fredag 23 maj 2014

Hemmagjord turkisk yoghurt

Det finns riktigt många bra, roliga och intressanta bloggar genom vilka man ofta lär sig en massa nytt. En av mina favoritbloggar är Lev mer på mindre så när jag fick nys om att bloggerskan Maria gett ut en bok med samma namn som bloggen så var jag ju så klart tvungen att läsa.
Härlig bok!! Inspirerande läsning om självhushåll, fick nästan lust att leta upp mitt gamla tält anno 1975 och bosätta mig ute i Marias trädgård.


Har lärt mig göra turkisk yoghurt genom boken, vilket visade sig inte vara så svårt som man kanske tror. Kruxet med det hela är att blandningen som ska bli yoghurt ska hålla en jämn temperatur på 37º i 8 timmar. Jag gjorde min ute i växthuset en dag då solen sken och det inte var ett moln i sikte. Drog fram gammelmorfars handsnickrade pidestal vilken jag pallade upp på både bord och fotpall så att den kom riktigt högt upp. Där fick mjölkblandningen sedan stå under hela dagen och temperaturen höll sig jämn på 37º. 

"Turkiskt yoghurttorn" i småländskt växthus

Vilken härlig känsla det var att lyfta på handduken och kika ner i kastrullen och se att det verkligen var yoghurt som låg där i. Dessutom blev den jättegod! Nästa "utmaning" blir att göra filmjölk som enligt boken ska vara ännu enklare.



8 kommentarer:

  1. Jag är nog litet bekväm kommer jag på. Förr gjorde jag "filbunke", men numera får Arla göra sådant åt mig. Men naturell köper jag den iallafall.
    Ost av filmjölk har jag dock prövat.

    SvaraRadera
  2. Kul! Filbunke gjorde jag ibland när jag växte upp, men yoghurt har jag aldrig testat!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  3. Låter som en riktigt bra överlevnadshandbok även om jag skippar mjölkprodukterna.

    Ha det fint
    Anette

    SvaraRadera
  4. Spännande att göra det själv.
    Den boken ska jag försöka få tag på. Verkar väldigt intressant.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Har aldrig själv provat att göra hemlagad yogurt men det verkar väldigt gott.
    Så fint att det gick bra i växthuset på piedestalen. :)
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Vad härligt när man känner sig inspirerad och drar igång projekt! Kram

    SvaraRadera
  7. Jag köper färdig Turkisk yogurt den och den Grekiska är goda.
    Som barn gjorde mor *filbunke' gillade den med socker på, på den tiden.
    Bra Annelie du vågar dig på att prova på allt.
    må gott/ Eva

    SvaraRadera
  8. Oj vad kul att du gjorde ett försök och att det blev så bra!! Vilken trevlig blogg du har - massor med nyttiga tips som jag ska läsa mig igenom ser jag. =)
    Ha det gott!

    SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!