söndag 22 september 2013

Miljövänligt i kattlådan

Det är nog ingen som har missat att jag är en stor kattälskare? Tycker att dessa fyrbenta varelser, som går med svansen i vädret helsäkra på att de är universums mittpunkt, är bland det charmigaste som finns. Vi har en liten grupp på 5-6 katter som vi sköter om tillsammans med våra grannar. Men även om grannarnas mat är god så är det vår trädgård som är sambandscentralen för detta kattgäng. Det är till oss de kommer när de behöver plåstras om, ta sig en siesta, få öronen rengjorda, åka till veterinären eller helt enkelt känner sig ömkliga och behöver bli kliade under hakan.

Alla som har haft katt med tillhörande kattlåda vet säkert hur onedbrytbar den "vanliga" kattsanden gjord av betonitlera är. Kommer ihåg ett tillfälle för många år sedan när vi på hösten skulle lämna sommarstugan och glömt hälla kattsanden i soporna. Fick för mig att hälla den bakom uthuset och tänkte att den kommer ju försvinna till nästa år. Men när vi kom tillbaks fram på försommaren flera månader senare så låg kattsanden kvar precis likadan, trots regn och snö.

Numera finns det miljövänliga och komposterbara kattströn.Tydligen så gör enbart katterna i Sverige av med ca 100 000 ton kattsand varje år!! Så visst är det väl värt att välja ett bra strö, bra både för miljön och kissekatten. Ett alternativ jag kan rekommendera är svensktillverkade Peewee som är en sorts sågspån. Spånet kan användas i en vanlig kattlåda eller i en speciel Peewee-låda som finns. Vill du veta mer om denna så kika in här, på Peewees hemsida. Där finns bilder och förklaring på hur denna fiffiga kattlåda fungerar.

9 kommentarer:

 1. Intressant! Måste kolla upp den sanden.
  Ha det fint!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. När jag var liten hade vi alltid katt. Jag fick tidigt lära mig att kattsanden absolut inte skulle spolas ner i toan... Jag brukade spola ner bajskorvarna men det satt ju lite lite sand på dem..

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 3. Låter intressant, jag tycker det är ett problem att hitta bra, billig kattsand som inte luktar. Har provat ett antal alternativ av lersanden och alla sorter är äckliga och dammar upp i näsan när man gräver i den. Enda fördelen kan vara att det blir klumpar som lätt kan plockas upp, men sen ska man ju tömma det nånstans också, en grop i marken kanske inte är det bästa då...

  SvaraRadera
 4. Hej, våra katter går aldrig på lådan inne mer än i absoluta nödfall så vår förbrukning är i princip obefintlig. Mitt ekotips om det är hög förbrukning i kattlådan är att riva sönder dagstidningar i strimlor och lägga i kattlådan. Min kompis med innekatt har använt detta i åratal och det är lättstädat och suger upp kisset. Luktar inte illa (utom direkt efter toalettbesök förstås).
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 5. Hej, våra katter går aldrig på lådan inne mer än i absoluta nödfall så vår förbrukning är i princip obefintlig. Mitt ekotips om det är hög förbrukning i kattlådan är att riva sönder dagstidningar i strimlor och lägga i kattlådan. Min kompis med innekatt har använt detta i åratal och det är lättstädat och suger upp kisset. Luktar inte illa (utom direkt efter toalettbesök förstås).
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 6. Hmm vad skönt, det här bekymret har inte jag :)

  SvaraRadera
 7. Har inte katt längre :( men hade jag haft hade det vart toppen =)
  Allt bra med dig? Kramen

  SvaraRadera
 8. Åh vad härligt med en massa katter! :)
  Har i och för sig en massa grannkatter på gården som jag alltid passar på att kela med, men när det blir kallare syns de tyvärr sällan till :(
  Tjatade till mig en katt när jag var liten, men eftersom han fick vara ute som han ville behövde vi ingen låda inne :)
  Bra att det finns naturliga alternativ till vanligt kattströ helt klart!

  SvaraRadera
 9. Intressant! Jag hade ingen aning om att det är så. Synd att jag inte visste det tidigare när jag hade katt.
  Det låter verkligen mysigt med alla katter ni tar hand om!
  <3

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!