måndag 28 januari 2013

1 av 17

Kan inte sluta förundras över varför inte fler odlare slutar använda besprutningsmedel och varför inte fler börjar köpa obesprutat. I helgen var jag på en gatumarknad där det totalt fanns 17 olika frukt- och grönsaksförsäljare. Endast 1 av alla dessa 17 sålde obesprutade grönsaker.

Enligt Konsumentverket besprutas konventionella svenska grönsaker upp till åtta gånger varje sässong med medel som ofta är klassade som miljöfarliga. En del av dessa besprutningsmedel anses vara cancerframakallande. Hur kommer det sig att de fortfarande är tillåtna?
I hälften av de grönsaker som undersöks i Sverige förekommer det resthalter av bekämpningsmedel. Även i barnmat har man hittat resthalter. Om all odling av grönsaker, blommor, bär och frukt i Sverige vore ekologisk så skulle vår miljö varje år slippa hela 45 ton av koncentrerat gift i form av kemiskt bekämpningsmedel!!

                                Och när de äter dom, använder de masken då också?


För egen del kommer jag i så stor utsträckning som möjligt fortsätta att välja bort kemikalier. Det gynnar inte bara mig som konsument utan förbättrar levnadsförutsättningarna för djuren, minskar risken att arbetare och odlare kommer i kontakt med kemikalier samt är skonsammare mot naturen

4 kommentarer:

 1. Ja det är obegripligt ! Tycker bilden var en fantastisk illustration till människans dumhet, tack för den, den spar jag i arkivet. Ha det gott
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland behövs bara en bild som denna för att man ska tänka till lite. Kanske vi även som vuxna skulle börja använda bildeböcker, som vi gjorde när vi var små.

   Radera
 2. Oh, det visste jag inte. 8 ggr. per säsong låter nog rätt mycket!

  SvaraRadera
 3. Ja 8 gånger är rysligt mycket, förhoppningsvis är det inte alla grönsaker som är så hårt besprutade. Läste dock en artikel i somras från tidningen Småbrukaren där det stod att svenska potatis besprutas upp till 12 gånger under regnsomrarna!!! Helt otroligt.

  Här är ett par linkar för att läsa vidare och förundras över människan dumheter (som Lisa så klokt uttrycker det här ovan)

  http://www.mkbfastighet.se/upload/mar_du_battre_om_miljon_.pdf
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/07/14/absurd-besprutning-av-svensk-potatis

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!