måndag 16 september 2013

Löparskorna lever längre än du tror

Har så gott som alltid hållt på med löpträning. Löpning är en drog för mig och när man väl fått smak på det där med löpning sitter man fast i det. (En positiv och behaglig "drog" dock). Efter att sedan tonåren sprungit i så att säga bra och ordentliga skor vilka helt enkelt byttes ut när de började kännas slitna och stumma så började jag plötsligt läsa om att löparskor behövs bytas ca var 120 mil eller ungefär vart 2:a år. Trodde blint på det skortillverkarna hävdade och började byta löparskor titt som tätt, fastän skorna fortfarande hade mycket att ge. Jag menar, vem vill riskera att få skador på grund av dåliga skor? Ja detta med löparskor och dess livslängd är ett ganska så omdebatterat tema,  de som varit inne på Jogg.se har kanske sett snacket som finns runt löparskor?

Numera har jag slutat med att gå på tillverkarnas linje om att byta skor så ofta. Nu skaffar jag nya skor när de gamla börja kännas som att det har gett sitt. Plånboken är glad över att spara ganska så mycket pengar på kuppen och mina ben/fötter/kropp mår precis lika bra. Känns lite som att det sunda förnuftet vunnit över skotillverkarna som med sina "nyaste rön" och ibland en del skrämseltaktik lyckas få in många i en skokonsumtionscirkel som jag tror bottnar mycket i att tillverkarna helt enkelt vill sälja fler skor.

 Trogna följeslagare.

Är det någon annan frustrerad löpare där ute som känner sig lite konfunderad över detta med skor och hur länga de kan användas så läs denna artikel hos Testfaktas.  

7 kommentarer:

 1. Nej jag löper inte, *fniss* jag tar det i min takt, alltså promenerar. Dessa promenader kan bli lugna, snabba och nästan springande.
  Det beror på mitt humör och väder situation.
  Jag har flera gamla joggingskor, de är riktigt
  'ingående' slitna 'utgående' modell.
  Men det struntar jag blankt i, viktigast är att de är sköna att ta sig fram på.
  Jag tror att skotillverkarna kan göra dåliga skor som ej håller länge,för att folk ska köpa
  ofta.
  Jag håller med dig om detta.
  Må fint i dina löparskor.
  :)) Eva

  SvaraRadera
 2. Intressant, jag tänkte på det här så sent som i helgen på gymmet faktiskt. Jag konstaterade att - eftersom jag inte är en träningsmänniska - att mina skor ser fortfarande nya ut efter fyra år. Men så funderade jag lite över gummit och stötdämparna ifall de kunde bli gamla. Men nu vet jag att jag kan träna på ett bra tag till :)

  SvaraRadera
 3. Bra! Jag tycker det verkar så vansinnigt med allt slit och släng i onödan... Kram till dig och spring på!

  SvaraRadera
 4. Jag har flera löparskor och varierar mycket mellan dem. Jag har noll koll på hur gamla de är. Jag slänger de som är slitna och trasiga när det är dags. De senaste åren har jag bara sprungit i "tåskor" eller fivefingers som de kallas och är helt frälst. Verkligen lättare att springa i dem. Men det krävs en hel del innan man kan köra en löprunda med dem eftersom att det tar så mycket på vadmusklerna. Man får börja med promenader för att sedan gå över till att springa tio minuter. Sedan kan man öka på längden. Själv började jag med att springa 30 minuter med dem och kunde knappt gå på en vecka. Men det lönar sig att ha dem för man springer rätt och löpningen blir mycket lättare. De motverkar knäproblem och ryggont. Det vet jag med säkerhet eftersom att jag alltid har haft problem med knäna och ryggen innan.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Intressant, det här diskuterade jag idag med två andra föräldrar medan barnen tränade tennis. Skönt att höra, för jag tycker allt sådant här är överreklamerat.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Bra info och nu är det bekräftat att det är överreklamerat. Vi finns ju i ett konsumtionssamhälle, klart det skall säljas ............. tyvärr allt för mycket prylar

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Bra info och nu är det bekräftat att det är överreklamerat. Vi finns ju i ett konsumtionssamhälle, klart det skall säljas ............. tyvärr allt för mycket prylar

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!