje år i hela världen används en fjärdedel inom bomullsodlingen.

Att endast köpa kläder i ekologisk bomull kan nog var svårt, dels för att utbudet fortfarande är ganska så begränsat. Men det finns ju så mycket annat än kläder som görs av bomull och som vi kan välja ekologiskt. Till exempel kan vi alla dra ett strå till stacken och köpa något så enkelt som ekologiska bomullstops och bomull. I motsatts till många oekologiska bomullspinnar är de ekologiska helt nedbrytbara, inga plastpinnar och ingen besprutad bomull. Prismässigt är det inte någon större skillnad och nuförtiden hittar man dem på många ställen.

Det är inte bara vi tvåbenta varelser som använder dessa pinnar. Vår kisses stora favoritleksak var bomullspinnar. Vi kunde skaffa små tygråttor eller försöka knoppla ihop små kattleksaker efter alla konstens regler men det var inget som på långa vägar kunde mäta sig med en hederlig bomullspinne!

7 kommentarer:

 1. Bra tips! Det har jag inte sett förut.
  /Liv

  SvaraRadera
 2. De ska jag kika efter... tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Nä, varför krångla till det. Ibland är det enklaste det roligaste.

  SvaraRadera
 4. Det är mkt som man inte vet, men vad bra att det finns allternativ
  Sen är du en bra förespråkare för miljön och har ett stort intresse av det.
  Det tackar jag och vi många för.
  Mitt barnbarns katt älskar att leka med en glasspinne.

  Ha de fint/ Eva

  SvaraRadera
 5. Bra tips!
  Har köpt babykläder på KappAhl. De har jättefina i ekologisk bomull!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Här i USA är ekologiska bomullskläder väldigt dyra tyvärr. Vet hur många gifter som används till bomullsodlingarna. Otäckt egentligen. Vet inte om jag sett ekologiska bomullstops här. I glesbygden finns inte samma utbud som större städer har. Kram!

  SvaraRadera
 7. Hmm..jag har inte sett ekologiska tops här där jag bor. Förmodligen är det väldigt liten efterfrågan på dem också. Men jag ska kika efter dem och köpa om det finns! :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!