söndag 25 augusti 2013

Ekologiskt te

De som tycker det är gott med te håller nog med mig om att en stor del av tjusningen med att dricka te är att välja och köpa te. Tycker mig ha märkt att det under den sista tiden dykt upp inte bara många nya sorters te utan även att utbudet av obesprutat te har blivit mycket större. Även i den lilla tebutik där jag ibland brukar köpa te i lösvikt har det börjat dyka upp ekologiskt te.


Så varför då välja ekologiska teer? Jo för att konventionellt te är en ganska så välbesprutad vara. Här är några av de olika bekämpningsmedel som man har funnit rester av när man har gjort tester på oekologiskt te:

Imidakloprid:
Mot insekter. Misstankar finns att det dödar bin.

Karbendazim:
Mot svampangrepp. Påverkar arvsmassan och minskar fertiliteten.

Deltametrin:
Mot kvalster och insekter. Mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Lambda-cyhalotrin:
Mot skadeinsekter. Mycket giftig för vattenlevande organismer.

Klorpyrifosetyl:
Tros störa hormonsystemet. Godkänt inom EU tom 2016.

Det sista medlet ska alltså få finnas kvar inom EU i 3 år till, trots misstankar om att det kan störa hormonsystemet. Man upphör aldrig att förvånas.

När man som katt- och teälskare hittar en sådan här tekanna/tekopp på loppis då är lyckan fulländad!!


6 kommentarer:

 1. Vilken söt tekanna!!!!
  Skönt att utbudet av ekologiska teer har ökat. Har också märkt det och försöker hitta "mina" sorter bland dem!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Ja, vad söt tekanna, perfekt till dig! Usch för alla gifter, det enda vi kan göra är att köpa mer ekologiskt.

  SvaraRadera
 3. Oj! Vilken fin tekanna! Den skulle jag gärna ha :)
  Bra med ekologiska alternativ - man blir nästan mörkrädd när man ser vad det sprutas med!
  Och jodå - fjällskivlingens ring går bra att äta rå, men man kanske inte ska sätta i sig ett helt dussin på en gång :) Har en god nötsmak... testa!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag köper bara ekologiskt té. Jag är tédrickare och det blir många koppar per dag så jag vågar mig inte på annat té. Men ibland blir jag bjuden på "vanligt" och då dricker jag det. Men det blir ju inte så ofta.
  Tékannan är jättefin! Jag är dålig på att använda tékanna fast att jag har flera stycken. Vi i familjen vill alla ha olika téer så vi gör direkt i kopparna. Lite synd.
  Jag vet att jag frågat det förr; men du skriver att du är halvvegetarian, vad äter/äter du inte? Jag kommer inte ihåg. Själv äter jag fisk och skaldjur men inte kött/fågel.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Nä fy bubblan' jag vågar aldrig läsa det småstilta, jag är förvånad
  att mänskligheten lever fast de får en massa gifter i sig av alla andra mat varor. Det är lika med kaffet.
  Du minns att jag berättat hur jag som barn var med far och plockade olika örter till torkning för teer.Bl.an. kamomill som växer som ogräs nästan överallt.

  Jag är också katt och teälskare men har inte hittat en så fin kanna som tur, (avundsjuk). Gillar också loppisar!

  Trevlig helg kram/ Eva

  SvaraRadera
 6. Fast varför sjuttsingen slösas det papper på att packa in varje liten tepåse som ändå ligger i den stora asken? Sånt packeteringstrams ger stora minus i min bok... Även om de små "kuverten" skulle vara gjorda av återvunnet papper och tryckta med snälla färger så är det dumt. Vikt och förpacknigsstorlek påvekras ju massor. Många "duktiga" företag gör såna där tabbar hela tiden å well... är de så himla jättebra då?

  Jag tror på måttlighet, när-, eller ängå hellre härodlat å sunt förnuft, inte på att stirra sig blind på att det står eco på förpackningar i butiken. Jag säger INTE att du gör så men det finns många som gör det och som tycker at de är hiiiimla duktiga.

  SvaraRadera

Roligt att du lämnar en kommentar. Tack!