lördag 30 november 2013

Innehåller sulfiter

Enligt media ska Systembolaget och finska Alko nu testa ett 80-tal viner ur sitt sortiment för att undersöka om de innehåller allergiframkallande ämnen eller bekämpningsmedel. Detta efter att Kalla fakta hade ett reportage som visade att 1/3 utav de dolda ämnen/tillsatser som finns i vin kan orsaka allergiska reaktioner En stor eloge till dessa grävande journalister! Sådan här information har ofta en stark påverkan på oss konsumenter. Ett bra exempel är nyheten i somras om att oekologiska bananer ofta innehåller höga halter bekämpningsmedel som ledde till att de ekologiska bananerna tog slut i många butiker.

Med EUs regler kan vintillverkarna använda upp till 60 olika smakämnen och tillsatser utan att behöva informera konsumenten om vilka ämnen som tillsatts. Tester som gjorts på 10 av systembolagets storsäljare visade att 4 innehöll spår av bekämpningsmedel. En del av vinerna hade så höga halter att om de istället för vin rört sig om dricksvatten så hade vattnet klassats som otjänligt.

På vinflaskorna står det i regel Innehåller sulfiter, så vad är sulfiter egentligen? 
KRAV beskriver sulfiter (svaveldioxid) som vinets konserveringsmedel. Det utvecklas naturligt under jäsningsprocessen men man tillsätter även extra sulfit för att vinet inte ska surna och missfärgas lika snabbt vid kontakt med syre. Sulfiter är tillåtna även i ekologiska viner men i en mindre mängd än i konventionella viner. Vill man ha så lite sulfit som möjligt i ett vin ska man välja ett ekologiskt men även en äldre årgång eftersom sulfiten avtar ju äldre vinet blir. Att tillsätta sulfiter i vinerna som konserveringsmedel är inget nytt, romarna tros har använt detta konserveringsmedel i sina viner så detta har använts ett tag.


3 kommentarer:

 1. Jag dricker inte vin men nog tycker jag att det är väldigt konstigt att det verkar bara bli mer och mer av det som innehåller skadliga ämnen. Bananer äter vi stora mängder av och köper ekologiska när det finns och de ser bra ut. Bara för ett kort tag sedan köpte vi oekologiska bananer och jag ryser när jag tänker på så många bananer vi och barnen framför allt har ätit. Så mycket gifter... Lika med vindruvor..

  Ha en bra lördag och första advent!

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 2. Ja, det gäller att välja rätt! Ekologiskt är ju nästan alltid det bästa valet, även smakmässigt!
  Ha en skön helg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Jag pratade med min far om det där idag, han menade på att de även hittat allergiframkallande ämnen och bekämpningsmedel i ekologiska vin tyvärr.
  Känns verkligen himla tråkigt när de finns i de också!
  Dricker visserligen sällan vin själv tack och lov.
  Men det finns ju säkerligen mycket annat skit som man får i sig via maten tyvärr! :(

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!